Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Visoki trgovački sud

Stigla presuda: Grad Županja mora Borovu platiti više od pet milijuna kuna

Zagreb: Zgrada Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
31.01.2022.
u 09:53

Borovo je, međutim,  transakciju od 2,5 milijuna vodilo kao pozajmicu i cijeli je slučaj dobio i sudski epilog.

Visoki trgovački sud RH donio je presudu prema kojoj je Grad Županja dužan isplatiti više od pet milijuna kuna tvrtci Borovu d.d.

Riječ je o dugogodišnjem sporu koji je vodio između Borova koji je potraživao iznos od od 2,5 milijuna kuna, uvećan za zakonske zatezne kamate od Grada Županje. Gradonačelnik Damir Juzbašić potvrdio je za Glas Slavonije da je stigla presuda, a vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić naveo je da će zajednički, u koordinaciji s nadležnim institucijama, pokušati iznaći rješenje na koji način pomoći Županji.

Ova presuda bi mogla financijski jako negativno utjecati na grad koji već ima problema. 

Borovo je prema naputku Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) uplatio 1. prosinca 2006. godine na račun Grada Županje uplatilo 2,5 milijuna kuna, a  tadašnji je čelnik ove tvrtke, Mirko Ćavara, ustvrdio da je to učinjeno „kako bi se Županju spasilo bankrota“.

Međutim, bivši gradonačelnik Davor Miličević te je optužbe kategorički odbacivao kao neutemeljene. 

Naveo je kako je riječ o novcu koji je HFP uplatio za bivše radnike posrnulog Lužnjaka, koji su danima dežurali ispred tvornice, tražeći isplatu svojih potraživnja. Vlada je odlučila udovoljiti njihovim zahtjevima i dogovoreno je da će Borovo 2,5 milijuna kuna prebaciti Gradu Županji.

Riječ je o transferu koji je išao preko Grada samo iz razloga što je sjedište tvrtke bilo u Županji kako bi se pomoglo ljudima. Novac je, pojašnjavao je Miličević, samo "prošetao" preko računa, a svoje je tvrdnje  potkrijepljivao i izvodom banke. Grad je pokazao dobru volju i pomogao radnicima,  poslužio je kao transfer u prijenosu novaca između Fonda, Borova i radnika, kazao je i pozvao institucije da uđu u Grad i provjere dokumentaciju. 

Borovo je, međutim,  tu transakciju vodilo kao pozajmicu i cijeli je slučaj dobio i sudski epilog.

Foto: PIXSELL

Prvostupanjska presuda Trgovačkog suda u Osijeku donesenom je 2011. godine u korist Borova, a u njoj je Gradu Županji naložena isplata 2,5 milijuna kuna, uvećana za zakonske zatezne kamate. Grad je uložio žalbu, a Visoki trgovački sud u Zagrebu  sredinom 2016. preinačio je  presudu i odbio tužbeni zahtjev Borova.

Utvrđeno je da je tužitelj na žiroračun tuženika 1. prosinca 2006. doznačio iznos od 2,5 milijuna kuna, a iz naloga za plaćanje i bankovnog izvatka o promjenama i stanju na računu tuženika proizlazi da je u rubrici 'opis plaćanja' navedeno 'prijenos sredstava iz Fonda'. Novac je tuženik iskoristio za isplatu bivšim radnicima društva Lužnjak d.d. u stečaju, a u specifikaciji isplaćenih potraživanja poimence su navedeni radnici, pojedinačni iznosi, uz njihove potpise i brojeve osobnih iskaznica. 

- Zaključno se može istaći da tuženik (Grad Županja) od tužitelja (Borovo) nije pozajmio novac  niti ovaj sud nalazi koju drugu osnovu  za povrat tog novca tužitelju, jer nema dokaza da je među strankama zaključen ugovor o zajmu kao ni dokaza da je tuženik preuzeo  obvezu povrata tog novca od njihovih krajnjih korisnika, prema davatelju tog iznosa, stajalo u presudi Visokog trgovačkog suda iz 2016. godine.

Borovo je odgovorilo revizijom, koja je prihvaćena, na drugostupanjsku presudu u korist Grada Županje te je Vrhovni sud cijeli  predmet vratio na ponovno suđenje.  Visoki trgovački sud potom donosi drugostupanjsku presudu kojom je uvažio da je bazni ugovor između Borova i Grada ugovor o pozajmici i da Grad Županja mora vratiti novac. Iznos je veći od 5 milijuna kuna, te uključuju glavnicu, kamate i sudske troškove, piše Glas Slavonije. 

VIDEO: I cijene kave lete u nebo: Pripremite se na poskupljenja omiljenog napitka do travnja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije