Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Sočiju počela nova faza rusko-hrvatskih odnosa

Putin: U RH uspješno djeluju ruske banke. Sberbank zajedno s VTB sudjeluje u programu financijskog ozdravljenja Agrokora
19. listopada 2017. u 11:22 20 komentara 1658 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/15

Odnosi Hrvatske i Rusije bili su godinama zapušteni, ali sada su na dobrom putu da, hrvatska su očekivanja, “dobiju novi zamah”. Prvi službeni posjet jednog hrvatskog predsjednika Rusiji nakon 2009. počeo je dočekom ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je svoju gošću iz Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović dočekao na ulazu u dojmljivu državnu crnomorsku rezidenciju ruskog predsjednika “Bočarov ručej” u blizini Sočija.

Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin Predsjednica u Sočiju Kolinda Grabar-Kitarović pozvala Vladimira Putina u Hrvatsku

– Jako mi je drago sastati se s vama u Rusiji, drago mi je zbog prilike da popričamo o bilateralnim odnosima, ali i o regionalnim pitanjima. Dobrodošli – rekao je Putin hrvatskoj predsjednici na početku sastanka, a naša mu je predsjednica odgovorila da se “veseli razgovorima i vjerujem da ćemo staviti novu stepenicu, odnosno otvoriti novu fazu u našim odnosima”.

Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin
1 / 6
Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin

Važan partner na Balkanu

Sam početak sastanka kasnio je oko 45 minuta, no to nije neuobičajeno kada je ruski predsjednik u pitanju, koji zna, isto tako, i produljivati termine razgovora. Hrvatska se predsjednica s delegacijom još u hotelu Hyatt u Sočiju prije razgovora s Putinom susrela na nenajavljenom razgovoru s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim.

Grabar-Kitarović kazala je kako sada između između dvije zemlje postoji nekoliko otvorenih pitanja te izrazila uvjerenje da se o njima može razgovarati u okviru “otvorenog dijaloga i međusobnog poštovanja”. Ujedno je iskoristila prigodu i pozvala Putina u službeni posjet Hrvatskoj te rekla da se nada da će do njega doći tijekom 2018. Ruski je predsjednik prihvatio poziv, no nije precizirao kada će to biti.

Putin je nakon sastanka izjavio da su razgovori s našom predsjednicom bili konstruktivni, te kazao da je “Hrvatska važan partner Rusije na Balkanu. Predsjednica Hrvatske i ja razmotrili smo konkretne mjere za poboljšanje uzajamne suradnje, naročito gospodarskih veza”, kazao je. Putin je naveo kako su predsjednici razmatrali nove inicijative “kojima bismo stimulirali naše veze, među ostalim u zajedničkoj realizaciji projekata hrvatskih i ruskih tvrtki u trećim zemljama”. Kazao je da smatraju da postoji dobra mogućnost da već ove godine “vratimo robnu razmjenu na pretkrizno razdoblje. Prošle je godine robna razmjena iznosila 807 milijuna dolara, a u prvoj polovici ove godine narasla je 64 posto.

Grabar-Kitarović: Predstavila sam Putinu Inicijativu triju mora i pozvala ga u Hrvatsku

Velike nade, kaže Putin, polažemo u gospodarski forum u Moskvi, a posebnu smo pozornost usmjerili u sektor energetike u kojem je Hrvatska velik uvoznik naftnih derivata iz Rusije”. Putin kaže da ruski Gazprom osigurava gotovo polovicu potreba Hrvatske za prirodnim plinom. Za razliu od predsjednice, Putin je i u izjavi spomenuo “Agrokor”, znakovito kazavši “da na hrvatskom tržištu uspješno djeluju ruske banke te da “Sberbank zajedno s VTB sudjeluje u programu financijskog ozdravljenja Agrokora”.

Inicijativa nije trojanski konj

Grabar-Kitarović uoči puta agenciji TASS dala je intervju u kojemu je naglasila kako vjeruje “da Hrvatska može postati posrednik u suradnji Rusije, EU i NATO-a”. Nakon razgovora, izjavila je da su u razgovoru raspravili manja otvorena pitanja u odnosima koja su tehničke prirode i koja su na putu uspješnog rješavanja. U tom je kontekstu zahvalila Putinu na konstruktivnom doprinosu u rješenju problema onečišćenja u Slavonskom Brodu iz rafinerije u Bosanskom Brodu, koja je u vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft.

Predsjednica je Putinu predstavila Inicijativu triju mora istaknuvši da ona “nije usmjerena protiv Rusije i Njemačke ili bilo koje države u srednjoj Europi” niti je riječ o “američkom trojanskom konju”. Ta je inicijativa otvorena za suradnju s drugim državama na različitim projektima, rekla je. Na temu globalnih sigurnosnih izazova, “Rusija predstavlja nezaobilaznog partnera u njihovu rješavanju te u razgovorima o globalnoj sigurnosti”, rekla je. Kada je riječ u ukrajinskoj krizi, koju Putin nije spominjao u svojoj izjavi, predsjednica je rekla da se Hrvatska zalaže za cjelovitu provedbu sporazuma iz Minska.

Nakon završenih razgovora u Sočiju, Grabar Kitarović s hrvatskom delegacijom odlazi u Moskvu, gdje će se, drugog dana posjeta Rusiji, sastati s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim.

Paše li mu? VIDEO: Nakon prekrivača od Berlusconija, pogledajte novi Putinov rođendanski poklon Kolinda Grabar-Kitarović Predsjednica u Rusiji Grabar-Kitarović: Možemo biti posrednik u suradnji Rusije, EU-a i NATO-a Ksenija Sobčak Televizijska zvijezda Ruska Paris Hilton bila je simbol zlatne mladeži, a sada želi srušiti Putina

Putin prihvatio poziv za posjet RH

Rast trgovine

Prošle godine je robna razmjena iznosila 807 milijuna dolara, a u prvoj polovici ove godine narasla je za 64 posto

Gazprom

Predsjednik Putin kaže da ruski Gazprom osigurava gotovo polovicu potreba Hrvatske za prirodnim plinom 

Inicijativa 

triju mora otvorena je za suradnju s drugim državama na različitim projektima, poručila je predsjednica     

Potpisuje se i šest međudržavnih ugovora

U izaslanstvu u Rusiju su i državna tajnica Zdravka Bušić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan. Oni su u nazočnosti dvoje predsjednika potpisali sporazume sa svojim ruskim kolegama. Riječ je o protokolu o suradnji MUP-a RH i MUP-a RF, Provedbenom protokolu o readmisiji, Programu suradnje između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Generalnog tužiteljstva Ruske Federacije, Programu suradnje na području kulture za razdoblje 2018. - 2019., Nacrtu plana konzultacija između MVEP-a RH i MVP-a RF i Nacrtu memoranduma o razumijevanju u području gospodarske suradnje na tržištima trećih država.

Iz Hrvatske, inače, u Moskvi je oko 150 predstavnika iz stotinjak najznačajnijih hrvatskih tvrtki, a na gospodarskom forumu čekaju ih predstavnici 245 ruskih kompanija.

Grabar Kitarović posjetit će i Boljšoj teatar, a u Sankt Peterburgu i znameniti Ermitaž.     

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar PošteniHrvat
  PošteniHrvat:

  Ovaj Vladimir je baš galantan u usporedbi sa SAD kolegom Donaldom. Kako prvo našu domoljubnu predsjednicu je odlučil primiti a kao drugo prijam se nije obavljal na tretoaru vanka ograde negu je našu ljepoticu čak pustil unutra da vidi kako ... prikaži još! izgledaju ruski protokolarni objekti. Mi hrvati, mi hrvati..

 • Avatar VIVAESPANA
  VIVAESPANA:

  ahahaha " nova era odnosa "... optimisti... to je stari duznicko-poverilacki odnos,...sa promenom partnera... u odnosu

 • Ante tTony:

  Nema puno pohvala o ovom sastanku u srbskim naovinama izgleda promjena serve