Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SINDIKALNA PLATFORMA

SSSH: Ugasite neodržive općine, šefove tvrtki birajte natječajem

22.11.2012., Zagreb - Prosvjed sindikalista  pod motom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
12.09.2015.
u 00:12

Prema bliskosti programa pojedine stranke s njihovim stavovima, središnjica će dati smjernice svojim članovima

Za uravnoteženi društveno ekonomski rast treba definirati preduvjete, a njih valja konsenzusom postaviti kao trajne vrijednosti. Predizborno je vrijeme plodno za takve inicijative pa najveća sindikalna središnjica SSSH priprema predizbornu platformu i glavne zahtjeve, dva dokumenta o kojima će razgovarati s ključnim političkim natjecateljima na skorim parlamentarnim izborima. Shodno bliskosti programa pojedine stranke sa sindikalnim stavovima, središnjica će dati smjer u kojem bi glasove trebalo uputiti njihovih 135 tisuća članova.

Puna zaposlenost, iskorjenjivanje neisplate plaća i sprečavanje zloupotreba novih oblika zapošljavanja, primjena zakona i kolektivnih ugovora efikasnijom kontrolom ponovno jedinstvenog državnog inspektora "pojačanom" sindikatima, veća minimalna plaća i reforma mirovinskog i zdravstvenog sustava, ali bez privatizacije. Glavni su to zahtjevi.

Nema "dealova"

– Nemamo namjere ulaziti ni u kakve dealove s političkim strankama. Pokušali smo detektirati problem trenutačnog stanja i njegove uzroke, ali i ponuditi rješenja i reći koji su preduvjeti za ta rješenja. Od buduće vlade očekujemo da riješi naše glavne zahtjeve – kaže Mladen Novosel, šef SSSH.

Konačni dokument još se dorađuje i bit će zaključen u utorak, ali utvrđeno je šest ključnih područja za društveno ekonomski rast zemlje. U prvom je redu to reforma javne uprave i pravosuđa – "pucaju" na smanjenje broja neodrživih jedinica lokalne samouprave. Radni sporovi i dalje dugo traju pa se želi više specijaliziranih radnih sudova, kao onaj u Zagrebu. Javna poduzeća treba depolitizirati na razinama ispod nadzornih odbora – uprave trebaju biti birane javnim natječajem. Treba odrediti kriterije za nastavak privatizacije – radničko dioničarstvo tu treba biti model, ali ne stihijsko poput Visije Croatice.

– Mora se točno utvrditi što se ne smije privatizirati, voda i prirodni plin apsolutno ne – ističe Novosel.

Konačno treba riješiti problem nelikvidnosti jer nakon što je Slavko Linić o tome govorio svaki dan, više se o tome ne govori. Nadalje, porezni sustav mora biti stabilan i pravedan, kako bi se do kraja rasteretili troškovi rada, a u sustav obrazovanja uključiti i cjeloživotno učenje.

Proširen KU

– To su područja o kojima želimo razgovarati sa strankama za koje smatramo da imaju šanse ući u Sabor. Osim SDP-a i HDZ-a, to su IDS, HDSSB, Josipović i Čačić, eventualno s Bandićem, ali to ćemo utvrditi na predsjedništvu u utorak – kaže Novosel.

Govoreći o sudjelovanju sindikata u nadzoru provođenja zakona i kolektivnih ugovora, navodi da je riječ o primjerima iz drugih zemalja u kojima sindikati imaju te javne ovlasti te ističe da je poslodavcima u interesu imati proširen KU jer time anuliraju nelojalnu konkurenciju.

>> SDP na izbore iz male dvorane Doma sportova, HDZ u bitku iz Cibone ili Arene Zagreb

>> Glogoški: Šator će u Savskoj ostati i za vrijeme predizborne kampanje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije