Naslovnica Vijesti Crna kronika

Svjedok: Tuta je rekao: Vodite ih! i tresnuo je vratima, a mene je prošla jeza

Iskazima svjedoka nastavljeno suđenje Mladenu Naletiliću Tuti zbog događaja iz 1993. i 1995.
10. prosinca 2014. u 14:44 6 komentara 2299 prikaza
Naletić Tuta
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

-  Zapovjednik Zdravko Vranić u travnju 1995. kazao nam je da se dobro naoružamo, uzmemo  pancirne  košulje i jurišne prsluke te krenemo u Široki Brijeg u sjedište Kažnjeničke bojne. Trebali smo ići po neke civile, koji su bili uhićeni. Kada smo došli do središta Kažnjeničke bojne, bili smo jako napeti i spremni na pucnjavu. U toj je zgradi bilo puno vojnika i učinilo  mi se da bi u svakom trenutku netko mogao zapucati. Naređeno mi je da  odem do prostorije u kojoj je bio Mladen Naletilić. Pokucao sam mu na vrata,  a kada  ih je otvorio, rekao sam mu da smo došli po civile. On je kazao: Vodite ih! i tresnuo je vratima, a mene je uhvatila jeza. U taj sam tren začuo jedan pucanj  koji je dolazio meni iza leđa. Naletilić nije izlazio iz sobe, a uskoro su se pojavili vojnici koji su vodili civile. Jedan od  tih civila bio je ranjen u glavu - kazao je Dalibor Mijan, svjedočeći  na zagrebačkom  Županijskom  sudu u nastavku suđenja Mladenu Naletiliću Tuti.

Tuti  se sudi zbog starih grijeha, konkretnije  zbog optužbi da je 24. studenog  1993. zajedno sa  50-ak pripadnika Kažnjeničke bojne, kojom je zapovijedao, u Mostaru oteo Roberta Nosića, kojem se kasnije izgubio svaki trag te se vjeruje da je ubijen. Osim toga, Tutu se tereti i za poticanje na  ubojstva Damira  Brekala  15. travnja 1995., a prema optužnici Tuta je osobno  zlostavljao Brekala, da bi potom nekom od svojih podređenih naredio da pucaju u njega.

Mijan je bio jedan od policajaca koji su došli po civile koje je zarobila Kažnjenička  bojna, no poput svog bivšeg zapovjednika Zdravka Vranića, koji je  svjedočio na zadnjem ročištu u listopadu, kazao je da Tuta nije izlazio iz  prostorije  dok je pucano u Brekala. To isto kazao je i Vice Mijan koji je  bio  zajedno s Vranićem i Daliborom Mijanom došao po zarobljene civile. Inače,  oba  svjedoka,  na upit Ivana Turudića, predsjednika sudskog vijeća kazali su i da nisu čuli da je Tuta nekom od svojih podređenih kazao: - Što đubre čekaš, što čekaš, ubij ga! Isto tako, oba svjedoka kazala su i kako su tek kasnije doznali da je civil ranjen  u  glavu  bio  Brekalo,  te da su ga po dolasku u Mostar ostavili u bolnici. Suđenje  se  nastavlja  u  siječnju, a očekuje se da bi Tuta tada trebao iznijeti obranu.

>> Suđenje Tuti odgođeno jer nisu došli svjedoci

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • krass:

    Kakvo sudjenje,zakljucati ga u smnici a kljuc baciti daleko u more da ga ni big Isus ne moze pronaci

  • Andreeejjj:

    TUTA je smeće i radilo je dugo godina za UDBU a poslije naredjivao ubojstva po HG i Mostaru.

  • Bolzabol:

    Zanima me samo koliko je ovom policajcu Daliboru Mijanu plaćeno za lažno svjedočenje