Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KIJEV UPUTIO G7

Tajni dokument otkrio: Iranski dronovi puni su komponenti sa Zapada, Moskva ih koristi u Ukrajini

Aftermath of a Russian drone attack in Sumy
Foto: State Emergency Service of Ukrai
1/3
27.09.2023.
u 16:40

U iranskim dronovima Shahed-131 i Shahed-136, navodi se u dokumentima, čak 52, odnosno 57 elektroničkih komponenti proizvele su tvrtke koje posluju na Zapadu

Iranski dronovi kamikaze koji se koriste u ratu protiv Ukrajine puni su komponenti iz EU, pokazali su najnoviji tajni dokumenti koje je Kijev poslao Zapadu, a u sklopu čega je Ukrajina zatražila slanje projektila dugog dometa kako bi mogli napasti ruska skladišta u Rusiji, Iranu i Siriji. Ovaj dokument, otkrio je The Guardian, još je u kolovozu Kijev poslao članicama G7.

U iranskim dronovima Shahed-131 i Shahed-136, navodi se u dokumentima, čak 52, odnosno 57 elektroničkih komponenti proizvele su tvrtke koje posluju na Zapadu. Ovi dronovi inače imaju domet od 2.000 kilometra te dosežu brzinu od 180 km/h, a Rusija ih je posljednja tri mjeseca koristila u ratu protiv Ukrajine.

- Među proizvođačima su tvrtke čija su sjedišta u državama koje su nametnule sankcije: SAD, Švicarska, Nizozemska, Njemačka, Kanada, Japan i Poljska - navodi se u dokumentu.

POVEZANI ČLANCI:

Također se navodi kako se iranska vlada pokušava ''disocirati od činjenice da Rusiji pružaju oružja'', no da se ne mogu ''nositi s potražnjom Rusije i njenog intenzivnog korištenja u Ukrajini'', a Kijev kao protumjeru tako u dokumentu predlaže korištnje oružja koje bi uništilo tvornice u kojima se takvo oružje koristi. 

- Takvo nešto ukrajinska vojska bi mogla napraviti ako dobije potrebna oružja - poručuje se. 

Jedna od komponenti pronađenih u uništenim Shahed-136 navodi se da je pumpa za gorivo koju u Poljskoj izvodi njemačka tvrtka Ti Automotive GmbH, a inače se radi o britanskoj sestrinskoj tvrtki TI Fluid Systems. Unatoč upitima medija, navedena tvrtka nije odgovorila na zahtjev za komentar, iako su ranije tvrdili kako proizvode ne prodaju Iranu. 

Osim toga, u dronovima je pronađen mikrokontroler s ugrađenom memorijom i regulatorom napona koju proizvodi švicarska tvrtka STMicroeletronics. Iz tvrtke su naveli kako se pridržavaju ''svih međunarodnih trgovinskih pravila i propisa''.

-  Imamo interni program usklađenosti s kontrolom izvoza koji sadrži obuku i postupke kako bismo osigurali usklađenost s različitim propisima o kontroli izvoza. Kao dio tog programa, pružamo smjernice za naše prodajne kanale kako bismo osigurali da svaka strana u našem lancu opskrbe razumije svoju odgovornost da se pridržava važećih zakona i propisa - naveli su.

>> VIDEO Rusija i Ukrajina poduzele nove vojne akcije 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije