Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRETRČAVALI CESTU

Vukovi stigli na 30 kilometara od Zagreba: 'Ovdje nisu viđeni od 2. svjetskog rata'

Lovci - ilustracija
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
14.11.2019.
u 13:52

Vuk je u Hrvatskoj zaštićena životinja, kazne za njegov odstrel su 40.000 kuna i oduzimanje oružja.

Prema svemu sudeći, vukovi su se približili na samo 30-ak kilometara do Zagreba, na područje na kojem je zadnji vuk ustrijeljen krajem 50-ih godina prošlog stoljeća. Naime, u ponedjeljak ujutro u naletu automobila na cesti, na izlazu iz Lekenika, stradao je mladi vuk težak oko 45 kilograma.

Iako službene potvrde od Ministarstva poljoprivrede još nema jer se čeka DNA analiza, U Lovačkoj udruzi „Šljuka“ Lekenik ne sumnjaju da je riječ upravo o vuku.

„Po meni, a i drugima koji su vidjeli lešinu, to je 99,9 posto vuk koji ovdje nije viđen od 2. svjetskog rata. Na uviđaju su bili iz Ministarstva poljoprivrede i čekamo službeni nalaz“, rekao nam je Dinko Sever iz Lovačke udruge „Šljuka“ Lekenik koji je pomogao higijeničaru unijeti lešinu vuka u vozilo.

Prema nekim informacijama bila je riječ o čoporu koji je u rano jutro pretrčavao cestu loveći divlje svinje. Na jednog vuka naletjelo je osobno vozilo i usmrtilo ga. Iako su se vukovi proširili u Hrvatskoj, njihova prisutnost u Sisačko-moslavačkoj županiji potvrđena je na Banovini, ovdje ih ipak nitko nije očekivao bez obzira na neslužbene priče o postojanju vuka na području Mraclina prije desetak godina.

Vuk je u Hrvatskoj zaštićena životinja, kazne za njegov odstrel su 40.000 kuna i oduzimanje oružja.

No čini se da ih je s godinama sve više i više, a procjena je lovaca da ih je trenutačno samo na području Sisačko-moslavačke županije 60-ak. Kamere su ih snimile u Kotar šumi, između Siska i Petrinje, a napadi na stoku česti su. Nedavno su vukovi tako napali kravu i tele na području Sunje.

Prema službenim podacima Ministarstva poljoprivrede, 2017. godine u Hrvatskoj je zabilježeno 1360 napada vuka na domaće životinje, pri čemu je broj usmrćenih životinja iznosio 2346.

Ključne riječi

Komentara 78

Avatar links
links
14:05 14.11.2019.

pa vi zatvarajte Vidoševića

MO
modovisisajteMaraschino
14:36 14.11.2019.

Kad već neće staviti vojsku na granice neka vukovi patroliraju šumom

PE
PetrusManus
14:31 14.11.2019.

Vukovi su u Zagrebu, u Saboru sjede i glođu hrvatski narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije