Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTIGNUT DOGOVOR S SAD-OM

Plenković o nabavi Bradleya: Manje ćemo platiti, a imat ćemo više potpuno opremljenih vozila

Plenković u društvu Ćorića, Marića i Vujčića predstavio Prijedlog zakona o uvođenju eura
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
26.01.2022.
u 14:04

Sva 62 borbena vozila bit će modernizirana i opremljena na istoj razini, prvo je trebalo biti samo 28. Imat ćemo 22 vozila za rezervne dijelove. Podigli smo ukupni broj s 84 na 89 vozila, kazao je Plenković

Premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima drži konferenciju za medije o nabavi vozila Bradley za Hrvatsku vojsku. Hrvatska je postigla dogovor s SAD-om i kupit će vozila na gusjenicama. 

Riječ je o borbenim vozilima za koja se zalagao i predsjednik Zoran Milanović, a koja će koristiti Hrvatska kopnena vojska. 

– Jedna od točaka sjednice Vlade sutra će biti vezana uz MORH. Želim izvijestiti da su postignuti dogovori s američkom stranom u vezi s borbenim vozilima pješaštva, vozilima Bradley o kojima smo govorili proteklih nekoliko godina. Riječ je o oklopnim vozilima za Hrvatsku kopnenu vojsku, program je pokrenut još 2017. godine – rekao je Plenković. 

– Potrebno je da naša kopnena vojska ima odgovarajuću opremu i vozila Bradley. Ukupna vrijednost ovoga programa je 196,4 milijuna dolara. U ranijoj fazi ponuda SAD-a je bila da će njihova donacija iznositi 45 milijuna dolara, no dogovorili smo da će donacija biti 51 milijun dolara. Uplata s hrvatske strane bit će za šest milijuna dolara manja. Ukupna uplata bit će 145,3 milijuna dolara. Dogovor je ranije bio 62 borbena vozila, 5 za obuku i 17 za popravke. Sva 62 borbena vozila bit će modernizirana i opremljena na istoj razini, prvo ih je trebalo biti samo 28. Imat ćemo 22 vozila za rezervne dijelove. Podigli smo ukupni broj s 84 na 89. Oprema će uključivati automatski top od 25 milimetara, strojnicu te protuoklopne rakete. Hrvatska vojska dobit će novu kvalitetu i biti puno bolje opremljena za ispunjavanje svojih zadaća. Sama modernizacija vozila odvijat će se u Slavonskom Brodu, u tvrtki Đuro Đaković, koja će biti zadužena za to da nakon što vozila budu transportirana budu modernizirana. Strateški cilj Hrvatske u jačanju savezničkih partnerskih odnosa s SAD-om je ispunjen. Dobili smo dogovor koji sadrži manju cijenu za Hrvatsku, potpunu opremljenost 62 vozila plus 22 umjesto 17 vozila za rezervne dijelove – rekao je Plenković. 

– Ova stvar je mnogo pozitivnija u odnosu na ono od prije nekoliko tjedana, očekujemo pozitivno mišljenje predsjednika – rekao je ministar obrane Mario Banožić. 

Premijer je rekao kako će prva vozila stići u Hrvatsku 2023. te će dolaziti sukcesivno u Hrvatsku. 

– Ide se na model M2A2 ODS, upravo onakav kakav su željeli predstavnici Hrvatske kopnene vojske. Vozila koja imamo sada, to su Patria vozila, to su vozila na kotačima, a ovo su vozila na gusjenicama – dodao je Plenković te kazao kako smatra da su napravili jako dobar dogovor s američkom vojskom. 

– Vodili smo ovaj posao odgovorno i u interesu RH te ujedno zbog jačanja partnerstva sa SAD-om – rekao je Plenković. 

100.000 dolara manje plaćamo po vozilu, toliko o kockanju novcem. Predsjednik odabire taktiku da sebe stavlja u prvi plan, to je promašena taktika – komentirao je Banožić izjavu predsjednika RH da se kockaju s nabavom vozila. 

Premijer je upitan i da komentira reakcije iz Ukrajine na izjave predsjednika. 

– Nestvarno u svakom pogledu. Reputacijski? Pa zaključite sami – rekao je. 

– Nije ovo prvi put da imamo pozive naših veleposlanika u ministarstva vanjskih poslova drugih država nakon što Milanović daje izjave. Izjava o Bugarskoj, BiH, Srbiji, Mađarskoj, sad izjava o Ukrajini – kaže Plenković. 

– U ime Hrvatske vlade stav koji je jasan i jednoznačan. Uz situaciju u kojoj se sada nalazi Ukrajina, imamo okupirana područja osam godina. Temeljna pozicija Hrvatske je poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, mirno rješenje sukoba, suradnja s našim partnerima unutar EU i NATO-a. Politika koju vodi Vlada u hrvatskom je nacionalnom interesu. Nećemo špekulirati o tome što ako situacija eskalira, svi žele mir, nitko ne želi sukob – rekao je Plenković i dodao kako se sa Zelenskim nije čuo. 

– Ukrajinci su zabilježili moju izjavu, razgovarao sam s veleposlanikom danas i normalno je da je čovjek razočaran. Nisu oduševljeni ovim što su čuli, nisu jedini, takvih ima koliko hoćete – kaže Plenković. 

Komentirao je i ukidanje samoizolacija u školama. 

– Izbjegavamo da nam iz obrazovnog ciklusa ispadaju cijeli razredi, ovako će ostajati kod kuće samo oni koji su pozitivni – rekao je premijer. 

Ponovio je kako su zajamčene cijene plina do 1. travnja, a dotad će se raditi strategija. 

– Proširit ćemo broj ljudi koji će biti obuhvaćen vaučerima za režije. Podići ćemo vaučer, nismo još sigurni koliko, ono što povećamo bit će dovoljno da se troškovi u kućanstvima pokriju – rekao je. 

Ključne riječi

Komentara 70

LI
livnopravo
14:11 26.01.2022.

slušao sam sad mjesecima od hdz senddvičara kako bradley ništa ne valja, baš me zanima što će sad dobiti na šalabahterima za pisanje i kako će odjednom postati dobar preko noći

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
14:15 26.01.2022.

niti 5 godina nije prošlo, već odluka.

Avatar Dokman
Dokman
14:25 26.01.2022.

Odlično, prošle godine preminuli vojni analitičar Jan Ivanjek je na svom i dalje dostupnom youtube kanalu lijepo opisao ta vozila i što ona znače za hrvatsku vojnu spremnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije