Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

U Otočcu otvorena izložba „Hrvatski izumitelji kroz povijest“

izložba
Dražen Prša/VLM
14.04.2010.
u 21:52

Izložba je do sada obišla brojne hrvatske gradove, dok je ovo deveti po redu postav

Gradonačelnik Otočca Mario Barković otvorio je izložbu u Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac „Hrvatski izumitelji kroz povijest“. Riječ je o izložbi koju je 2005. osmislio Državni zavod za intelektualno vlasništvo RH, a u njenom stvaranju sudjelovalo je nekoliko muzejskih ustanova i Centar za inovacije i transfer tehnologije Rijeka. Da bi se zakva izložba održala u Otočcu zaslužna je Zajednica tehničke kulture Ličko-senjske županije i Zajednice tehničke kulture Grada Otočca, a uz potporu Grada Otočca i Srednje škole Otočac.

Izložba je do sada obišla brojne hrvatske gradove, dok je ovo deveti po redu postav, nakon Arca u Zagrebu, gostovanja u Hvaru, Novoj Gradišci, Slavonskom Brodu, Rijeci i Crikvenici. Izložba predstavlja reprezentativan izbor vizionara-izumitelja hrvatske izumiteljske baštine, bilo da joj pripadaju rođenjem ili djelovanjem, kao što su Nikola Tesla, E.S. Penkala, Franjo Hanaman, Ruđer Bošković, Faust Vrančić, Ferdinand Kovačević, Josip Belušić, David Schwartz i drugi.

- Malo ste za nas čuli jer tu stoluju inovatori i nema skandala, pronevjera, droge, afera, a ako je to uvjet da se za nas čuje, onda nas neće ni biti u medijima jer ti samozatajni ljudi samo stvaraju vrijednost iza sadašnjost i budućnost, rekao je  na otvorenju predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture prof.dr.sc. Ante Markotić ističući kako su inženjeri naš najelitniji izvozni proizvod, i to masovni, a hrvatski inovatori koji na inozemnim olimpijadama inovacija osvajaju medalje, kod kuće su ne(pre)poznati.

Barković koji je izrazio posebno zadovoljstvo što je takva izložba koja promovira stvaranje novih vrijednosti upriličena i u Otočcu. Otvorenje izložbe prigodno je uveličao pjevački zbor Gackog učilišta. Više grupa učenika otočke osnovne i srednje škole već je razgledalo izložbu koja predstavlja bogatu izumiteljsku tradiciju i tradiciju patentne zaštite u Hrvatskoj te donosi i neke fascinantne činjenice.

Komentara 2

PA
pale
20:37 16.04.2010.

jaki izumitelji u jos jačoj vukojebini,podum je zakon.

Avatar Erwin Johannes Eugen Rommel
Erwin Johannes Eugen Rommel
08:46 20.04.2010.

Gracac je zakon :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije