Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA HEP - DIOKI

Suđenje konačno počelo, Sanader i Ježić niječu krivnju

Ivo Sanader i Robert Ježić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
24.09.2018.
u 17:26

Prema optužnici Sander se tereti da je od Mravka, tadašnjeg čelnika HEP-a tražio da pogoduje Ježiću tako da njegovom DIOKI-ju proda jeftinu struju, čime je proračun oštećen za oko 19 milijuna kuna.

Nismo krivi! - kazali su Ivo Sanader i Robert Ježić, kojima je nakon bezbrojnih odgoda na zagrebačkom Županijskom sudu počelo suđenje za aferu HEP - Dioki.

Riječ je o postupku u kojem je optužnica podignuta pomalo davne 2012., a skupa s njima tada je bio optužen i Ivan Mravak. On je u međuvremenu preminuo, a zbog zdravstvenih problema što Ježića što Sanadera, pripremna ročišta su bezbroj puta odgađana.

Prema optužnici Sander se tereti da je od Mravka, tadašnjeg čelnika HEP-a tražio da pogoduje Ježiću tako da njegovom DIOKI-ju proda jeftinu struju, čime je proračun oštećen za oko 19 milijuna kuna. Osim što je kupio 3,8 milijuna kuna jeftiniju struju, Ježić je od HEP-a dobio i 15 milijuna kuna pozajmice, a da pozajmicu dobije, urgirao je Sanader, tvrdi tužiteljstvo u optužnici.

Ivo Sanader i Robert Ježić
1/16

HEP nije smio posuditi taj novac, a Ježić ga je nakon nekoliko prolongacija vratio. U iskazu koji je dao istražiteljima, Mravak je teretio Sanadera, a nakon njegove smrti, obrane su tražile izdvajanje tog iskaza te obustavu postupka, no sud im zahtjev nije prihvatio, a odluku suda potvrdio je i Vrhovni sud.

Ježić i bivši premijer nekada su bili u srdačnim odnosima, no te srdačnosti više nema, jer je Ježić bio jedan od bitnijih svjedoka na suđenju za slučaj Ina - MOL. Na sudu je iskazivao da je preko jedne od njegovih švicarskih firmi isplaćen dio mita, kojeg je MOL, odnosno Zsolt Tamas Hernadi isplatio Sanaderu. Radilo se o pet milijuna eura, za koje se Ježić javno obvezao da će ih vratiti u proračun. No to nikada nije učinio, a pravdao se da nije ni mogao jer presuda prvo nije bila pravomoćna, a kasnije ju je srušio Ustavni sud.

S obzirom na to da suđenje za Ina-MOL uskoro treba krenuti iz početka, Ježić će vjerojatno ponovo svjedočiti, pa će biti zanimljivo vidjeti što će ovaj put reći. Sanaderu trenutačno na zagrebačkom Županijskom sudu traju i ponovljena suđenja za afere Hypo i Fimi medija, dok je nepravomoćno osuđen za aferu Planinska. Suđenje za aferu Hypo ulazi u završnu fazu, dok je ono za aferu Fimi medija došlo do trenutka kada bi optuženici trebali iznijeti obrane, no došlo je do zastoja zbog ozbiljnih zdravstvenih problema optužene Nevenke Jurak.

Komentara 31

RI
rightside
18:38 24.09.2018.

jezic je partijski igrac no partijasi nisu toliko inteligentni da bi taj postupak doveli do kraja bez da se ne zakomplicira oko jezica i love,,na to nisu racunali,,i sad bi trebalo povezat i reci javno s kim je to jezic sve dogovorio, i ko ga je nagovorio na svjedocenje protiv sanadera??to nije problem napravit ali ako to rade pravi cestiti ljudi,,

AH
ahaskoro
18:30 24.09.2018.

udba mu smjesta!!! svi znamo da su jugosalveni i cetnici smjestili nasem ivi!!!

RS
rasta sev
21:44 24.09.2018.

Veliki gaf naših sudova koji ne sude temeljem dokaza već prema nalozima (tipova iz sjene jer nisu izopćeni iz politike 90tih god.odnosno lustrirani) očito da se prevlast u upravljanju nekom ozbiljnom kompanijom ostvaruje vlasništvom 51% ili više dionica upravljačka prava su samo posljedica.Nadalje kakav je to sud čija se presuda ne provodi više godina i koja je to poruka svekolikom pučanstvu u RH?-možeš ostvariti pravo na sudu ali istu nećeš konzumirati. Očito da presuda nema dokaz temeljem kojeg je donesena već samo snimku s nadzorne kamere gdje se ništa konkretno ne vidi i zato je normalno da nema pravomoćnost i odbačena je u Europi.Zanimljivo bi bilo znati koji je razlog da si naši suci dozvoljavaju takve blamaže i sramote vlastiti poziv (sinkopa u slučaju Horvatinčić).Imamo li perspektivu u takvoj državi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije