Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezakonito praćenje

Sud: Dotcom može tužiti policiju i tajnu službu Novog Zelanda

Kim Dotcom ostaje u pritvoru
Reuters/PIXSELL
06.12.2012.
u 18:11

Tajna služba nezakonito je prisluškivala Dotcoma i njegova nizozemskog suradnika

Novozelandski visoki sud dopustio je osnivaču MegaUploada Kimu Dotcomu da tuži policiju i tajnu službu GCSB, prenosi RT. Sutkinja Helen Winklemann također je naložila da se povjerljivi dokumenti koje su novozelandske službe dijelile s SAD-om otkriju u sudnici.

Podsjetimo, Dotcom i njegovi suradnici privedeni su početkom siječnja zbog kršenja autorskih prava i pranja novca putem MegaUploada, popularnog internetskog servisa za pohranu podataka. Američka federalna policija FBI tada je ugasila stranicu te zatražila Dotcomovo izručenje SAD-u.

Sud će o izručenju odlučiti najranije u srpnju 2013. godine, a ova najnovija odluka suda mogla bi pomoći Dotcomu u pravnoj borbi. Nijemac koji već duže vrijeme s obitelji živi u Novom Zelandu više je puta rekao da ga je GCSB, služba koja je zadužena za praćenje stranih državljanina, ilegalno špijunirao. Sutkinja Winklemann također je presudila da je racija u Dotcomovoj kući, prilikom koje su zaplijenjeni brojni luksuzni predmeti, bila protuzakonita.

GCSB je priznao da je uoči te racije nezakonito prisluškivao Dotcoma i njegova nizozemskog suradnika Brana van der Kolka. Kako obojica imaju novozelandsko državljanstvo, GCSB je djelovao izvan svojih ovlasti. Zbog toga se službeno ispričao čak i premijer John Key.

>> Mega – novi servis kreće na godišnjicu gašenja Megauploada

Komentara 1

K1
k1milica
19:13 06.12.2012.

zamjerio se jakima ,,, i zaradio sigurno ,,,, respect i ja sam daunloader teski....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije