Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAOS

Tako to rade Grci: Odbijaju plaćati cestarine, javni, prijevoz, bolnice...

grčka
AFP
03.02.2011.
u 19:09

Osnovan je čak odbor putnika koji okuplja sve one koji ne žele plaćati usluge prijevoza

Uoči današnjeg presudnog summita EU tijekom kojeg će se razgovarati o financijskoj pomoći Grčkoj, tu zemlju potresaju štrajkovi. Ovog su se tjedna štrajkašima pridružili zaposleni u javnom prijevozu, koji je praktično zaustavljen u Ateni.

Plaće u javnom sektoru drastično su smanjene, a porezi i nameti su narasli. Dimitris Reppas, ministar prometa, apelirao je na mir, a zaposlenicima u štrajku poručio je da će osjetiti “svu snagu države” ako se ne vrate na posao. U štrajku su i liječnici i pravnici.

I dok vlada prima pohvale u inozemstvu za prve korake koje je poduzela na smanjenju proračunskog deficita – uspjela ga je smanjiti za rekordnih šest posto – suočena je s rastućom nepopularnošću na domaćoj sceni.

– Izgleda da Grci ne shvaćaju da sve ovo činimo kako bismo spasili zemlju – prenosi riječi jednog vladina dužnosnika britanski Guardian.

U zadnjim tjednima ljudi svoje neslaganje s vladinim mjerama pokazuju i odbijanjem plaćanja cestarina, troškova bolničkog liječenja, kao i prijevoza koji je ovog tjedna poskupio 40 posto. Neplatiše su čak oformile grupu pod imenom Odbor putnika. Provedba reformi ključna je za pristanak EU i MMF-a za restrukturiranje grčkog duga od 330 milijardi eura.

Prema novom scenariju, Atena bi navodno prvo posudila oko 50 milijardi eura od tijela formiranog za sanaciju u eurozoni – Europskog fonda za financijsku stabilnost. Vlada bi gotovinu mogla iskoristiti za otkup grčkih obveznica, koje trenutno drže privatni investitori, za oko tri četvrtine njihove nominalne vrijednosti. Ako bi vlasnici obveznica bili zainteresirani, Grčka bi bila u stanju osloboditi otprilike od 15 do 20 posto svog duga.

Rok EU i MMF-a za isplatu Grčkoj u vrijednosti od 110 milijardi eura u sklopu sanacijskog paketa najavljenog u svibnju 2010. bio bi produljen na 30 godina, a sadašnja bi kamatna stopa od 5,5 posto bila smanjena.

Od Atene bi se moglo zatražiti da prihvati ustavni amandman koji vlasti obvezuje na budžetsku disciplinu i ograničavanje deficita.

Ključne riječi

Komentara 44

OB
-obrisani-
19:30 03.02.2011.

Ni Hrvatska nije daleko od trešnje samo što će tu biti puno gore.

CH
chemica
19:55 03.02.2011.

EU može zatvoriti svoje tržište za grčke proizvode pa nek žvaču kamen i masline. Kakve su to bedastoće? Uzeo si kredit pa ga izvoli vratiti. Stvar nekakvog elementarnog poštenja.

Avatar blackula9
blackula9
19:50 03.02.2011.

Što netko može suverenoj državi koja odbije vrtiti dug? Hoće li kreditori poslati ratne brodove na Grčku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije