Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Marić otkrio koliko od drugog tjedna poskupljuju cigarete!

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/12
13.12.2017.
u 14:54

Vlada je u četvrtak prihvatila informaciju Savjeta za pregovore s MOL-om o mogućem otkupu njegovih dionica Ine te odredila rok do 15. siječnja iduće godine za podnošenje ponuda

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osudio je u srijedu prijetnje hrvatskim novinarima koje su u posljednje vrijeme učestale putem društvenih mreža, te je ustvrdio da je to loše za slobodu govora i medija, izrazivši očekivanje da se sve takve prijetnje procesuiraju na najučinkovitiji način.

"Vidjeli ste da policija, MUP reagira na te prijetnje. Mislimo da je to jako loše za slobodu govora i medija. To su načela od kojih ne odstupamo ni milimetra i očekujem da se sve takve prijetnje novinarima procesuiraju na najučinkovitiji način", kazao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Poručio je da su nekada i političari žrtve takvih prijetnji i napada, ali da se posebnu osjetljivost mora pokazati kada je riječ o ljudima koji izvješćuju o svim zbivanjima u Hrvatskoj.

"Pravo na komentar i mišljenje ima svatko i toga ćemo se čvrsto držati, zato vjerujem da će i nekoliko ovakvih slučajeva biti procesuirano sukladno zakonu", kazao je.

Uredba o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje, prihvaćena na sjednici Vlade u srijedu, predviđa više trošarine na duhanske proizvode od važećih, temeljem kojih, kako je istaknuto, maloprodajna cijena cigareta ne bi smjela poskupiti za više od jedne kune po kutiji.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako se ovime potpuno usklađuje hrvatski trošarinski sustav s direktivama EU-a po pitanju parametara u vezi cigareta, duhana i duhanskih prerađevina.

Naime, kako je rekao, predloženom uredbom mijenjaju se visine trošarina na cigarete i iznos minimalne trošarine na cigarete, čime se ispunjava obveza koja proizlazi iz Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, a kojom je Hrvatskoj odobreno prijelazno razdoblje do 31. prosinca 2017. godine za dostizanje minimalne trošarine na cigarete.

Vlada
1/12

Ona prema pravnoj stečevini EU iznosi najmanje 60 posto prosječne ponderirane maloprodajne cijene cigareta puštenih u potrošnju i minimalnog iznosa od 90 eura za 1.000 kuna cigareta bez obzira na prosječnu ponderiranu maloprodajnu cijenu cigareta.

"Radi se o završnom činu", istaknuo je Marić, podsjetivši da je ovo usklađivanje krenulo od 2009. godine te da je do danas bilo 6 odluka o promjeni uredbi. "Ovo je 7., ujedno i konačna, jer se sada u potpunosti usklađujemo s EU zahtjevima", zaključio je Marić.

Ovom se uredbom, koja na snagu stupa danom objave u Narodnim novinama, utvrđuje da će specifična trošarina s trenutnih 275 porasti na 310 kuna za tisuću komada cigareta, a proporcionalna trošarina će se smanjiti s 36 na 34 posto od maloprodajne cijene cigareta.

Minimalna trošarina na cigarete iznosi 696 kuna za 1000 komada cigareta, što je povećanju u odnosu na postojećih 671 kunu.

"Prema našim procjenama, s ovakvim korekcijama fiskalni učinak povećanja prihoda državnog proračunu iznosit će negdje oko 160 milijuna kuna na godišnjoj razini", istaknuo je Marić te napomenuo da ukupni utjecaj takvih korekcija na maloprodajnu cijenu kutije cigareta niti u kojem slučaju nije veći od jedne kune.

U obrazloženju urede navodi se i da se osim fiskalnih učinaka, povećanjem trošarine na cigarete postižu i zdravstveni efekti u smislu smanjenja potrošnje duhanskih prerađevina, a sukladno, između ostaloga, i međunarodno preuzetim obvezama u okviru Svjetske zdravstvene organizacije.

Savjet za Inu

Vlada je u četvrtak prihvatila informaciju Savjeta za pregovore s MOL-om o mogućem otkupu njegovih dionica Ine te odredila rok do 15. siječnja iduće godine za podnošenje ponuda financijskih savjetnika koji će pomoći Vladi oko te transakcije.

Poziv se odnosi na podnošenje ponuda za pružanje savjetničkih usluga Vladi u vezi s mogućom kupnjom dionica Ine i mogućom naknadnom prodajom kupljenih dionica strateškom partneru.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da će Vlada ponuditi suradnju ključnim, uglednim svjetskim financijskim institucijama koje se bave takvim poslovima te da će nakon temeljite analize odabrati savjetnika.

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da su konkretni zadaci savjetnika podijeljeni u tri faze i to na zadatke u fazi pripreme za transakciju, fazu izvršenja transakcije kupnje dionica te potencijalno na fazu izvršenja transakcije naknadne prodaje dionica.

Izvijestio je da će Vladin poziv za angažman savjetnika biti poslan na 18 adresa, no ponude će moći podnijeti i drugi, a rok za dostavu ponuda je 15. siječnja 2018. godine. Nakon toga Vlada će detaljno analizirati i ponude i sukladno tome postupati dalje.

Vlada je Savjet za pregovore s MOL-om vezanima uz mogući otkup dionica koje drži ta mađarska kompanija u Ini osnovala sredinom siječnja ove godine. Tim tijelom predsjeda premijer Andrej Plenković. Savjet daje smjernice, poduzima mjere i aktivnosti te predlaže Vladi donošenje odluke vezane uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica Ine koje drži MOL.

Osnovan PSP, na čelu premijer Plenković

Vlada je u srijedu na sjednici donijela odluku o osnivanju Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti na čijem je čelu premijer Andrej Plenković.

Uz izradu Strategije, zadaća je Povjerenstva, među inim, ustrojavanje Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme (ERS).

"Odlučili smo, nakon niza rasprava i promijenjenih okolnosti u sastavu Vlade, zahvaliti na doprinosu dosadašnjim čanovima PSP-a, posebice rektorici zadarskog Sveučilišta Dijani Vican i drugim članovima te oformiti novo Povjerenstvo", rekao je Plenković.

Sukladno planu, osobno ću voditi to Povjerenstvo uz podršku ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i predsjednice saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesne Bedeković, dodao je.

Uz njih, članovi PSP-a su još predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, akademik Dario Vretenar, profesorica Ružica Beljo Lučić, prorektor Sveučilišta u Zagrebu za znanosti, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju Miloš Judaš, profesor s Odsjeka za pedagogiju zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Neven Hrvatić i profesor sa zagrebačkoga Pravnoga fakulteta Frane Staničić te bivša voditeljica Ekspertne radne skupine (ERS) Jasminka Buljan Culej i predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec, članica prošle ERS.

"Zadaća Povjerenstva je da se što angažiranje pristupi obrazovnoj reformi i svemu onom što je važno za budućnost Hrvatske, naših mladih i njihovu konkurentnost na tržištu rada", rekao je Plenković.

Prema premijerovim riječima, prvi sastanak PSP-a trebao bi biti idući četvrtak prije sjednice Vlade, a na njemu će se novi članovi informirati o novom akcijskom planu te natječaju za izbor Ekspertne radne skupine i daljnjoj dinamici aktivnosti.

Podršku Povjerenstvu davat će, dodao je Plenković, njegov Ured te Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Vlada je u hitnu proceduru uputila i dopunu Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojom se do kraja iduće godine svim zakupcima produže koncesije za obavljanje javne zdravstvene službe na primarnoj razini zdravstvene djelatnosti.

Riječ je, kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić o premosnici do donošenja novoga Zakona u zdravstvenoj zaštiti kojim će se riješiti to pitanje, a njome se "uređuje naslijeđeni problem liječnika u zakupu, koncesionira i liječnika zaposlenih u domovima zdravlja".

Tijek sjednice: 

14.54: Ministar Marić govorio je o povećanju trošarina na cigarete i duhan. Rekao je kako je to usklađivanje s Europskom unijom.

- Radi se o završnom činu. Ova uskladba je krenula 2009. godine. Bilo je šest ovakvih odluka i uredbi. Ovo je sedma i konačna - rekao je Marić.

Prema našim procjenama s ovakvim korekcijama fiskalni učinak povećanja prihoda državnog proračuna će iznositi oko 156 milijuna na godišnjoj razini.

Rekao je i kako povećanje na cigarete neće biti veće od jedne kune.

14.50 - Vlada je ukinula naplatu tunela Sveti Ilija, a održavanje preuzima tvrtka Hrvatske ceste d.o.o. Odluka vrijedi od 1. siječnja.

14.45 - Prijedlog upućivanja poziva za savjetnike koji trebaju pomoći Vladi u vezi s odabirom modela otkupa dionica Ine:

- Ponuda će ići na ključne i ugledne svjetske financijske institucije koje se bave ovakvom vrstom posla - rekao je Plenković.

Ministar Zdravko Marić rekao je kako je pripremljen prijedlog poziva koji će biti poslan na 18 adresa, a rok za dostavu odgovora je 15. siječnja iduće godine nakon čega ide analiza ponuda. 

Prihvaćen je i prijedlog odluke o osnivanju Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti.

14.28 - Prihvaćen je nacrt prijedloga zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika

14.25 - Vlada je prihvatila nacrt prijedloga Zakona o upravljanju državnom imovinom.

14.13 - Premijer Andrej Plenković na početku je govorio o summitu Jedan Planet koji se održao u Parizu. Rekao je kako su izložili stavove Hrvatske te da je važno podići svijest o tome. Rekao je i kako nastavljamo ispunjavanjem uvjeta Pariškog sporazuma. 

- Važno je da se pridržavamo naših obaveza - rekao je.

Danas ćemo donijeti odluku o novom sastavu Posebnog povjerenstva. U dogovoru s ministricom Divjak milim da smo dužni zahvaliti se rektorici Dijani Vican i drugim profesorima koji su radili na programu, kazao je Plenković.

- Želim poslati poruku osude prijetnji hrvatskim novinarima koje su posljednje vrijeme učestale putem društvenih mreža. Vidjeli ste da policija reagira na te prijetnje - rekao je Plenković i dodao kako to nije dobro za slobodu govora. 

Ključne riječi

Komentara 50

TO
ToVuS
14:39 13.12.2017.

Kada će se procesuirati novinari koji rade kontra države.

ST
stefj
14:43 13.12.2017.

OK. Prijetnje su stvarno besmislene, no ako se pogleda sabor, politička i medijska scena, nije čudno zašto ima sve više prijetnji. Najmanje što se uvažava i koristi u javnosti jesu argumenti, struka i znanost (valjda te stvari ne vrište dovoljno)... Isto tako, pogledajte te novinare pune kompleksa i mržnje, koji namjerno potiču najniže ljudske porive. Nije bitno da li to rade da izliječe svoje frustracije ili jer im to netko plati, činjenica je da oni to napišu ili izgovore i na taj način utječu na ljude... Imate jedan portal koji živi i postoji radi mržnje, onaj isti kojem se otpisuju dugovi, tamo gdje novinari godinama iskazuju netrepeljivost prema Katoličkoj vjeri, prema Hrvatskoj državi, prema Hrvatima. Da je to nivo provokacije da se ljudi zamisle, onda OK, no namjena tog portala je isključivo otvoreno širenje mržnje u društvu... Onda na to dodajte razne navinare po drugim medijama, pa urednike, pa to zbrojite s političarima i dobijete ovo što sad imamo - zemlju iz koje svi bježe, gdje se mrzi poduzetništvo i bilo kakva inicijativa, gdje se zatire bilo što konstruktivno. Ljudi se hrane destrukcijom i mržnjom, uči ih se uživati u tome, te im se govori da je destrukcija smisao života...

DU
Deleted user
14:50 13.12.2017.

Novinari u Hr izumrli ko dinosaurusi, ostala samo jugofilska piskarala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije