Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neoplakani soldati

Ukoričio priču o slavonskim vojnicima u I. svjetskom ratu

tenkovi
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
27.03.2016.
u 23:30

Pučki istraživač i pisac Mato Blaževac Pajkov iz Donje Bebrine skupio je pisma s ratišta, iz bolnica ili zarobljeništva

U obilježavanje 100. godišnjice Prvog svjetskog rata uključio se i pučki istraživač i pisac Mato Blaževac Pajkov iz Donje Bebrine kod Slavonskog Broda, ispričavši priču “Neoplakani slavonski soldati”.

Zahvaljujući sačuvanim pismima i dopisnicama s ratišta, iz bolnica ili zarobljeništva, uspio je ukoričiti svojevrsnu kroniku jednog vremena u kojoj se može iščitati težina rata kao da se događa sada, pred našim očima. Premda daleko od bojišnica, u Slavoniji se rat itekako osjećao, ali tragova je ostalo vrlo malo.

S odmakom od jednog stoljeća, autor je u svom djelu pružio uvid u sasvim osobne priče iz Velikoga rata. – Mnogi naši preci ginuli su diljem Europe, od Galicije i Soluna preko Soče i Tirola do Rusije a da nisu dostojno oplakani i pokopani. Iako su ratovali za krunu i cara, ti naši ljudi u sebi su imali vrlo razvijenu nacionalnu svijest i ponos i zato zaslužuju da ih se sjećamo – objasnio je naslov knjige Mato Blaževac Pajkov.

>>Prgomet': 'Želio sam sačuvati ratne događaje 
od zaborava'

>>Partizanske priče o bitkama, prijateljstvu i ratnim ljubavima

Komentara 20

Avatar megatronman
megatronman
07:11 28.03.2016.

A fotka je novih tenkova! Mogli ste kao ilustraciju staviti nešto iz 1. s.r.

OV
ovcalila
12:38 28.03.2016.

Pa normalno naj ..bali u I svjetskom po cjelom svijetu,u II drugom spaljena,raseljena i ponovo naseljena onima koji nisu znali da se konjima ore, u domovinskom ratu izmanipulirana i ponovo raseljena, sad naj..bali u samostalnoj Hrvatskoj pored žitnice osuđeni trbuhomm za kruhom ponovo otići negdje van države.

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
12:52 28.03.2016.

Nema toga blesimetra koji može izmjeriti tvoju glupost! U Domovinskom ratu vjerodomoljubni narod se borio na svojoj rodnoj grudi, ali za Lijepu njihovu (transatlanskih gazda). Signifićirajući primjer ovoga (pored malog miliona drugih) je "prodaja" INA-e Madjarima za sitniš, tako da sada vjerodomoljubi, pored ostalog, plaćaju zemni plin skuplje nego Madari. Treba li ti u tvoju retardiranu glavu maljem usadjivati činjenicu da naši susjedi i gazde imaju samo plin iz svojih i kravljih rektuma, dok se u Lijepoj njihovoj vadi sa bagatelnim troškovima, bar polovica potrebnog plina. Nije siromah onaj tko nema imovinu, već onaj tko nema razum, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije