Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Dalmaciji ima najviše ovisnika

12. prosinca 2008. u 15:18 66 prikaza

ZADAR – Zbog sve većeg broja ovisnika u Zadarskoj županiji, što je problem koji se javio osamdesetih godina a nije se sustavno preventivno rješavao, ta je županija, uz još tri, na prvom mjestu u Hrvatskoj po broju ovisnika – rekao je preksinoć u Zadru dr. Slavko Sakoman govoreći na stručnom predavanju o temi “Unapređenje programa liječenja opijatskih ovisnika”.

Osim Zadarske županije, ovisnika o drogama najviše ima u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji te u Gradu Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županija.

Doktor Sakoman je upozorio da je u tim županijama broj ovisnika četrdeset i više puta veći nego u onim županijama koje su pri dnu tog crnog popisa.

– Stanje je, nažalost, takvo da godišnje na jednog liječenog ovisnika imamo jednog registriranog, a od ukupnog broja novih ovisnika, kojih ima otprilike 800, na zadarsko područje otpada relativno visok udio.

A na državnoj razini još uvijek ima više novih registriranih ovisnika od onih koji su se uspjeli izliječiti pa se ukupan broj stalno povećava, istaknuo je dr. Slavko Sakoman.

Sakoman je dodao kako su u Hrvatskoj ovisnici o drogama najstigmatiziraniji, odnosno najmanje društveno prihvatljive osobe.

Prema anketama, ispred njih su čak i kriminalci te oni koji imaju policijske dosjee.

Sakoman je upozorava da to nije prihvatljiv općedruštveni stav te je takav trend nazvao vrstom “egocentrične tolerancije”.

– Budući da u našem sustav liječenja ovisnika oni po terapiju lijekova dolaze u ordinacije opće medicine s drugim pacijentima, iskustva pokazuju kako su ovisnici jednostavni, iskreni i neagresivni – istaknuo je dr. Slavko Sakoman.

A o liječenju ovisnika sinoć je govorio i dr. Ante Ivančić koji u Poreču vodi Centar za izvanbolničko liječenje ovisnosti.


Jeste li među njima?
Sve shvaćaju ozbiljno i osobno: Ovo su najosjetljiviji znakovi horoskopa
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj