Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko je i kako iz Vlade izvukao 308.000 kn: Novcu traga nema

Tko je podigao taj novac na blagajni, ako nisu savjetnici? Radi li još osoba koja je krivotvorila naloge i je li u svemu prste imala politika?
06. veljače 2017. u 23:21 34 komentara 15873 prikaza
17.6.2016.,Zagreb - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarovic odrzava konzultacije s predstavnicima klubova i ostalim zastupnicima Hrvatskoga sabora, nakon sto je Hrvatski sabor izglasao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreskovicu, cime je pala i nj

Afera "putni nalozi" savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića, preko čijih je imena izvučeno skoro 308 tisuća kuna iako sva trojica tvrde da nigdje nisu putovala (a kamoli da im je ukupno isplaćeno 532 dnevnice), postaje sve zamršenija.

Oreškovića nitko nije pitao

Iako je DORH  ispitao Tomislava Sauchu, bivšeg šefa Milanovićeva kabineta te savjetnike Slavka Goldsteina i Nevena Budaka (treći savjetnik Siniša Petrović u ponedjeljak nije viđen u DORH-u), Državno odvjetništvo nalaz revizije s dodatnom dokumentacijom o spornim putnim nalozima i dnevnicama dobilo je još 19. listopada, potvrđeno nam je  u Državnom uredu za reviziju!

Revizori, naime, prema zakonu moraju nalaze revizije slati DORH-u, a kada je riječ o sumnjivim situacijama unutar izvješća, DORH dobiva i detaljnu dokumentaciju oko tog predmeta. Međutim, DORH se tog predmeta, sudeći barem po reakcijama, uhvatio tek nakon što je HRT u subotu objavio informaciju o spornim putnim nalozima. Državna revizija za financijsko poslovanje Vlade u 2015. godini je dala bezuvjetno mišljenje, premda je uočeno da za 57 putnih naloga, za koje je isplaćeno gotovo 308 tisuća kuna dnevnica, nema pokrića o putovanju (odnosno nema pisanih izvještaja o provedenim službenim putovanjima).

Tomislav Saucha i Zoran Milanović ŽURNA ISTRAGA DORH istražuje isplate dnevnica savjetnicima u Milanovićevoj Vladi, Budak: Milanović mi je rekao da se vjerojatno radi o kriminalu budak i goldstein ISPLATE DNEVNICA Budak: 'Netko je krivotvorio potpise i tako podigao novac' Zoran Milanović Sumnjive isplate U Milanovićevoj Vladi isplaćeno 307.785 kuna za inozemne dnevnice. Saucha: Sve ću prijaviti DORH-u

U Državnoj reviziji kažu da je taj iznos “beznačajan u odnosu na ukupne prihode i rashode Vlade, pa je mišljenje bezuvjetno”, no sve su proslijedili DORH-u koji treba utvrditi ima li kaznene odgovornosti. Drugi zanimljivi detalj jest taj što se Ured za opće poslove Vlade i Sabora, preko kojeg se obrađuju i isplaćuju putni nalozi, u rujnu 2016. godine očitovao Državnoj reviziji, očitovanje je potpisala Terezija Matić (v.d. ravnateljice tog ureda i prije šefica računovodstva), navodeći da su iz Ureda predsjednika Vlade dobili informaciju da je službena putovanja savjetnika dogovarao i odobravao šef kabineta premijera u konzultacijama s premijerom, ali i da su savjetnici podnosili usmena izvješća o putovanjima Uredu predsjednika Vlade u svrhu savjetovanja premijera.

Tko je točno dao te informacije, ostalo je nepoznato! Jedino je poznato da je očitovanje potpisala T. Matić koja je u Uredu za opće poslove Vlade i Sabora naslijedila Zvonka Matišića, prijašnjeg ravnatelja, koji je razriješen u srpnju 2016. godine. T. Matić danas je bila nedostupna, a kako doznajemo, ona je dugogodišnja zaposlenica tog Ureda i s Matišićem je radila u tom Uredu i 2015. godine kada su nastali sporni putni nalozi.

Neven Zelić, tada šef kabineta bivšeg premijera Tihomira Oreškovića, tvrdi da Oreškovićevu Vladu nitko nije ništa pitao o tim putnim nalozima, niti su se o tome očitovali, niti su, tvrdi, vidjeli izvješće Državne revizije. I Saucha tvrdi da ni njega nitko ništa nije pitao.

Neki SDP-ovci optužuju bivšeg premijera Oreškovića da je on sročio takvo očitovanje, a da aktere bivše administracije nije ništa pitao. Budući da Saucha tvrdi da nije potpisivao putne naloge, kao što tvrde i Milanovićevi savjetnici, ako im je vjerovati, moguće je da se radi o kaznenom djelu.

Dnevnice – na ruke

Budući da se dnevnice u Vladi isplaćuju na ruke, u kuverti, a sve se odradi u Uredu za opće poslove, ne postoji trag novca na računima. Tko je podigao ukupno 308 tisuća kuna na blagajni, ako to nisu učinili savjetnici? Radi li još osoba koja je krivotvorila naloge u tom Uredu ili je u svemu ipak prste imala visoka politika? Iako se o aferi oglasio Saucha, bivši premijer Milanović zasad šuti. Premijer Plenković komentirao je da će Vlada ustupiti sve informacije DORH-u i da DORH u ovom slučaju ima dosta posla.

– Neka DORH sve istraži, a tko će odgovarati, vidjet ćemo na kraju – rekao je  premijer. 

JOŠ JEDAN SPORNI NALAZ

Državna revizija pronašla je još jedan sporan nalaz u poslovanju Vlade. U Uredu za razminiranje potrošeno je 15,2 posto, a zakonom je dozvoljeno najviše 2 posto od ukupnog iznosa za plaće zaposlenika na naknade prema ugovorima o djelu. Ured za razminiranje naknade prema ugovoru o djelu isplaćivao je za poslove savjetnika na izradi projekata za novac iz EU fondova tijekom 2015. godine s istom fizičkom osobom.

U očitovanju je Ured za razminiranje naveo da je zbog povećanog opsega posla dio poslova povjeren fizičkoj osobi. U 2016. godini Ured za razminiranje nije imao rashode prema ugovorima o djelu.

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar Mrki medvjed
  Mrki medvjed:

  Kad se ni DORH nije za to jako zainteresirao, vjerojatno takvo ponašanje je bilo praksa. Svaka država ima svoju ....

 • TechnoCroat:

  " dnevnice u Vladi isplaćuju na ruke, u kuverti, " koja je to pljuska u lice građanima hrvatske gdje kumice na placu moraju imati uređaj za fiskalizaciju i najobičniji radnik mora primati placu na bankovni račun! Sramite se i saborski ... prikaži još! zastupnici i gradjani sto tako nešto dozvoljavate!

 • JOKS:

  Novinarsko podmetanje. Da su oni samo toliko štete napravili ja bih bio presretan.