Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traži se izazivač

Tko kani srušiti Trumpa, mora biti progresivniji i od Obame

Treće sučeljavanje desetero kandidata Demokratske stranke za predsjednika Sjedinjenih Država iznjedrilo pet imena
Foto: MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL
1/5
14.09.2019.
u 08:53

Treće sučeljavanje desetero kandidata Demokratske stranke za predsjednika Sjedinjenih Država iznjedrilo pet imena

Treće sučeljavanje kandidata Demokratske stranke za predsjednika u Houstonu u Teksasu, ovoga puta samo njih deset, iskristaliziralo je tri kandidata koji imaju šanse da se na predizborima izbore za predsjedničku nominaciju svoje stranke i još dva kandidata iz sjene.

Pripreme za Ocasio-Cortez

Joe Biden, bivši potpredsjednik, čvrsto se oslanjao na nasljeđe politike Baracka Obame i obećavao je da će nastaviti s onim što je on započeo. No glavna bitka vodila se između Elizabeth Warren i Bernieja Sandersa, dvoje progresivnih kandidata koji su se odlučili za politički smjer koji će ići još puno dalje od onoga što je od 2008. do 2016. radio Obama.

Beto O’Rourke, bivši kongresnik iz Teksasa, svoje je zvjezdane trenutke na ovome sučeljavanju doživio kada se načela tema o kontroli držanja oružja. Bio je to izrazito emocijama nabijen diskurs jer se baš u njegovu rodnom El Pasu dogodio posljednji veliki pokolj. Julian Castro drugi je Teksašanin, političar izuzetno blizak Hillary Clinton, koji je tijekom sučeljavanja pomno pratio sve greške i lapsuse koji su se dogodili Bidenu i oštro ga udario zaključkom da su ga pregazile godine (78) i da vjerojatno ne zna što je prije pet minuta govorio o zdravstvenom osiguranju.

Foto: MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL

Joe Biden političar je s velikim ugledom i golemim iskustvom i jedan je od najuglednijih članova Demokratske stranke. Za njime se nisu vukli repovi afera iako su ga prije nekoliko mjeseci dvije stranačke kolegice optužile za neprikladno ponašanje. Trenutačno ima oko 28 posto potpore birača, što ga stavlja na prvo mjesto, no zbog njegove dobi i vezivanja za politiku Baracka Obame mnogima izgleda da ne gleda u budućnost.

Biden je tradicionalni političar svoje stranke koji se pokušava vratiti na neki stranački centar koji je funkcionirao desetljećima, no jedno od glavnih pitanja koje se u ovoj kampanji postavlja zapravo je koliko je sama stranka spremna prihvatiti malo više lijevu, progresivniju politiku.

Iako je Biden u svibnju imao golemu popularnost od više od 40 posto, ona konstantno opada. Postoji i vrlo veliki korpus mladih birača koji žele nešto sasvim novo i kojima bi ono što nude Sanders i Warren moglo biti puno atraktivnije. Bernieja Sandersa podržava oko 18 posto demokrata, no podrška mu je u laganom usponu. Elizabeth Warren je na trećem mjestu, ali njezina popularnost raste konstantno, što znači da je sve više birača percipira kao ozbiljnu kandidatkinju koja nudi politiku koja je puno hrabrija od Bidenove, ali ipak nešto umjerenija od Sandersove.

Senator Bernie Sanders, dobro poznata politička figura iz izbornog procesa 2016., demokratski je socijalist koji se zalaže za socijalnu državu europskoga tipa. Neki komentatori pišu da je Sandersova kandidatura zapravo jedan oblik pripreme za izbore koji će se održati 2024. godine, a na kojima bi njegova mlada i energična istomišljenica Alexandria Ocasio-Cortez mogla biti apsolutna zvijezda.

Foto: MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL

Socijala i Wall Street

Senatorica Elizabeth Warren već je dugo poznata po svome zalaganju da barem ponešto smanji trenutačno vrlo duboki jaz između bogatih i siromašnih u SAD-u i da porezno optereti bogate kako bi taj novac mogao ići izravno u fondove za socijalnu politiku. Ona je i političarka koja se zalaže za puno strožu kontrolu Wall Streeta, za koji se pokazalo da je jedan od najvažnijih čimbenika u američkom gospodarstvu i politici. Dosadašnja sučeljavanja pokazala su da je ona vrlo rafinirana političarka s čvrsto artikuliranim idejama i planovima i s besprijekornom interpretacijom svojih ciljeva. Analitičari tvrde da su upravo to karakteristike koje bi je mogle učiniti nezaustavljivom. No treba pričekati još pet mjeseci, kada će biti puno jasnije tko će se suprotstaviti Donaldu Trumpu.

Komentara 5

BA
barbaizamerike
09:26 14.09.2019.

Svi do jednoga ni blizu Trumpa

ST
stefj
11:46 14.09.2019.

Još progresivniji od Obame? Pa ta "progresivnost" je i dovela Trumpa na vlast. "Progresivnost" jako lupa po džepovima sve Amerikance, a velikoj većini ne vraća ništa... Ta "progresivnost" služi skoro isključivo zato da se kupe glasovi interesnih skupina. A smiješno je pričatio o tome koliko je Obama započeo ratova, da bi dobio Nobelovu nagrada za mir. Kako bi u tom kontekstu izgledao netko još progresivniji? Započeo bi globalni rat, jer puno malih nije dovoljno progresivno?

XA
xaron
16:37 14.09.2019.

“ progresivniji od Obame...” Kako je progresivni Obama započeo samo nekoliko ratova ( Libija, Sirija...) znači da slijedeči predsjednik treba da započne još više ratova , te da uz to dobije jednu ili dvije Nobelove nagrade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije