Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prazno mjesto savjetnika za gospodarstvo

Ovo su savjetnici i osobe od povjerenja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović

kolinda
Foto: Pixsell
17.02.2015.
u 22:30

Još nije odlučeno hoće li predsjednica imati savjetnika za branitelje. Za to se mjesto spominjao Ante Deur

Uoči primopredaje i stupanja na predsjedničku dužnost, Kolinda Grabar-Kitarović dovršila je i dobar dio kadrovske “križaljke” te odredila koji su njezini savjetnici i osobe od povjerenja na Pantovčaku. Predstojnik Ureda je Domagoj Juričić, savjetnik za nacionalnu sigurnost Josip Buljević, za vanjsku politiku Dario Mihelin, za unutarnju politiku Mate Radeljić, za EU fondove, poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Mladen Pavić, za društvene djelatnosti i vjerske zajednice Andro Krstulović Opara, za obranu komodor Ivica Tolić. Glasnogovornik je Luka Đurić, a šefica protokola Natalija Hmelina.

Specifični poslovi

Ostalo je još nepopunjeno važno mjesto savjetnika predsjednice RH za gospodarstvo. Razgovara se još s nekolicinom potencijalnih kandidata, a dok taj savjetnik ne bude izabran, njegov će posao obavljati D. Juričić, predstojnik Ureda. S obzirom na to da još nije odlučeno hoće li predsjednica imati i savjetnika za branitelje ili će osnovati savjet predsjednice za branitelje, nije popunjeno ni to mjesto, a za koje se spominjao Ante Deur. Iznenađenje je što funkciju šefice kabineta predsjednice nije preuzela Jadranka Jureško-Kero. Kako doznajemo, njoj je, kao osobnoj prijateljici i osobi od najvećeg povjerenja, Kolinda Grabar-Kitarović u kampanji prvoj ponudila tu funkciju, no J. Jureško-Kero, inače bivša dopisnica Večernjeg lista iz New Yorka, zahvalila je na ponudi, ali je ipak nije prihvatila jer se, iz osobnih i obiteljskih razloga, vraća u SAD. Kaže da sada ima “druge planove”. Predsjednica će formirati i nekoliko savjeta za specifične poslove, a vodit će ih uglavnom volonterski savjetnici, koji neće biti na plaći u Uredu predsjednice. Tako će, doznaje se, bivši ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić, koji je K. Grabar-Kitarović svojedobno bio i šef, biti i posebni savjetnik za vanjsku politiku predsjednice. Ovako upotpunjena ekipa savjetnika i bliskih suradnika predsjednice sada očekuje primopredaju, koja će biti održana danas u poslijepodnevnim satima. Glavni posao primopredaje odradili su bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Saša Perković i novi, Josip Buljević, inače bivši ravnatelj SOA-e i donedavni generalni konzul u Los Angelesu.

Foto: Instagram

Dogovor: Bez kamera

U političkim kuloarima čuje se, međutim, da je dosadašnji predsjednik RH Ivo Josipović navodno postavio nesvakidašnji zahtjev u vezi s primopredajom – inzistira da TV kamere ne dođu i ne snimaju taj događaj. Prije pet godina nije bilo tako, kamere su došle s Josipovićem i ispratile S. Mesića. No, u Josipovićevu uredu tvrde da je riječ o zajedničkom dogovoru da ne bude medija.

– Žele li kamere, neka kažu, nije istina da ih Josipović ne želi – ističu. Analiza Ureda nove predsjednice pokazuje zanimljivost da su svi njezini ključni ljudi mlađi od nje, u prosjeku četrdesetogodišnjaci, te uglavnom i postdiplomski školovani. Potpuno novo je ime A. Krstulovića Opare, dobro znanog u umjetničkim krugovima, inače ravnatelja Muzeja Ivana Meštrovića u Splitu. Nije se do sada spominjao ni D. Mihelin.

On je bio dugogodišnji bliski suradnik predsjednice, završio je pravo u Zagrebu i magistrirao na London School of Economics. Radio je u MVP-u, u vrijeme K. G. Kitarović u veleposlanstvu u Washingtonu, od 2012. u veleposlanstvu u Ankari.

>> Primopredaja dužnosti daleko od očiju javnosti

Komentara 143

FA
Fake
23:21 17.02.2015.

Napokon Hrvatska sa Hrvatima.Kolindi i njezinom timu sve najbolje.Kakav odličan osjećaj kada znaš da više nema jovandeke babića,udbaša,nikolićevih tajnica i ostalog....

Avatar klikun
klikun
22:58 17.02.2015.

Evo cim se spomene predsjednica dezurni pljuvaci se premjestaju na ovaj clanak i uopce nije bitno sto pise samo neka oni mogu pokazati da se ne slazu

BR
brčko
23:13 17.02.2015.

ajmo sad zapljuvat u šake i prvo inozemno putovanje u njemačku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije