Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza Mirka Galića
Povratak na članak

Svijet je u najmračnijem periodu od Drugog svjetskog rata, Amerika i Kina na rubu rata, Rusi već ratuju

Ako je tajming važan u diplomaciji, Sjedinjene Američke Države nisu mogle izabrati teži trenutak da na Tajvan pošalju svoju visoku predstavnicu Nancy Pelosi. Pola stoljeća nakon čuvene ping-pong diplomacije, Amerika i Kina igraju novi ping-pong, po bitno drukčijim pravilima. Ako je to znak da je došlo do zaokreta u američkoj politici prema Kini, druge okolnosti više zabrinjavaju: dok u Ukrajini de facto ratuje s Putinom, Joe Biden izaziva Kinu na najosjetljivijem pitanju za tu zemlju i gura je u naručje Rusiji. Kina bi sve prije podnijela nego da Tajvan proglasi neovisnost i da se odcijepi. Nema cijene koju u Pekingu nisu spremni platiti da obrane i održe politiku "jedne Kine", pa makar Tajvan ostao izvan njenoga sastava još koje desetljeće, ako ne i stoljeće

Komentari 17

JW
Jim West
08:51 05.08.2022.

Samo da nešto bude jasno: Biden nije poslao Pelosi na Tajvan. Ona je otišla svojom voljom, a Bidenu se to nikako ne sviđa.

VL
DU
Deleted user
11:20 04.08.2022.

Mirkoi čovjek za sva vremena. Samo da je malo para, a ? Čini mi se da ovo sa KInom i Tajvanom je možda znak da priča sa Ukrajinom se bliži kraju. Treba otvoriti novu frontu i skrenuti pažnju sa debaklabakla Zapada u Ukrajini.

VL
PA
Pahor
08:02 04.08.2022.

Mirko, Mirko 🤣 ne da se stari rezimski placenik, on po svojem svira dok ne ode🤣

VL
SY
Symbrio
07:12 04.08.2022.

Upravo su javili da su Kinezi digli nekoliko J-20 aviona na vojne vjezbe nedaleko od Taiwana. Izazivaju Ameri, izazivaju. A onda dok niknu atomske gljive, onda ce biti "nismo znali". Ne, EU treba odj... i jedne i druge. Kinezi nam nisu prijatelji, a bome ni Ameri.

VL
DU
Deleted user
08:22 04.08.2022.

USA je po ustrojstvu - kolonizatorska, osvajacka.

VL
Avatar droljana
droljana
08:09 04.08.2022.

Jedino rješenje za urazumiti Amerikance je rasporediti ruske rakete na Kubi.

VL
MP
marinko.przolica
08:25 04.08.2022.

Svijet se sa izuzetkom sjeverne Amerika priprema za ekonomsko/demografski kolaps... USA je realno baš briga jer sve što treba ima unutar svojih granica, Kanadi i Meksiku, te malo ljulja brod kako bi povečala neizvjesnost i dodatno potaknula svoje investicije da se izmaknu iz Kine i krenu u pojačanu industrijalizaciju doma... Covid je pokazao da je globalna ekonomija kakvu smo imala prije neodrživa te je pitanje povlačenja iz Kine samo pitanje dinamike... Narodna Republika Kina tone u autokratizam i kult osobe koji nije imao ni za Maoa te uz 80% uvoza energije i isto toliko sirovine za modernu poljoprivredu, najkatastrofalniju demografiju igdje i ikada uz samo blage sankcije sustav se urušava iznutra... Republika Kina je otok koji se oduvjek priprema za rat s Narodnom Republikom Kinom i ideja da bi ih NRK mogla pobijediti je prilično nevjerojatna... Rat bi samo ubrzao propadanje NRK-a... Stvar s Rusijom je malo kompleksnija jer ovisi o dinamici propadanja Europskog zapada, te koliko je Njemačka spremna za račun Poljske, Rumunjske i baltičkih zemalja za kojih desetak godina odgoditi deindustrijalizaciju zemlje... Uzimajuči u obzir činjenicu da su druga najstarija nacija na svijetu koja u potpunosti ovisi o uvozu iz Rusije i izvozu gotovih proizvoda, pitanje jecsamo da li kolaps njemačkog modela dolazi slijedeće ili za 10g. Svojih mladih nemaju, povukli su što se dalo iz istoka Europe, a ekipa s bliskog istoka i afrika ne funkcionira baš najbolje...

VL
TA
Tajg
07:03 04.08.2022.

Premda su imali Ameri tamo nuklearne bombe i poslije priznali Kinu kao jedinstvenu, zašto se sada igraju đavla? Da li je gospodarstvo u Americi tako lošo , odnosno misleli li oni vječno tiskati bezvrijedni dolar? Problem je u tome što USA nemože više nametnuti inter. trgovinu u dolarima. Sadam i Gadafi to nisu uspjeli ali Putler,Kinez i Indijac nedaju se tako izigravati.

VL
PR
progres
09:54 04.08.2022.

Rat između Kine i Tajvana bio bi početak kraja zadnoga svijeta kakvoga poznajemo iz razloga što bi ovaj rat bio pokretač mnogih drugih ratova. Prvi slijedeci sukob bi bio između dvije Koreje, Turska invazija na Kurde, Izrael i Iran bii vjerojatno došli u sukob zbog Palestine a sve to iz razloga jer Ameri ne mogu da ratuju na svim stranama. Najveći gubitnik bi bila Europa koja nema svoju vojsku i nebi imala jedinstvo i snagu da se suprotstavi Rusima ako krenu u osvajanje Europe. Nato je politička ruka Amerikanaca koji bi nestao u prvim danima sukoba. Sada je jasno što je Putin pričao priče o Ruskom kraljevstvu jer je ovo jedinstvena šansa za njih iz razloga što Europa po prvi put nema niti jaku državu niti jaku vojsku što je prošlosti bio garant za opstanak Europe.

VL
Avatar nekakav
nekakav
07:47 04.08.2022.

Fala botoksiranoj mumiji pelosi na divnom daru xiju, koji će sa lakoćom uzeti novi mandat na jesen. I usput za vječna vremena zaokružiti tajvan ratnim brodovima. Već se stidljivo spominje uvođenje kontrole na tajvanski uvoz i izvoz, uvođenje dozvola za prodaju visokotehnološke robe, sankcije za one koji kupuju i prodaju bez odobrenja pekinga. Duga je ruka kineza, dulja od američke. Oni su tu doma.

VL
MK
Mkukicka
07:37 04.08.2022.

Više nema unipolarnosti, Ameri gube pozicije a tek EU

VL
DQ
Dq
07:28 04.08.2022.

Nisu USAmeri krivi kaj mogu pronaći dovoljno budaletina po svijetu , koji se daju nagovoriti na rat protiv sunarodnjaka , susjeda ili rođaka. A još više me fascinira kako dobiju podršku demokratskog zapada za svaki direktan napad na države koje proglase neprijateljima , na osnovu lažnih podataka. Genijalno , nemam kaj drugo dodati.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.