Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezultati 7. 1.

Večernji list bira osobu koja je obilježila 2011. godinu

žiri večernjeg lista
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL
1/11
28.12.2011.
u 20:00

Svojim su utjecajem, djelovanjem, nekim otkrićem... pridonijeli napretku društva i promidžbi Hrvatske

Tko je 2011. godine svojim djelovanjem, utjecajem ili kakvim otkrićem najviše pridonio napretku hrvatskoga društva, promidžbi hrvatske države i izgradnji njezina imidža? Na to pitanje pokušat će odgovoriti poseban žiri Večernjeg lista koji upravo provodi izbor osobe godine te je, birajući između nekoliko desetaka predloženih političara, gospodarstvenika, glazbenika, znanstvenika, sportaša..., za osobu godine nominirao deset kandidata. Pritom je poštovao utvrđene kriterije prema kojima se, među ostalim, priznanje “Osoba godine” dodjeljuje živućim građanima Republike Hrvatske, bez obzira na to žive li ili rade u Hrvatskoj ili pak u inozemstvu.

Nekim članovima žirija najvažnija osoba za Hrvatsku ove je godine bio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, koji je napokon zaratio s korupcijskom hobotnicom, a svojim je postupcima, smatraju neki, utjecao čak i na ishod parlamentarnih izbora, drugima je to humanitarka Marija Rukavina, jedna od osnivačica zaklade koja spašava ljudske živote, treći su za Ivicu Kostelića, četvrti za novog premijera...

Pobjednika će izabrati žiri tajnim glasovanjem, a čitatelji su mogli pomoći žiriju glasajući za svoje kandidate na našoj anketi

Glasanje je završilo 3. siječnja 2012. u 12h. Osobu godine proglasit ćemo u subotu 7. siječnja

Kandidati:

Mladen Bajić

Zatvorio i optužio bivšeg premijera, optužio vladajuću stranku zbog crnih fondova, pokrenuo niz antikorupcijskih procesa i napunio Remetinec istaknutim političarima, bankarima i poduzetnicima. Istina, optužujući HDZ, možda je i utjecao na ishod parlamentarnih izbora. Jedni ga kritiziraju zbog političkog kalkuliranja, a drugi hvale njegovu principijelnost.

Vladimir Drobnjak

Glavni hrvatski pregovarač s EU obavio je golem posao oko ulaska Hrvatske u EU te je jedna od najzaslužnijih osoba za potpisivanje pristupnog ugovora s EU. Brinuo se o svim tehničkim pojedinostima i pridonosio zatvaranju najtežih poglavlja poput pravosuđa i ljudskih prava, tržišnog natjecanja... Njegova uloga i on osobno ostali su u sjeni bivših premijera Ive Sanadera i Jadranke Kosor.

Stjepan Hauser i Luka Šulić

Vrhunski violončelisti koji osvajaju brojne međunarodne nagrade, svjetska glazbena senzacija (2 Cellos), godinu završili osnivanjem humanitarne zaklade u koju će uplaćivati dio zarade kako bi omogućili kupnju prvih instrumenata mladim glazbenicima. Uspjeh su iskoristili za promociju glazbe, ali i svoje domovine. Sažeto: eksplozija talenta i kreativnosti koja je probila granice poznatoga.

Prof. dr. sc. Stipan Jonjić

Profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, jedan od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika, dobitnik domaćih i međunarodnih nagrada. Tim pod njegovim vodstvom otkrio nov pristup u borbi protiv virusnih infekcija, što je temelj za daljnja klinička istraživanja i otkrivanje terapije virusnih infekcija. Samo u 2011. njegov je tim objavio deset vrhunskih znanstvenih publikacija.

Ivica Kostelić

U 2011. godini osvojio je veliki Kristalni globus, što je jedan od najvećih uspjeha hrvatskoga sporta. Osvojio je i mali slalomski te superkombinacijski globus pobjednika Svjetskog kupa te broncu u superveleslalomu na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. Sve to unatoč ozljedama. Osim što je proslavio hrvatsko ime, pokazao je da se radom i trudom uvijek može postići više.

Tamara Laptoš

Prva zamjenica ravnatelja USKOK-a istražila je i na sudu brani najteže optužbe za zloporabu vlasti i korupciju. Zastupa optužbu protiv Sanadera da je ratni profiter i da je Inu prepustio MOL-u zbog mita. Zastupala je optužbu u aferi Indeks, a protiv Polančeca podigla je nekoliko optužnica. Po dvije Polančec je pravomoćno osuđen. Međunarodna udruga tužitelja proglasila ju je “tužiteljem godine”.

Vjekoslav Majetić

Osnivač i vlasnik tvrtke Dok-Ing, jedne od najvećih tvrtki za razminiranje u jugoistočnoj Europi. Na sajmu u Frankfurtu predstavio serijski model svog XD električnog automobila. Ubraja se u najpoznatije svjetske proizvođače strojeva za razminiranje na daljinsko upravljanje, izumio je robotsko vatrogasno vozilo, mini dozer u rudarstvu... Dobitnik je i Zlatne kune na području inovacija.

Zoran Milanović

Nadmoćno pobijedio na parlamentarnim izborima, održao čvrstu koaliciju, dodatno osigurao parlamentarnu potporu manjinskih i nekoliko drugih zastupnika. U četiri oporbene godine obnovio i pomladio SDP, pomogao Ivi Josipoviću da postane predsjednik Republike Hrvatske i pobijedio jaku unutarstranačku opoziciju. Predizbornu kampanju vodio je suvereno, bez pogrešaka.

Marija Rukavina

Jedna od osnivačica Zaklade “Ana Rukavina” koja pomaže oboljelima od hematoloških bolesti te razvoju istraživačkih programa i metoda liječenja. Uspješno djeluje već šest godina, a svojom tradicionalnom humanitarnom akcijom “Želim život” okuplja sve više dobrovoljnih darivatelja koštane srži, koji su upisani i u svjetski registar tipiziranih dobrotvornih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Emil Tedeschi

Jedan od najuspješnijih hrvatskih poduzetnika. Većinski je vlasnik i predsjednik uprave Atlantic grupe koja zapošljava 4500 radnika i ima predstavništva u deset zemalja. Kupnjom Droge Kolinske u prvih šest mjeseci 2011. udvostručio je prihode u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Poznat je i po humanitarnom radu, promoviranju sporta te po pomaganju filmske i glazbene umjetnosti.

Komentara 33

BL
Blender
04:44 30.12.2011.

Nemojte samo mene, molim vas.

OB
-obrisani-
21:34 28.12.2011.

http://prvinecenzurirani.forumhr.com/ Ncenezurirani forum

OB
-obrisani-
21:10 28.12.2011.

Kolinda Kitarović

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije