Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda Leki

Traže pravdu: Ubojica naše kćeri ni dana neće provesti u zatvoru

celica
vl
17.03.2010.
u 09:21

– Cijeli život vjerujem u pravdu i istinu, a sada se supruga i ja osjećamo prevarenima jer pravda nije zadovoljena. Naša je kći zbrisana s lica zemlje i ja ne mogu prihvatiti niti se pomiriti s tim.

Ni nakon pravomoćne presude kojom je sin ličkog poduzetnika Josipa Leke Marko Leko (25) uvjetno osuđen jer je u lipnju 2007. usmrtio na zebri u Zagrebu Jasminu Čelicu (30) njezini roditelji Sonja i Nebojša još se ne mogu pomiriti s presudom koja je, kažu, obezvrijedila njihov i život njihove kćeri. Potkraj godine poslali su potresno otvoreno pismo, na koje, tri mjeseca poslije, našu redakciju i dalje s različitih internetskih adresa upozoravaju mnogi građani. Slučaj Jasmine Čelice i bolan protest njezinih roditelja, kojima su ostale samo riječi kao oruđe da bolno zajauču kako su “osuđeni na život bez života”, upozorava da je žrtva u našem pravnom sustavu gurnuta u stranu i da se zaboravlja da se presude ne donose samo zbog optuženih, nego da moraju pružiti i žrtvi osjećaj da je pravda zadovoljena.

– Cijeli život vjerujem u pravdu i istinu, a sada se supruga i ja osjećamo prevarenima jer pravda nije zadovoljena. Naša je kći zbrisana s lica zemlje i ja ne mogu prihvatiti niti se pomiriti s tim da nitko neće odgovarati za to, da je taj čovjek koji je ubio moju kćer proglašen krivim, ali nije kažnjen ni danom zatvora.

Pregazio je džipom

Mlado je Puljanki bilo 29 godina kada je u lipnju 2007. krenula na posao u knjižaru Profil, gdje je bila zaposlena. Na križanju Zvonimirove i Šulekove čekala je na nogostupu da prijeđe zebru, jedna se vozačica zaustavila kako bi mogla prijeći preko pješačkog prijelaza i Jasmina je krenula. Dok je koračala preko zebre, na nju je džipom cherokee naletio 22-godišnji student veterine Marko Leko vozeći brzinom od najmanje 57 km/sat, utvrdili su vještaci, iako je ograničenje bilo 40 km/sat. Sutkinja Ivančica Cvitanović nepravomoćno je Leku osudila na godinu dana zatvora uz zabranu vožnje na tri godine. Ali sudsko vijeće Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Lepe Singer Leki je zatvorsku kaznu preinačilo u uvjetnu osudu od godinu dana uz rok kušnje od tri godine. Tužiteljstvo je, inače, za Leku tražilo tri godine zatvora i zabranu vožnje na pet godina. Sud je uvjetnu osudu opravdao Lekinom mladošću, činjenicom da je izrazio žaljenje i priznao krivnju i da mu se teška nesreća prvi put dogodila. “Znači li to da svi mladi vozači imaju pravo jedanput, prvi put, nekažnjeno nekome oduzeti život”, pita se mučno Nebojša Čelica.

Prekršajno kažnjavan

Ne zaboravlja napomenuti da je Leko pet puta kažnjavan zbog prometnih prekršaja, brzine i neodržavanja razmaka. Stav je nekih sudaca da se nesreća može svima dogoditi pa je sudska praksa neujednačena, netko zbog nesreće iz nehaja završi u zatvoru, a netko u gotovo identičnim okolnostima dobije uvjetnu osudu. Inače, za izazivanje nesreće sa smrtnom posljedicom predviđena je kazna od šest mjeseci zatvora do pet godina.

– Znali smo da nam presuda neće vratiti dijete, ali ovakvu nismo mogli niti sanjati. U sekundi nam je uništio kćer koju smo odgajali 30 godina s ljubavlju. Završila je dva fakulteta, radila je na doktoratu iz filozofije. Ona je smijehom unosila sreću u našu kuću i život. Prevareni smo, izigrani, a nemamo se pravo niti žaliti, nikome, ni Ustavnom sudu ni sudu u Strasbourgu. Ne mogu se pomiriti s tom da, kada vam netko ubije dijete, vi nemate ništa s tim, kao da to više nije vaše dijete, nego državno – kazao je Čelica.

To potvrđuje i odvjetnica Jadranka Sloković, koja je rekla da obitelj nema pravo na žalbu nijednom sudu

– Nitko vam ne govori što se događa na suđenju, ni poslije njega. Gotovo tri godine poslije nesreće mi palimo svijeću svaki dan u kući. Kada vidimo neke druge obitelji na okupu, sve nas iznutra zaboli jer znamo da mi više nikad nećemo biti na okupu – govori Čelica.

Za Josipa Leku, oca uvjetnog osuđenog mladića, slučaj za koji je uvjetno osuđen njegov sin je završen.

– Nećemo praviti sapunicu, ne želimo ništa komentirati. To je završeno pravomoćnom odlukom suda i to je sve što ću reći – bio je komentar imućnog ličkog poduzetnika .

Komentara 85

LU
lukarak
11:17 17.03.2010.

pozitiva, sudac mora biti objektivan, sudac koji ne bi mogao suditi bez da na to utjecu osjecaji bio bi automatski diskvalificiran za tu funkciju.

KO
kontras
03:13 07.11.2010.

kelt, jesam li ja rekao da nije tako bilo? mijenja li to ista na stvari? da je pazila bila bi ziva, kretenu unatoč. ovako joj samo može pisati u člancima da je prelazila na zebri... slaba utjeha. ožujsko? neumjesno je ovako odgovarati. želiš li možda reći da u europi nitko nikada ne zgazi pješaka? ako hoćeš ti se uzdaj u semafore, zebru i europski duh, ja ću ipak i dalje svakoga podučavati da je na zebri sam gospodar svoga života.

BI
bizzwizz05
09:30 17.03.2010.

moja domovina :((

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije