Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Škrlec

TTIP ugrožava suverenost država članica Europske unije

Davor Škrlec
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
03.05.2016.
u 13:04

Dokumenti o TTIP-u koji su procurili u javnost potvrđuju sve prethodne sumnje o pokušaju snižavanja prava potrošača i radnika u Europskoj uniji u korist profita i velikih multinacionalnih kompanija.

Povodom objave tajnih dokumenata iz pregovora o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) između SAD-a i Europske unije, do kojih je došao nizozemski ogranak međunarodne organizacije Greenpeace, zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec ističe kako je upravo područje regulatorne suradnje ono o čemu je i prethodno upozoravao hrvatsku Vladu i javnost nakon što mu je bio omogućen pristup pregovaračkim stajalištima u tajnoj sobi u Bruxellesu.

–Dokumenti o TTIP-u koji su procurili u javnost potvrđuju sve prethodne sumnje o pokušaju snižavanja prava potrošača i radnika u Europskoj uniji u korist profita i velikih multinacionalnih kompanija. Predloženi okvir regulatorne suradnje prednost daje odredbama sporazuma ispred interesa zaštite okoliša i zdravlja građana. Ukoliko bi promjene ili donošenje novog zakona od strane Europske unije ili država članica bile u suprotnosti sa usvojenim sporazumom, američka strana bi imala pravo na ulaganje veta čime se znatno narušava suverenost država u donošenju odluka.

Kao jedan od primjera poznat javnosti je sporan dio regulatorne suradnje koji se odnosi na promjenu odredbi zaštite potrošača čime bi se na mala vrata omogućio ulazak GMO proizvoda na europsko tržište, pa tako i na hrvatsko– objašnjava Škrlec.

Zastupnik Škrlec napominje kako je prethodna Vlada RH u rujnu prošle godine naručila studiju utjecaja TTIP-a na Hrvatsku od privatne konzultantske tvrtke bez uključivanja hrvatskih znanstvenih institucija i šire javnosti.

„Zbog potencijalno velikog utjecaja TTIP-a na unutarnje tržište EU-a, koji osim ekonomskog ima i politički značaj, važno je da postupak pregovora bude transparentan i u skladu s interesima građana. Nova Vlada RH mora naručiti novu studiju utjecaja TTIP-a na hrvatsko gospodarstvo u čijoj će izradi biti uključeni neovisna struka i građani.“ - rekao je Škrlec.

Pored Europskog parlamenta, posljednju riječ o prihvaćanju konačnog sporazuma o TTIP-u imat će građani, odnosno, nacionalni parlamenti država članica kroz postupak ratifikacije.

>> SAD traži od EU da potpuno otvori tržište za GMO proizvode

>> E-mailovi koji dokazuju kako Čačić gura svoje i kad nisu kvalificirani

Ključne riječi

Komentara 28

RM
rmd3
13:40 03.05.2016.

zadnju riječ Imat ce gradjani!! haha !!koji?onih 20% Koji su izasli na referendum za EU haha sprcija EU.Welcom Monsanto by EU kapitalisticka pljackaska tvorevina.

Avatar emilsalis
emilsalis
13:20 03.05.2016.

TTP ne dozvoliti....u Amer. dok sam nakratko bio, nisam mogao naci normalni hleb, ono samo Tost jedu ( u Bronxu sam iso specijalno kod Albanaca i Talijana po leb i burek) imaju 2300 vrsta tosta i nikako da mi se pokvari i nakon 14 dana....neko cudo genetsko !!!! Nije ni cudo da svaki Am. ima prosecno 210 kg tezine ...nesto ih duva...

OP
opančar
13:25 03.05.2016.

dakle uvalit će nam ipak gmo hranu, iću živjet u kinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije