Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Sud vratio učitelja hrvatske nacionalnosti iz Srijemske Mitrovice na posao

Učitelj Mate Žarko u srpnju 2016. dobio je otkaz poslije šestomjesečnog disciplinskog postupka u školi „Slobodan Bajić Paja“ i izgubio je licencu za rad u prosvjeti.
29. svibnja 2017. u 17:28 5 komentara 1926 prikaza
Tomislav Zigmanov.
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Učitelj iz Srijemske Mitrovice Mate Žarko, koji vjeruje da je otkaz u školi prošle godine dobio zbog hrvatske nacionalnosti i političke pripadnosti oporbenoj Demokratskoj stranci (DS), bit će vraćen na posao, saznaju mediji na hrvatskom jeziku u Vojvodini.

Tomislav Žigmanov, Slaven Bačić, Miro Kovač 'Rat' u Vojvodini Tomislav Žigmanov: Beograd na silu pretvara Hrvate u Bunjevce da bi nas razbio

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) tim je povodom objavio da pozdravlja odluku Apelacijskog suda koji je donio presudu da je Žarko nezakonito ostao bez posla.

„Ovakva odluka suda jasno pokazuje kako pravna država može funkcionirati i djelovati pozitivno i kad su u pitanju pripadnici nacionalnih manjina, čiji je položaj osjetljiv i specifičan“, navodi se u priopćenju što ga potpisao predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

U tom smislu, dodao je, ovim putem želimo ohrabriti i druge građane hrvatske nacionalnosti da i nadalje prijavljuju diskriminaciju, ako smatraju da je trpe u svom svakodnevnom životu, a kao i u ovom slučaju Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) i zastupnik Hrvata u srbijanskom parlamentu uvijek će nastojati pomoći sukladno svojim mogućnostima.

„S druge strane, DSHV odlučno odbija bilo kakve medijske insinuacije o djelovanju i upletenosti visokih predstavnika Republike Hrvatske u cijeli ovaj slučaj, te se nadamo da će mjerodavna tijela primjereno reagirati i kada su u pitanju pojedini netočni i zlonamjerni medijski napisi, napose dio lokalnih u Srijemskoj Mitrovici, u kojima su pripadnici hrvatske zajednice u Srbiji negativno predstavljeni“, navodi se također.

„Sremskomitrovački portal“, gradski internet portal, objavio je tekst o presudi u kojemu navodi da „situaciju naročito podgrijava sumnja da je svoju ulogu u presudi Apelacijskog suda odigrala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar, ljubiteljica pjesama ustaškog kantautora Thompsona“.

„Oni koji su razočarani ovakvom odlukom suda, pitaju se u nevjerici: Je li duga ruka 'Bljeska' i 'Oluje' stigla i do Srijemske Mitrovice?“, zaključuje se u tekstu na koji je reagirao DSHV.

Učitelj Mate Žarko u srpnju 2016. dobio je otkaz poslije šestomjesečnog disciplinskog postupka u školi „Slobodan Bajić Paja“ i izgubio je licencu za rad u prosvjeti.

HNV i DSHV ukazali su na slučaj diskriminacije premijeru Srbije Aleksandru Vučiću prigodom susreta s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović u Subotici sredinom prošle godine.

Hrvati izvan domovine Negativno okružje 'Antihrvatska propaganda iz medija održava se na odnos prema Hrvatima u Srbiji' Domovinski rat Ni riječi o Ovčari, Škabrnji... Što uče Hrvati u Vojvodini? O Domovinskom ratu uče da je građanski, započet u Hrvatskoj . 07.11.2016., Takovo, Srbija - Otvoren je dio autoputa Ljig - Preljina, na koridoru 11 u duzini od 40 km. Aleksandar Vucic.  Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL TAMO DALEKO... 'Hrvati su u Srbiji ranjena zajednica. Za koga glasati bude li drugi krug, a u njemu Vučić i Šešelj?'
A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • Kameni:

    Uce da je vec 1990 prvih nekoliko vidjenijih vukovaraca srpske nacionalnosti zaplovilo Dunavom. Povodom sloma antifasizma na tim prostorima. Onda je nakon toga doslo Borovo Selo 1991 a na kraju i sam Vukovar.

  • Avatar TheJack
    TheJack:

    Srijemska Mitrovica stoji bas kao i Osek.