Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Terorizam poprima sve zlokobnije oblike, javljaju se paravojne skupine...'

"Mi smo od primatelja pomoći sada zemlja koja daje pomoć drugima, koja pridonosi miru i sigurnosti na međunarodnom planu", kazao je Stier novinarima
26. svibnja 2017. u 16:57 4 komentara 869 prikaza
Davor Ivo Stier
Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Svijet je danas suočen s brojnim sigurnosnim prijetnjama i Ujedinjeni narodi su i dalje potrebni za očuvanje svjetskog mira i sigurnosti, a Hrvatska, koja je od zemlje primateljice pomoći postala davateljica, kao članica te organizacije također pridonosi miru i sigurnosti na međunarodnom planu, izjavio je danas u Zagrebu potpredsjednik vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier

Sergej Lavrov ODBACIO ŠPEKULACIJE Lavrov: Oko Agrokora nema političke pozadine

"Unatoč težnjama načelu mirnog rješavanja sukoba i kulturi tolerancije, razvitku dijaloga, globalizirani svijet danas se susreće s brojnim sigurnosnim ugrozama i rizicima. Terorizam poprima sve zlokobnije oblike, javljaju se nekontrolirane paravojne militantne skupine, niz novih kibernetičkih prijetnji, otvoreni oružani sukobi na primjer u Siriji, Jemenu, Južnom Sudanu i drugdje. Sve nam to pokazuje da su nam Ujedinjeni narodi i dalje potrebni u svojoj izvornoj  zadaći očuvanja svjetskog mira i sigurnosti", rekao je Stier na okruglom stolu "25 godina članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima".

"Mi smo od primatelja pomoći sada zemlja koja daje pomoć drugima, koja pridonosi miru i sigurnosti na međunarodnom planu", kazao je Stier novinarima.

U svom uvodnom govoru istaknuo je kako se hrvatsko članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a 2008. i 2009. može smatrati "još jednim dokazom da je RH od objekta međunarodne politike postala njenim subjektom".

"Svijet u kojem živimo daleko je od savršenog i čovječanstvo je svakodnevno izloženo sve većim, složenijim i ozbiljnijim previranjima. U takvim uvjetima ključnu ulogu ima suradnja na multilateralnoj razini čiji temeljni okvir nude Ujedinjeni narodi koji su ujedno jamstvo opstojnosti brojnih postignuća ostvarenih u okviru UN-a u posljednjih 72 godine", kazao je ministar. 

Po njegovim riječima, na zemaljama članicama leži odgovornost da zajedno pronađu nova rješenja, nove oblike suradnje koji će omogućiti suočavanje organizacije s izazovima današnjice.

Andrej Plenković i Davor Ivo Stier OCIJENIO ODNOS Stier opovrgava sukob s Plenkovićem: Podržavam ga, a on mene i moj rad

Ovaj okrugli stol, koji su zajedno organizirali Europski pokret Hrvatska / Europski dom Zagreb, Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode i MVEP, okupio je i bivše hrvatske ministre vanjskih poslova: Zdravka Mršića, Matu Granića, Miomira Žužula, Vesnu Pusić i Miru Kovača.

Pusić je rekla novinarima da je u ovih 25 godina članstva u UN-u Hrvatska napravila veliki pomak.

"Razvojna pomoć i razvojna suradnja su jedan od najvažnijih instrumenata svjetskog mira koje UN ima. Mi smo bili pokrenuli inicijativu 'u obranu malih donatora' pokazujući vlastitim primjerom da zemlje koje nisu bogate i koje nisu velike također mogu sudjelovati u razvojnoj suradnji...", naglasila je.

Kovač, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, kaže da je Hrvatska uspješna priča i podsjetio je da se prvotno izborila da je prizna tadašnja Europska zajednica, a kao posljedica toga uslijedilo je primanje RH u UN prije 25 godina. 

"Hrvatska, koja je bila okupirana tada i gdje su bile raspoređene snage UN-a, danas je zemlja koja ima svoju ulogu u svijetu, u UN-u, u Europi i koja danas napokon vodi svoju vanjsku politiku na temelju svojih nacionalnih interesa", istaknuo je on.

Peđa Grbin Obrušio se Grbin na Facebooku napao Stiera Stier: Otvorena nova faza u dijalogu s Ruskom Federacijom Prijetnja člankom 7 EP: Orbánu uskratiti pravo glasa jer krši vladavinu prava i demokratske standarde
Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • gooniegoogoo:

  dajte im azil

 • Avatar mama mia
  mama mia:

  Najgori su ovi domaći svakodnevni koji nas teroriziraju od jutra do sutra

 • Deleted user:

  kovac je potpuno u pravu, hrvatska jeste uspesna prica... treba uspeti da ovoliko unistis ovakvu bombonu od zemlje na ovakvom mestu uz svu pomoc iz inostranstva...