Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ORGANIZIRALI ATENTAT U EKVADORU

Podignuta optužnica protiv osam Hrvata koji se dovode u vezu sa 'srpskim Escobarom'

Beograd: Nastavljeno suđenje Darku Šariću koji je optužen za švercanje kokaina
Foto: Antonio Ahel
1/3
13.04.2023.
u 10:47

Okrivljenici su prokrijumčarili u Hrvatsku i druge zemlje članice Europske unije najmanje 609 kilograma kokaina u vrijednosti većoj od 16,4 milijuna eura, koji su potom i preprodali

USKOK je, nakon provedene istrage u kojoj su dokazi pribavljeni i u suradnji s nadležnim tijelima Francuske, Srbije, Austrije, Španjolske, Ekvadora, Italije, Grčke i Njemačke te uz izniman angažman Eurojusta, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Čileu i Interpola, podigao optužnicu protiv osmorice hrvatskih državljana (1971., 1986., 1976., 1980., 1969., 1974., 1986., 1984.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, teškog ubojstva, nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, objavili su na službenim stranicama USKOK-a.

Kako doznajemo, radi se o hrvatskom kraku priče o ''srpskom Escobaru'' Darku Šariću koji je prije gotovo točno godinu dana uhićen u Beogradu dok je bio u kućnom pritvoru. Sada su, među ostalima, uhićeni Petar Ćosić, Manuel Vulić, Ante Vrcan i Oliver Ćokara zbog krijumčarenja i preprodaje 16,4 milijuna eura kokaina u zemljama članicama Europske unije.

Beograd: Nastavljeno suđenje Darku Šariću koji je optužen za švercanje kokaina
1/8

Optužnicom se prvookrvljeni Ćosić tereti da je, najkasnije od studenoga 2019. godine do 13. travnja 2022. u Hrvatskoj, Belgiji, Španjolskoj, Njemačkoj, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Italiji, Kolumbiji i Ekvadoru, u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavom, prijevozom i daljnjom preprodajom kokaina na ilegalnom narkotržištu, povezao u zajedničko djelovanje II., IV., V., VI. i VII. okrivljene te više drugih osoba, od kojih je Milan Milovac, Šarićeva desna ruka, u međuvremenu preminuo. Za osmišljavanje plana krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike prema Europi bio je zadužen Ćosić koji je davao upute, nabavljao kokain, nadzirao njegov transport i iskrcaj, odobravao njegovu prodaju i cijenu prodaje, kao i način isplate te je organizirao izvlačenje kokaina iz kontejnera dopremljenih na hrvatski teritorij.

Pritom je Milovac, budući da se nalazio u Ekvadoru, bio zadužen za izravne kontakte s dobavljačima droge, kao i za određivanje mjesta i vremena ubacivanja droge u izabrani kontejner koji je bio obvezan i pratiti na putu. U sklopu plana drugookrivljeni je bio zadužen za organizaciju i financiranje ukrcaja kokaina, kao i za nadzor nad transportom kontejnera, četvrtookrivljeni za koordiniranje radnji i osoba na terenu po Ćosićevim uputama, kao i za isplatu sudionika, preuzimanje droge izvučene iz kontejnera u Pločama te njen prijevoz do Zagreba i daljnje raspačavanje u Hrvatskoj, petookrivljeni za preuzimanje droge izvučene iz kontejnera u Pločama i njen prijevoz do Zagreba, šestookrivljeni za prihvat kontejnera po dolasku u iskrcajnu luku Ploče, njegovu opservaciju te organiziranje izvlačenja droge, a sedmookrivljeni za pozicioniranje kontejnera po njegovu iskrcaju u luci Ploče na mjesto gdje izostaje videonadzor i na razinu na kojoj je moguće pristupiti mu te u slučaju potrebe i za njegovo skladištenje do prijevoza u Zagreb. U okviru plana i radi ostvarenja konačnog cilja kriminalne grupacije još je niz drugih osoba poduzimalo i ostale potrebne aktivnosti poput nabave droge, njena transporta, krijumčarenja, izvlačenja, praćenja tijekom transporta te isplaćivanja dobavljača.

Na opisani način okrivljenici su prokrijumčarili u Hrvatsku i druge zemlje članice Europske unije najmanje 609 kilograma kokaina u vrijednosti većoj od 16,4 milijuna eura, koji su potom i preprodali.

Nadalje, Ćosić iz Hrvatske i Darko Šarić iz Srbije, najkasnije od veljače 2020. godine pa do 12. siječnja 2021. u Hrvatskoj, Srbiji i Ekvadoru, nezadovoljni time što je Milovac postupao mimo njihovih dozvola te što je na njima neprihvatljiv način osujetio ostvarenje kontakta s dobavljačima kokaina iz Ekvadora i Kolumbije, kao i njegovim odnosom prema njima i njihovoj kriminalnoj grupaciji, u cilju da ga ubiju povezali su u zajedničko djelovanje drugookrivljenog i više zasad nepoznatih osoba. Nakon odluke o ubojstvu, koja je donesena najkasnije 15. veljače 2020., Ćosić je s odlukom upoznao drugookrivljenog koji je bio zadužen za provjeru Milovčeva kretanja po Ekvadoru, kao i za angažman ubojica. Potom je drugookrivljeni u Ekvadoru angažirao jednu nepoznatu osobu da prati Milovca, da plaća troškove te da isplati osobe koje će počiniti ubojstvo. Zatim je drugookrivljeni angažirao još jednu nepoznatu osobu radi pratnje, ali i za pronalazak osoba koje će izravno izvršiti likvidaciju, a što je ta osoba pristala učiniti. Po uputi drugookrivljenog, ta osoba je izdala nalog da se Milovca liši života, što se pokušalo učiniti 13. studenoga 2020. u Guayaquilu, no unatoč tome što su napadači ispalili veći broj hitaca, žrtva nije preminula već je zadobila za život opasne ozljede zbog kojih je odmah prevezena na bolničko liječenje.

Po obavijesti da je žrtva samo ranjena, Ćosić i Šarić su u daljnjoj nakani da sprovedu do kraja svoj plan, dali nalog drugookrivljenom da se ubojstvo organizira dok se žrtva nalazi na liječenju, pri čemu je Ćosić ponudio i dodatnih 50.000,00 za sada nepoznate valute namijenjenih neposrednim izvršiteljima, dok je za usmrćenje policajaca koji su Milovca čuvali u bolnici ponudio po 20.000,00, čemu je pridonio Šarić. U tu svrhu angažirane su dvije osobe iz Kolumbije, no do realizacije nije došlo jer je jedna od njih uhićena. Po otpuštanju iz bolnice, žrtvi se stanje gotovo odmah pogoršalo te je preminuo uslijed posljedica ranijeg ranjavanja.

Osim toga, drugookrivljeni je od točno neutvrđenog dana tijekom 2019. godine pa do 12. travnja 2022. u Hrvatskoj, BiH te Francuskoj, u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavom, prijevozom, prijenosom preko državne granice i kroz teritorij država članica EU te daljnjom prodajom većih količina oružja, eksploziva i eksplozivnih naprava, povezao u zajedničko djelovanje osmookrivljenog i više drugih osoba. Pritom je osmookrivljeni bio zadužen za preuzimanje oružja, eksploziva i eksplozivnih naprava u BiH od osobe zadužene za pribavljanje potrebnog oružja, eksploziva i eksplozivnih naprava, sve po narudžbi drugookrivljenog i povremeno još jedne osobe, a obojica su bila zaduženi i za financiranje same nabave. Kupce oružja, eksploziva i eksplozivnih naprava pronalazio je drugookrivljeni, a među njima i osobu iz Francuske zaduženu da preproda preuzeto oružje, eksploziv i eksplozivne naprave. Tako su u više navrata okrivljenici iz BiH do Francuske prevezli 38 automatskih pušaka, 119 granata, 2,4 kilograma plastičnog eksploziva, pet pištolja, jednu pušku, streljivo i detonatore koje su prodali za najmanje 164.500,00 eura, dok je drugookrivljeni na isti način preuzeo pribavljeno neidentificirano oružje s prigušivačem, jednu automatsku pušku, tri pištolja, streljivo te kilogram plastičnog eksploziva s upaljačima. Novac dobiven prodajom oružja podijelili su s drugookrivljenim i osobom koja je sufinancirala preprodaju.

Također su drugo i trećeokrivljeni, najkasnije od 14. veljače 2020. do 26. veljače 2021., u Hrvatskoj, Kolumbiji, Panami, Ekvadoru i Španjolskoj, u cilju stjecaja nepripadne materijalne koristi nabavom, prijevozom i daljnjom preprodajom kokaina na ilegalnom narkotržištu, povezali u zajedničko djelovanje više drugih osoba. Pritom je drugookrivljeni bio zadužen za cjelokupnu organizaciju ukrcaja kokaina u prijevozno sredstvo, dok je trećeokrivljeni bio zadužen za financiranje i nabavu droge te organizaciju izvlačenja droge iz kontejnera dopremljenih u Hrvatsku. Na opisani način su nabavili i pripremili za utovar na brod na području Kolumbije najmanje 500 kilograma kokaina, no do konačne realizacije transfera nije došlo jer su bila uvedena ograničenja zbog pandemije, zbog čega je trećeokrivljeni i dalje nudio na prodaju nabavljenu drogu, od čega je u konačnici odustao unatoč uloženom novcu.

Nadalje se trećeokrivljeni tereti da je u veljači 2021. godine organizirao izvlačenje 65 kilograma kokaina iz kontejnera dopremljenog u luku Ploče. No, trećeokrivljeni i osobe koje je za to angažirao nisu našle kokain jer ga je ranije zaplijenila policija u Turskoj. S ciljem izvlačenja 430 kilograma kokaina iz kontejnera pristiglog u luku Rijeka, trećeokrivljeni je angažirao iste osobe, no budući da je u međuvremenu shvatio kako je obavijest o zalutaloj pošiljci dana većem broju osoba, odustao je od angažmana svoje grupacije zbog rizika da ne budu otkriveni.

Također se trećeokrivljeni tereti da je na adresi svog neprijavljenog prebivališta u Srimi držao poluautomatski prepravljeni signalno-startno-plinski pištolj, dva prigušivača i streljivo.

USKOK je u optužnici predložio da se od I., II., IV., V., VI., VII. i VIII. okr. oduzme imovinska korist ostvarena kaznenim djelima u iznosu od 3,415.422,32 eura. Županijskom sudu u Zagrebu predloženo je i produljenje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika.

Komentara 1

MA
Matkovic
12:35 13.04.2023.

da je naucnik rekli bi da je crnogorac a posto je kriminalac onda je srbin iako je rodjen u cg, tamo ziveo do svoj 30 godine i izjasnjava se kao crnogorac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije