Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Macron traži da Ukrajina može gađati mete u Rusiji, Putin odmah odgovorio prijetnjom

Russian President Putin attends press conference in Tashkent
Foto: MIKHAIL METZEL/REUTERS
1/5
Autori: vecernji.hr, Hina
29.05.2024.
u 07:19

Prema Putinu, takvo odobrenje zapadnih država predstavljalo bi izravnu konfrontaciju između Rusije i Zapada. U tom kontekstu 71-godišnjak se još jednom osvrnuo na rusko strateško nuklearno oružje.

Ukrajini bi trebalo dopustiti da koristi francusko oružje, uključujući projektile dugog dometa, protiv ciljeva unutar Rusije s kojih Moskva napada Ukrajinu, rekao je u ponedjeljak francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Mislimo da bismo im trebali dopustiti da neutraliziraju vojna mjesta s kojih se ispaljuju projektili i, u osnovi, vojna mjesta s kojih je Ukrajina napadnuta”, rekao je Macron tijekom konferencije za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Brandenburgu u Njemačkoj.

“Ukrajinsko tlo je napadnuto iz baza u Rusiji. Dakle, kako da objasnimo Ukrajincima da ćemo morati štititi njihove gradove... ako im kažemo da vam nije dopušteno pogoditi točku s koje se ispaljuju projektili?"

Macron je naglasio kako bi se francusko oružje moglo koristiti samo protiv ciljeva s kojih se pokreću napadi na Ukrajinu.

"Ne smijemo im dopustiti da pogode druge ciljeve u Rusiji", uključujući civilne ili druge vojne ciljeve, rekao je francuski čelnik, piše CNN.

Putin prijeti Europi

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je Europi "ozbiljnim posljedicama" ako se Ukrajini u budućnosti dopusti da protiv ruskog teritorija koristi dalekometno precizno oružje koje isporučuje Zapad.

"Ti predstavnici NATO-a, posebno u Europi i posebno u malim zemljama, trebali bi shvatiti s čime se igraju", rekao je Putin u utorak u glavnom gradu Uzbekistana Taškentu na kraju državnog posjeta. Nagovijestio je da bi Rusija mogla poduzeti vojne protumjere, te je rekao da osobito manje zemlje ne bi smjele zaboraviti da njihovi teritoriji nisu veliki i da su gusto naseljeni.

Putin, koji je prije više od dvije godine započeo ruski agresorski rat protiv Ukrajine, optužio je Zapad za nastavak eskalacije. Modernim oružanim sustavima poput raketnog sustava ATACMS ne upravljaju ukrajinski vojnici, već visokokvalificirani stručnjaci NATO-a na temelju podataka satelitskog izviđanja, ustvrdio je.

Do sada je to oružje uglavnom bilo usmjereno na ukrajinski teritorij koji je okupirala Rusija.

Putin je posebno kritizirao glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga koji se zalaže za gađanje vojnih ciljeva na ruskom teritoriju. Stoltenberg se pozvao na pravo Ukrajine na samoobranu. Ukrajina od SAD-a i drugih zapadnih država traži odobrenje za korištenje projektila i krstarećih raketa za napad na Rusiju kako bi se učinkovitije borila protiv neprijatelja.

Do sada je Kijev za te napade uglavnom koristio dronove vlastite proizvodnje. Do sada je ruska vojska bila u mogućnosti okupljati postrojbe iza granice za nove napade na ukrajinski teritorij ili bombardirati gradove blizu granice, poput Harkiva, zrakoplovima sa sigurne pozicije praktički bez ikakvih smetnji.

Prema Putinu, takvo odobrenje zapadnih država predstavljalo bi izravnu konfrontaciju između Rusije i Zapada. U tom kontekstu 71-godišnjak se još jednom osvrnuo na rusko strateško nuklearno oružje.

Također je doveo u pitanje moguću zaštitu zemalja NATO-a od strane SAD-a. "Ako se ozbiljne posljedice za Europu materijaliziraju, kako će se SAD ponašati s obzirom na naš paritet u strateškom naoružanju?", upitao je.

Od početka rata, rusko je vodstvo više puta prijetilo da će upotrijebiti nuklearno oružje kako bi odvratilo Zapad od pružanja veće potpore Ukrajini.

 

Komentara 95

Avatar Hazl113
Hazl113
09:25 29.05.2024.

Aha, znači ratni zločinac putler može gađat Ukrainu iz Rusije, a Ukrainci ne smiju uzvratiti. Samo treba pročitat što tu govori ratno pravo i ništa više. Kraj.

MO
MOSAD
09:41 29.05.2024.

Putin je tipicni huligan.Cipelariti i maltretirati slabijeg ali kad se snage izjednhace e onda panika, a u njegovom slucaju prijetnja atomskim ratom.Kad pricate sa nekim "nasim" putinovcem i rusofilom oni se ponasaju kao da ce atomski rat poubijati samo nas koji se ne slazemo da jaci moze maltretirati,tuci slabijeg kao rus Ukrajinca,a oni ce poslije toga uzivati,nece tribati nista raditi....Pa u kojem svitu živi ta bdabra.

BP
Besposlen pop
09:49 29.05.2024.

Putinove komentatorske podguzne muVe na aparatima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije