Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽURNA ISTRAGA

DORH istražuje isplate dnevnica savjetnicima u Milanovićevoj Vladi, Budak: Milanović mi je rekao da se vjerojatno radi o kriminalu

Tomislav Saucha i Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
05.02.2017.
u 19:19

Banski dvori kažu da su od UZOP-a zatražili informaciju o tome što se događalo po pitanju spornih dnevnica iz 2015. godine

Vlada je od Ureda za opće poslove (UZOP) zatražila informacije vezane uz slučaj isplate dnevnica trojici savjetnika u Vladi Zorana Milanovića, potvrdili su u nedjelju Hini iz Banskih dvora, a iz DORH-a da se bave izvješćem Državne revizije vezano za rad Vlade u 2015. i nezakonitu isplatu dnevnica.

- Nadležno državno odvjetništvo će razmotriti nalaz Državne revizije i poduzeti zakonom propisane radnje, kao i u svim slučajevima kada je riječ o nalazima Državne revizije - izvijestila je za Hinu glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin.

Revizijom su otkrivene sumnjive isplate iz ureda bivšeg premijera trojici njegovih posebnih savjetnika - Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu - za inozemne dnevnice, u ukupnom iznosu od 307.785 kuna.

Kako piše N1, Slavko Goldstein će konzultirati odvjetnika, a Neven Budak se i čuo s bivšim premijerom. Na pitanje što mu je Milanović rekao na sve to, Budak je odgovorio: "Pa ništa, komentirao je samo situaciju da se vjerojatno radi o kriminalu kako smo i pretpostavljali."

Banski dvori kažu da su od UZOP-a zatražili informaciju o tome što se događalo po pitanju spornih dnevnica iz 2015. godine. Tada je predstojnik Ureda premijera bio Tomislav Saucha i prema analizi Revizije, njegovo je ime potpisano na zahtjevima za isplatu dnevnica. Saucha je najavio prijavu DORH-u te tvrdi da je riječ o kaznenom djelu.

– Nisam potpisivao dnevnice savjetnicima. Ovdje se radi o gruboj grešci, ili o podmetanju, ili o teškom kaznenom djelu – kazao je. 

I Budak, posebni savjetnik za znanost bivšeg predsjednika Vlade Zorana Milanovića, najavio je prijavu. Nalaz Državne revizije, kazao je, može upućivati na samo jedno – netko je krivotvorio njegov potpis kako bi si mogao isplatiti inkriminirani iznos od najmanje 160 inozemnih dnevnica koliko ih se po reviziji vodi na njegovo ime.

– U 2015. godini nisam u svojstvu posebnog savjetnika bio niti jedan jedini dan na putu u inozemstvu, a u četiri godine na toj funkciji bio sam na samo jednom službenom putu i to 2014. godine u Australiji. To su ujedno jedine dnevnice, inozemne i domaće, koje sam u četiri godine mandata primio iz Ureda predsjednika Vlade RH. Osim toga, nisam za posao savjetnika tijekom te četiri godine primio nikakav honorar niti bilo kakvu novčanu naknadu ili nagradu – reagirao je na optužbe Neven Budak.

Baš kao i Budak, i Goldstein tvrdi da ni on u četiri godine mandata nije putovao u inozemstvo.

– Nikad nisam dobio nikakve dnevnice – poručio je Slavko Goldstein. Prijavu DORH-u, baš kao i Neven Budak, podnijet će i Tomislav Saucha, koji je u to vrijeme bio predstojnik Milanovićeva ureda, a koji je po nalazu revizije potpisivao dnevnice savjetnicima. I on tvrdi kako je riječ o kaznenom djelu.

Žurnu istragu DORH-a o slučaju spornih dnevnica u nedjelju je zatražio i SDP koji drži da se tu radi o krivotvorenju i prijevari.

>> SDP: Ima dovoljno indicija da je riječ o krivotvorenju i prijevari, tražimo istragu DORH-a

Komentara 116

CA
carlo20
20:00 05.02.2017.

Netko iz Milanovićevog kabineta je očito kokošario. To mogu biti samo Milanović, Saucha, Milanovićevi savjetnici ili neki niže rangirani činovnici koji su samo slušali naredbe od ovih nabrojanih kada je muljanje s dnevnicama u pitanju. Sve njih sad bude istraživao Cvitan kojeg je Milanović postavio na čelo DORH-a i koji je već jednom zataškao aferu madison odnosno aferu izvlačenja novca iz sdp-a.

AP
apolon
19:37 05.02.2017.

Taj Tomica izgleda kao prava postenjacina ne bi on potpisao nezakonite isplate dnevnica...nego neka DORH ispita u kojim restoranima voli Tomica konzumirati skupa jela i pica?

CR
crocro
19:52 05.02.2017.

Ovo je teško oblik zlouporabe službene dužnosti i ovo djelo se treba odmah i temeljito istražiti i odmah izvjestiti javnost o zatečenom stanju. Ako su istinite tvrdnje o zlouporabi položaja a to znači ako im se dokaže, počinitelji trebaju odmah biti procesuirani, odmah nadokanaditi počinjenu štetu i poslani na izdržavanje kazne zatvora. U zatvoru ne guliti krumpire u kuhinji, već na trasama kopanja kanala, ispumpavanja vode iz kanala i spajanje cijevi. Ako im posao dobro ide, snimati ih kamerama kao vrijedne radnike da se i mi pučani u to uvjerimo i dodijeliti im "udarničke" značke, kakve su se svijedobno dijelile.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije