Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj trogodišnjeg suđenja

Sud odlučuje je li Sanader kriv za aferu Planinska

11.03.2016.,  Zagreb - Na Zupanijskom sudu nastavljeno je sudjenje bivsem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slucaju Planinska, u kojem je suocen s Uskokovom optuzbom da je primio 17 milijuna kuna 'provizije' nakon sto je Ministarstvo regionaln
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
11.04.2016.
u 08:56

Bivšeg premijera i bivšeg predsjednika HDZ-a tereti se da je od Stjepana Fiolića primio 17 milijuna kuna

Kada mu je u travnju 2013. počelo suđenje za aferu Planinska, Ivo Sanader nije bio u bajnoj situaciji. Sjedio je u Remetincu jer je u studenom 2012. bio nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora u aferi Hypo i Ina – MOL.

Trajalo mu je i suđenje za Fimi mediju, aferu u kojoj se, osim Sanadera, na optuženičkoj klupi našao i HDZ, zbog optužbi za izvlačenje novca iz državnih poduzeća te transferiranje tog novca u stranačke crne fondove. Početak još jednog suđenja, u kojem se Sanader teretio da je od Stjepana Fiolića, mesara iz Male Mlake i bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a, 2009. primio 17 milijuna kuna, bio je tako još jedan u nizu Sanaderovih pravnih problema. A ti problemi počeli su u prosincu 2010. nakon što je uhićen u Austriji dok je pokušavao pobjeći iz kandži USKOK-a, koji je oko njega počeo stezati obruč zbog sumnje da je umiješan u korupciju epskih razmjera.

Preplaćena zgrada

Usto, izgledalo je da je ta optužnica za Planinsku na poprilično čvrstim nogama jer su se dokazi protiv Sanadera, među ostalim, bazirali i na iskazima Stjepana i Katice Fiolić, koji su ga teško teretili. Naruku mu nije išao ni iskaz Petra Čobankovića, bivšeg ministra poljoprivrede, čije je ministarstvo od Fiolića kupilo zgradu u Planinskoj po cijeni većoj od tržišne. Kako je ta kupnja izgledala, Čobanković je opisao istražiteljima, priznavši krivnju te nagodivši se s USKOK-om i prije početka suđenja.

S obzirom na sve to te na činjenicu da je bilo predviđeno ispitivanje samo 30-ak svjedoka, vjerovalo se da suđenje neće drugo trajati. No postupak se razvukao na tri godine i bit će okončan nepravomoćnom presudom koja bi trebala biti objavljena u srijedu.

Kakva će ona biti, do objave ne bi trebao znati nitko osim sudskog vijeća, no u uvijek “dobro” obaviještenim sudskim kuloarima šuška se i da bi Sanader mogao biti oslobođen. Koliko su takve glasine točne, teško je reći, no činjenica je da se oko svih postupaka koji se vode protiv Sanadera oduvijek pletu pravo, politika i tračevi pa je teško prognozirati tko će iz tog trolista izaći kao pobjednik.

Zdravstveni problemi

Što se tiče provedenog postupka, USKOK će, analizirajući izvedene dokaze, zasigurno naglasiti sve ono što bivšem premijeru ne ide u korist, poput iskaza supružnika Fiolić, Čobankovića te još nekih svjedoka. Nije zanemariva ni audiosnimka sa zatvorene sjednice Vlade na kojoj se jasno čuje kako Jadranka Kosor kaže da je točka o Planinskoj “ono o čemu je premijer malo prije govorio”. S druge strane, obrana će vjerojatno isticati kako je i Planinska afera koju je izmislio USKOK služeći se lažima i ucjenama.

Tvrdili su to u svakom postupku protiv Sanadera imputirajući bez ikakvih dokaza da su procesi protiv Sanadera tužiteljske namještaljke temeljen na iskazima ucijenjenih svjedoka. Usto, na svim suđenjima Sanaderu, pa tako i na suđenju za Planinsku, povlačio se i stav obrane da je Sanader žrtva političkog progona. Takva retorika obrane na suđenjima za afere Hypo, Ina – MOL i Fimi mediju nije prošla te je Sanader bio osuđen. No, te presude nisu opstale jer je onu u aferi Hypo i Ina – MOL ljetos srušio Ustavni sud, a onu u aferi Fimi media jesenas Vrhovni sud. Takav, za Sanadera izrazito povoljan pravni rasplet, koji je značio i njegov izlazak iz Remetinca lani u prosincu, omogućilo je i suđenje za Planinsku. Točnije odgode tog suđenja, jer je Sanader samo tijekom tog sudskog postupka imao problema sa srcem, tlakom, dijabetesom...

Isto tako ne može se ne primijetiti da su svi Sanaderovi zdravstveni problemi nastali nakon za njega povoljnih odluka Ustavnog i Vrhovnog suda te izlaska iz Remetinca. A hoće li bivši premijer ponovno put zatvora u Remetincu ili će ostati na slobodi, što može biti i u slučaju da bude osuđen na kaznu manju od pet godina, znat će se 13. travnja u 13.30 sati

>>Ljevica nas zadužila 113, a desne vlade 128 milijardi kuna

>>Sud odlučio o dokaznim prijedlozima, USKOK izmijenio optužnicu

Komentara 8

DO
doktorica
13:41 11.04.2016.

neka svi naši političari jednostavno dokažu da su živeći na državnoj plaći uspjeli zaraditi viletine,jahte,stanove i silnu gotovinu u banci i da je nesrazmjer zarade i bogatstva O.K.-a to se lako može dokazati koliko su poreza plaćali.Bili su siromašni kuferašii a sada su bogataši.Ili su imali magarca zlatarca?!

LU
Lujo123
11:00 11.04.2016.

Naravno da nije kriv - ja sam kriv, samo mi nije jasno kak nikak nemrem izaći iz min usa. Dobro je dok sam još u dozvoljen om, ali ne znam kak bum dugo izdržal. Jel se mogu negde dragovoljno prijaviti u streljački vod?

AB
Abnescarens7
10:27 11.04.2016.

Naravno da je kriv i da si je zbuksao love za sebe i svoju obitelj, a na stetu i jad hrvatskom narodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije