Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sarajevo-kijev

Već viđeno: U BiH sa zebnjom gledaju ruske akcije u Ukrajini

Milorad Dodik
Foto: Dejan Moconja
06.03.2014.
u 17:00

Nametnulo se i pitanje ruskog utjecaja u Republici Srpskoj, o tome koliko se Dodik oslanja na Moskvu i ruskog predsjednika Putina

“Za nas Bosance zbivanja u Ukrajini su užasavajući "deja vu". Usporedba između Ukrajine danas i Bosne 1992. godine je očita”, piše ovih dana za britanski Guardian pisac Andrej Nikolaidis, koji je početkom rata živio u Sarajevu, a slično govori i Esad Hećimović, glavni urednik informativnog programa OBN televizije iz Sarajeva.

– Slike iz Ukrajine mnoge u BiH podsjećaju na devedesete, na raspad Jugoslavije, nitko ne želi takav scenarij i međuetnički sukob ponovno ovdje – kaže Hećimović. Nametnulo se i pitanje o ruskom utjecaju u Republici Srpskoj, o tome koliko se Milorad Dodik oslanja na Moskvu i ruskog predsjednika Vladimira Putina i na ruski kapital te koliko razvoj i ishod ukrajinskog slučaja može utjecati i na BiH, najnestabilniju susjednu državu. Hećimović ocjenjuje kako se ruski kapital ne rukovodi nacionalnim, vjerskim ni kulturnim vezama, nego ekonomskim interesom, pa će i ulaganja u Banjoj Luci ovisiti o tome hoće li ruski kapital ući u Hrvatsku.

– Govorilo se tako o obnovi Austro-Ugarske kad je OMV ušao u BiH, ali OMV je sad benzinske crpke prodao ruskom Gazpromu, pa od Austro-Ugarske više nema ništa – kaže i ističe primjer ulaganja Kuvajćana u BiH.

– Slične su se polemike vodile i kad su Kuvajćani počeli u velikom broju dolaziti, kupovati nekretnine u okolici Sarajeva te su danas tamo cijela naselja Kuvajćana. Međutim, oni su počeli dolaziti u vrijeme Arapskog proljeća, kad je postalo nesigurno odlaziti u Egipat ili Tunis, a samo su na Kosovo i u BiH mogli doći bez vize – kaže Hećimović.

U Vijeću za implementaciju mira u BiH, kaže, Turska kao članica istodobno predstavlja i NATO i islamske zemlje, i nije protivnik Srba u BiH, a ni Rusija kao članica tog Vijeća nije na strani Milorada Dodika, koji često govori o raspadu Bosne i Hercegovine.

– Rusija je naš partner – govorio je Dodik prije dvije godine o ulozi Rusije u opstanku Republike Srpske, koja je ekonomski na nižim granama od Federacije BiH. – Rusija nam je, kupnjom rafinerije nafte, pomogla da opstanemo, baš kao i Srbija investicijom u telekom – rekao je Dodik, koji ima dobre odnose i s Izraelom. Kako se Bošnjaci preko Turske nastoje približiti SAD-u, isto to Srbi žele postići preko Izraela, i jedni i drugi računaju na dobre odnose sa SAD-om – komentira Hećimović.

Komentara 11

MI
mirsaanjac
18:07 06.03.2014.

Već viđeno: U BiH sa zebnjom gledaju ruske akcije u Ukrajini >>> Vrijeme je da se Hrvati i muslimani pripreme da se ponovo ne nadju spustenih gaca

Avatar Ross_Komersant
Ross_Komersant
19:52 09.03.2014.

I treba da gledaju sa zebnjom .... biće svega na Balkanu .Rusija nije Jelcinova , a ni Srbi neće dati što su ratom dobili..pocenu novog rata... samo nemoj da nekim bude žao .. jako žao ako budu hteli nemoguće..

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:54 06.03.2014.

Problem RS-aje što tone i urušava se gospodarski sve više, a pomoći niotkuda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije