Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Traian Basescu: Rumunjska neće blokirati put Hrvatske u EU

Basescuove riječi demantiraju ministra vanjskih poslova Teodora Baconschija koji je najavio da će ulazak Hrvatske u EU uvjetovati uvođenjem mehanizma za suradnju i verifikaciju zbog raširene korupcije i organiziranog kriminala.
05. siječnja 2011. u 19:38 158 komentara 7 prikaza
Basescu
Foto: Željko Hladika/Pixsell

Rumunjski predsjednik Traian Basescu istaknuo je da njegova zemlja neće blokirati ni otežati pristup Hrvatske u Uniju. Basescuove riječi tako demantiraju rumunjskog ministra vanjskih poslova Teodora Baconschija koji je najavio kako će ulazak Hrvatske u EU uvjetovati uvođenjem mehanizma za suradnju i verifikaciju zbog raširene korupcije i organiziranog kriminala, kakav je njima 2007. nametnula EU i od kojeg ne odstupa pa im priječi i ulazak u schengensku zonu.

>>Rumunjska prijeti da će blokirati ulazak Hrvatske u EU

Iako je, očito, Rumunjska u diplomatskoj ofenzivi zbog Schengena pa su tako odmah nakon prijetnji Hrvatskoj istaknuli da su za veljaču odgodili ratifikaciju Lisabonskog protokola po kojem bi 12 država EU imenovalo 18 dodatnih zastupnika u Europarlamentu, rumunjski predsjednik ipak naglo smiruje situaciju, ustvrdivši kako će se Rumunjska "do zadnjeg trena, odnosno do roka u travnju ili svibnju, boriti za ulazak u schengensku zonu usprkos protivljenju Francuske i Njemačke", ali da neće ni blokirati Hrvatsku. Usto, savjetovao je zastupnicima u parlamentu da ne glasuju protiv Lisabonskog protokola.
 
– Moramo se usredotočiti na vlastite napore, a ne na ono što drugi trebaju učiniti učiniti – rekao je Basescu. Rumunjsko povlačenje dolazi – slučajno ili ne – nakon negativnih reakcija Bruxellesa.

Advent u Zagrebu
Adventska karta
Gdje je najbolje partijati s ekipom, koja mjesta kriju najbolju zabavu za klince, a doznajte i gdje počastiti poslovne partnere
  • -obrisani-:

    traian basescu je istinski antitotalitarist i borac za demokraciju. tko ne vjeruje neka malo progugla o čovjeku. demokratima laku noć, a fašistima i komunistima bivšim, sadašnjim i budućim pas mater neljudsku.

  • -obrisani-:

    a,evo nam i cobana da nas prosvijetli...

  • -obrisani-:

    ⁀˅⁀ PROROK DANIEL JE VIDIO BUDUCNOST EUROPE Listajuci po srednjovjekovnim rukopisima u knjiznici svojeg djeda, Rudolf Andersch je naisao na crtez koji mu se cinio neobicnim, a istodobno poznatim. U tom trenutku jos nije znao da je ucinio otkrice kojemu ... prikaži još! je posljedice tesko ocijeniti. Nagnuo se nad pozutjeli list i pokusao procitati: (Colossus Monarchicorum) na latinskom i dalje: \'Statua Danielis\', u prijevodu: \'Kolos svjetskih carstava \' kip proroka Daniela. Bilo je jasno da se radi o prikazu proroka Daniela u Starom zavjetu. Medutim, neobicna je slika viteza odjevenog u srednjovjekovnu ratnu opremu. Babilonci su prije 2500 godina bili sasvim drukcije odjeveni i opremljeni. Umjetnik koji je ovu sliku nacinio prije petstotinjak godina u bakrorezu sigurno nije poznavao starovjekovne nosnje. Na pojedinim dijelovima tijela ovog viteza odozgo prema dolje ugravirao je latinske rijeci. Pod povecalom su se mogli procitati sljedeci natpisi: Svjetsko Babilonsko Kraljevstvo Kraljevstvo Medijaca i Perzijanaca Grcka monarhija Rimsko Carstvo Cijeli ovaj kip prikazan je kako stoji na glinenim nogama . Ali, na prstima je Rudolf procitao ne vjerujuci ocima: Germania Njemacka, Hispania Spanjolska, Italia Italija, Anglia Engleska, Gallia Francuska! ‧ ‧ ‧ ⁀˅⁀⋱ ⋮ ⋰ ‧ ‧ ⁀˅⁀‧ ‧ ‧ ⁀˅⁀⋱ ⋮ ⋰ ‧ ‧ ⁀˅⁀ ⋱ ⋮ ⋰ ‧ ‧ ⁀˅⁀⋱ ⋮ ⋰ ‧ ‧ ⁀˅⁀ ⋰ ‧ ‧ ⁀˅⁀ ⁀˅⁀