Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boom stogodišnjaka

Svaka četvrta Njemica koja se rodi ove godine doživjet će stotu

engleski, bebe (1)
Sanjin Strukić/Pixsell
22.06.2010.
u 14:30

Djevojčice koje se rode 2010. će u prosjeku živjeti 93, a dječaci "samo" 88 godina

Svaka četvrta djevojčica koja se ove godine rodi u Njemačkoj doživjet će stotu godinu života, rezultati su demografskog istraživanja sveučilišta u Kolnu. Prema istom istraživanju, prosječni očekivani životni vijek za generaciju žena 2010. iznosit će 93 godine.

Istodobno, dječaci rođeni ove godine živjet će u prosjeku pet godina manje odsvojih vršnjakinja - 88 godina.

Također, u sljedećih pola stoljeća broj stogodišnjaka u Njemačkoj će se uvećati za 20 puta. Prošle godine u Njemačkoj ih je živjelo 10.000, a tijekom 70-ih bilo ih je samo 250. Samo u posljednjih pet godina broj stogodišnjaka se udvostručio.

Zbog ovakvog demografskog razvoja drastično će u sljedećim desetljećima porasti troškovi mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, te osiguranja za njegu u starosti koje od 1995. kao obvezni socijalni doprinos postoji u Njemačkoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije