Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
golema belgijska donacija

Ukrajini stiže gomila F-16 ali pod važnim uvjetom: Ne smijete s njima djelovati iznad Rusije!

Ukrainian President Zelenskiy and Belgium's PM De Croo visit Melsbroek air base
Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS
1/5
30.05.2024.
u 15:47

Iako F-16 ne smije ići u ruski zračni prostor, Ukrajina i dalje ima opciju s njime napasti Rusiju iz vlastitog zračnog prostora, ali ograničenje upotrebe onemogućuje dublje napade aviona. SAD je nametnuo slična upozorenja i na drugo oružje, no trenutačno je pod velikim pritiskom da ipak dopusti njegovo korištenje na ciljeve u Rusiji

Belgija planira poslati 30 borbenih zrakoplova F-16 u Ukrajinu, što je odlična vijest za Kijev, ali ima jedan uvjet - mora izbjegavati njihovo korištenje iznad Rusije. F-16 su dio paketa pomoći vrijednog milijardu dolara, s isporukom tijekom četiri godine, a što su dogovorili u sklopu Sigurnosnog sporazuma ovog tjedna čelnici Ukrajine i Belgije. Belgija je tako pristala poslati 30 američkih borbenih zrakoplova F-16 u Ukrajinu, ali ne smiju letjeti unutar ruskog teritorija.

„Mlažnjaci F-16 bit će isporučeni Ukrajini što je prije moguće. Naš je cilj moći osigurati prve zrakoplove prije kraja ove godine, 2024.“, objavio je belgijski premijer Alexander De Croo u utorak dok je bio domaćin ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom. „Sve što je obuhvaćeno ovim sporazumom je vrlo jasno. On je za upotrebu od strane Ukrajinskih obrambenih snaga na teritoriju Ukrajine.“

Zelenski je glasno govorio o potrebi Ukrajine za poboljšanom protuzračnom obranom od Rusije i za obnovom svojih zračnih snaga koje su imale gubitke u dvogodišnjem ratu. 30 aviona F-16 bit će isporučeno tijekom sljedeće četiri godine, povećavajući broj obećanih F-16 Ukrajini na procijenjenih 85. Ukupan broj aviona je važan jer se očekuje da će Ukrajina izgubiti mnogo F-16 u akciji, na onome što bi moglo biti za ove avione najopasnije bojište u pet desetljeća letenja.

Osim obrane ukrajinskog zračnog prostora, F-16 prilagođeni projektilima dugog dometa mogu poboljšati i udarni kapacitet Ukrajine - koristan korak dok Kijev pokušava zaustaviti zamah Moskve na bojnom polju. „Naš zadatak je upotrijebiti prvi F-16 na bojnom polju ove godine i tako učvrstiti naše položaje“, rekao je Zelenski. Nizozemska, Danska i Norveška ranije su ponudile desetke F-16 kao podršku Ukrajini. Zračne snage SAD-a obučavaju ukrajinske pilote za upravljanje njima.

POVEZANI ČLANCI:

Iako F-16 ne smije ići u ruski zračni prostor, Ukrajina i dalje ima opciju s njime napasti Rusiju iz vlastitog zračnog prostora, ali ograničenje upotrebe onemogućuje dublje napade aviona. SAD je nametnuo slična upozorenja i na drugo oružje, no trenutačno je pod velikim pritiskom da ipak dopusti njegovo korištenje na ciljeve u Rusiji.

I dok Ukrajina čeka dolazak vojne pomoći od SAD-a i drugih saveznika, Rusi su mjesecima u ofenzivi. Upravo nedostaci ukrajinske protuzračne obrane omogućili su Rusiji da pokrene kontinuirane baražne dubinske udare izvan prvih ukrajinskih linija.

VIDEO Ukrajinska "Grupa 13" napala brodsko skladište Rusije u Krimu

Komentara 48

Avatar CUBE
CUBE
17:05 30.05.2024.

Dali bi im mi Lazara al ne za ciljeve van Ukrajine, jer da ga zarobe pa proučavaju od kakviih je to čudesnih materijala satkan 🤓

Avatar VargaiBoric
VargaiBoric
22:22 30.05.2024.

Ajde.dobro, nakon 500.000 mrtvih, ajmo probat s F16, kad nije išlo sa Abramsima. Ovo je prekretnica. Već deseta.

TE
TEUTA
18:50 30.05.2024.

Da li Rusi smiju djelovati iznad ukrajine iranskim dronovima!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije