Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nevrijeme

Tuča veličine oraha uništila vinograde i usjeve

tuča
Foto: vlm
1/6
24.07.2010.
u 13:51

- Šteta je totalna. Razbijen je list i plod. Tuča je 15 minuta padala veličine oraha. U ovoj fazi je teško nešto spasiti, pa procjenjujem štetu na oko 200 tisuća kuna – rekao je uzgajivač voća.

LEKENIK – Tturopoljski dio lekeničke općine i Vukomeričke Gorice oko pola 11 poharalo je veliko nevrijeme. Tuča i kiša praćena jakim vjetrom uništili su velik dio nasada vinograda i poljoprivrednih usjeva. Najviše je stradalo vinogradarsko područje Vukomeričkih Gorica gdje padala tuča veličine oraha.

- Od 70 do 100 posto je uništeno nasada vinove loze i voćnjaka. Tuča veličine oraha padala je malo manje od  pola sata u Gradecu, Prkovcu, Zebincu i Krleščaku. Uništeni su plodovi i grane. Brzo moramo reagirati i spasiti što se da, ali ove godine teško možemo očekivati dobar urod. Ovakvu tuču ne pamtimo godinama – rekao je Zvonko Šoštarić, predsjednik Udruge vinogradara i voćara Sv. Petar Lekenik – Gradec.

Teško je stradalo područje Vukojevca i Brežana, a tuču su osjetili i u Lekeniku i Pešćenici.

- Šteta je totalna. Razbijen je list i plod. Tuča je 15 minuta padala veličine oraha. U ovoj fazi je teško nešto spasiti, pa procjenjujem štetu na oko 200 tisuća kuna – rekao je najveći uzgajivač voća u lekeničkoj općini Franjo Dorotić kome je stradao voćnjak veličine 4 hektara u punom rodu sa jabukama i kruškama u Brežanama.

Ključne riječi

Komentara 5

FE
Felicijen
15:51 24.07.2010.

Jadni ljudi....

GJ
gdje-je-zito
16:35 24.07.2010.

Razmišljao sam malo o tim tučama, pa sam došao do jednog pitanja koje bih volio postaviti nekome tko se kuži u takve stvari a pitanje je : Zašto se nemože napraviti iznad tih redova voćki streha koja bi bila napravljena od 4 metalna stupa (mala stupa nema potrebe da budu tubingove cijevi, 4 × 3 cm - recimo) i sa gornje strane da se stavi nekakav jeftini materijal, mislim da bi i najobičnija plastična mreža poslužila? Mislim da ulog nebi bio velik ali bi imali zaštitu od ovakvih prirodnih nepogoda. A većinom te vinove loze, kajsije, masline itd nemaju visoko stablo tako da bi se puno nasada moglo zaštiti. Dali ima netko tko se razumije o ovakve stvari da mi da nekakav suvisli odgovor, zašto se recimo to nebi moglo napraviti ili zašto se bi moglo napraviti. Unaprijed, hvala.

GJ
gdje-je-zito
16:35 24.07.2010.

4 metalna stupa za svako stablo sam mislio reći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije