Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O Stanu Leeju će se još dugo pisati

Svijet treba likove s čudnovatim moćima

Stan Lee
ISSEI KATO/REUTERS/PIXSELL
15.11.2018.
u 23:33

Legendarni autor Stan Lee stvarao je zanimljive stripove i junake objašnjavajući ih emocijama prema stvarima koje su iznad čovjeka

Ne vjerujemo da će se u pop kulturi ikada više pojaviti čovjek poput Stana Leeja. Iako službeno Marvelovih stripova s njegovim junacima u bivšoj državi nije bilo, nismo previše izgubili jer se sa svakim od njih izuzetno lako upoznati, u svemiru koji je oko njih Lee izgradio jako je lako pronaći svoje mjesto. Iron Man, Spider-Man, X-Men, Thor, Fantastična četvorka ikone su američkog stripa, ali i američkog društva.

Imaju i manu

Zajedničko im je što svi imaju neku manu koja ih čini ljudskima, a svaki za sebe simbolizira društvenu pojavu karakterističnu za vrijeme kada su nastali. Primjerice, sa Spider-Manom je na stranice stripa uveo tinejdžera koji je do tada bio tek sporedni protagonist u nekakvoj relaciji s glavnim junakom. No s Peterom Parkerom mnoštvo se mlađarije moglo s lakoćom poistovjetiti jer on je opterećen neadekvatnošću, samoćom, odbijanjem, pa onda i manjkom novca, svime onime što adolescente uglavnom muči. X-Meni su zapravo klasična priča o manjini, osobe koje imaju drugačije sposobnosti od prosječnih ljudi, zbog čega su i progonjene, što je motivirano uobičajenim strahom od drugačijeg.

A onda podjelom mutanata na one koji slijede Magneta i one koji slijede Profesora X-a Lee izaziva novu dvojbu o tome koji je način ispravan u borbi za vlastita prava. Što se Hulka tiče, možda je najtočnija interpretacija da je taj junak reakcija na hladni rat i prijetnju atomskog oružja. Hulk je ekstremna personalizacija onoga što bi ljudskoj rasi mogla napraviti radijacija koja bi nastala nakon tog sukoba. Jasno, najveću je hrabrost Stan Lee iskazao stvarajući Crnu Panteru. Junak nastao 60-ih motiviran je rasizmom, a Pantera je tamnoputi junak koji vlada afričkim kraljevstvom koje je tehnološki iznimno napredno, a samog ga odlikuje iznimna inteligencija. Ne treba posebno objašnjavati kome se još osim crnoj publici obraća ta Leejeva kreacija. Većina se njegovih likova bori protiv netolerancije i mržnje.

– Nisam mislio da radim nešto važno. Ljudi grade mostove, bave se medicinskim istraživanjima, a ja tek stvaram priče o izmišljenim ljudima koji kostimirani čine neobične, lude stvari. Ali onda sam shvatio da čovjeku nije tako lako odbaciti zabavu – rekao je Lee. Sve je, rekao je u jednom od valjda stotina intervjua koje je za života dao, produžetak bajki koje smo čitali kada smo bili mali. Ili priča o čudovištima, vješticama i čarobnjacima.

– Ali, kako starite, takve priče prestanu vas zanimati. No ne mislim da ikada prerastete emociju prema stvarima koje su fantastične, veće od vas samih, divove ili stvorenja s drugih planeta ili ljude s posebnim moćima koji mogu ono što vi ne možete – kazao je.

I sam je Stan Lee bio tek čovjek, pokazujući to na onaj duhovit i kreativan način kroz osobno pojavljivanje u više od 20 serija i filmova s njegovim junacima, slično kako je to nekada činio i Alfred Hitchcock.

Sudski postupci i optužbe

Svakako se ni u jednom trenutku ne smije zaboraviti Leejeve suradnike Stevea Ditka i Jacka Kirbyja, koji su Leejeve često maglovite vizije pretakali u atraktivne stripove. No u gorkom sukobu s Jackom Kirbyjem oko autorskih prava Stan Lee je pokazao i onu svoju drugu, manje lijepu stranu. Njegove posljednje godine obiluju ružnim događajima, tužio je za jednu milijardu dolara POW! Entertainment, kompaniju koju je sam i osnovao, da bi ubrzo od tužbe odustao. Pa je ishodio sudsku zabranu pristupa Keyi Morganu koji je vodio brigu o njegovoj ostavštini nakon smrti supruge Joan. Slično su prošla još dvojica menadžera, Mac Anderson i Jerry Olivarez, svi zbog manipulacije i pokušaja prijevare. A onda je i sam Stan Lee bio optužen da je seksualno napastovao neke od svojih njegovateljica. Sve je bilo garnirano i viješću da mu je ukradena i krv kojom se potpisivalo primjerke Crne Pantere i takve prodavalo za ozbiljne iznose.

Koliko su mu bili zanimljivi stripovi, toliko mu je očito bio zanimljiv i život. Sasvim je sigurno da će još neko dulje vrijeme Stan Lee puniti stupce različitih publikacija, a možemo samo zamisliti cifre koje će njegova memorabilija ostvarivati na aukcijama.

Pogledajte video: Prva hrvatska sačuvana reklama "Novi život kuharice"

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije