Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza s wall streeta

Švicarska ima veliki problem: Nije problem samo Credit Suisse, prijeti joj srozavanje kredibiliteta

FILE PHOTO: People demonstrate against the buying of Swiss bank Credit Suisse by UBS, in Zurich
Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS
1/5
24.03.2023.
u 12:16

Američki veleposlanik u Švicarskoj rekao je prošlog tjedna da se zemlja suočava s najvećom krizom još od Drugog svjetskog rata. Neki investitori skeptični su prema novim ulaganjima u zemlju.

Nakon što je United Bank of Switzerland (UBS) kupila drugu banku Credit Suisse, postalo je jasno - u trenutačnoj financijskoj krizi u Švicarskoj nije se radilo tek o spašavanju tek financijskog sektora, već i same Švicarske. Piše to u svojoj velikoj analizi Wall Street Journal (WSJ) u kojoj donosi priču o političkoj i financijskoj pozadini spajanja dvije banke u izvanrednim okolnostima. Credit Suisse se našao u ozbiljnim problemima, i morala je intervenirati vlada kako bi predložila UBS-u da kupi drugu poznatu švicarsku banku. Taj je prijedlog zapravo bio ultimatum.

Credit Suisse, banka stara 167 godina, našla se pred bankrotom. Kako bi joj pomogla, središnja banka posudila joj je 50 milijardi dolara. Istodobno su državni dužnosnici UBS-u rekli: ili ćete kupiti drugu banku ili ćete dopustiti da propadne što bi moglo srozati kredibilitet Švicarske kao globalnog bankarskog središta. UBS je pristao progutati drugu banku za 3,2 milijarde dolara.

- Credit Suisse nije samo švicarska kompanija, ona je dio švicarskog indentiteta. Bankrot globalne švicarske banke imao bi trenutne efekte svugdje. Radilo bi se o dugoročnoj i velikoj šteti za Švicarsku - rekao je Thierry Burkart, šef Liberalne stranke, treće najveće u zemlji.

Nije sasvim jasno da je Švicarska uspjela riješiti sve probleme. No, sada u zemlji umjesto dvije velike postoja jedna ogromna banka.

Logos of Swiss banks UBS and Credit Suisse are seen on an office building in Zurich, Switzerland March 19, 2023. REUTERS/Denis Balibouse Photo: DENIS BALIBOUSE/REUTERS
Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS

- Što ako nešto pođe po krivu s njom? To bi značilo da je financijska stabilnost cijele zemlje došla u pitanje. To nije baš švicarski - rekao je Mark Pieth koji je prije radio za Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Švicarska, piše WSJ, sama sebe vidi kao posebnu zemlju u Europi: kao neutralnog posrednika i trijezno vođenu demokraciju čije banke predstavljaju oazu sigurnosti za investitore iz cijelog svijeta. Njezin je bankarski sustav pet puta veći od BDP-a. UBS nakon spajanja ima bilancu dvostruko veću od cijele švicarske ekonomije.

No, tijekom godina je švicarska posebnost kopnila. Od promjena zakona 2008. godine, prema kojima bankari moraju otkrivati neke informacije o američkim klijentima, do zategnutih odnosa s Europskom unijom te politikom neutralnosti usred rata u Ukrajini. Rusija je Švicarsku postavila na listu neprijateljskih zemalja nakon što se zemlja priključila sankcijama protiv predsjednika Vladimira Putina. No, zemlja isto tako nije dopustila drugim europskim državama da izvoze švicarsku vojnu opremu u Ukrajinu. Iako je desetljećima Švicarska bila država posrednica u rješavanju sukoba, u Ukrajini je tu ulogu preuzela Turska.

FILE PHOTO: The logo of Credit Suisse bank is seen outside its office building in Hong Kong, China March 20, 2023. REUTERS/Tyrone Siu/File Photo Photo: TYRONE SIU/REUTERS
Foto: TYRONE SIU/REUTERS

Američki veleposlanik u Švicarskoj rekao je prošlog tjedna da se zemlja suočava s najvećom krizom još od Drugog svjetskog rata. Neki investitori skeptični su prema novim ulaganjima u zemlju. - Sve se to moglo izbjeći. Prošlog nam je tjedna rečeno da je sve u redu. No, sada se stvarnost vraća i snažno udara Švicarsku - rekao je novinar i političar Roger Köppel.

>> VIDEO: Poznati detalji povrata poreza, oko 153.000 mladih dobiva puni iznos: 'Isplate kreću u svibnju'

Komentara 12

PM
Pionir_Mali
14:05 24.03.2023.

Iz ovoga je vidljivo da sankcije ipak djeluju..

KP
Karlovacko pivo
15:23 24.03.2023.

Prije petnaest godina UBS je bio pred bankrotom a danas kupio Credit Suise pametnome dosta dok CH propadne mnogi ce prije krepat

Avatar MILENIUM Sokol
MILENIUM Sokol
15:02 24.03.2023.

Pa naravno. Toliko spekulacije na burzama i bankama mogu samo jednog dana donest krah ili bankrot.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije