Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potresna priča majke Mirjane Sladoljev o ljubavi, hrabrosti, vjeri u ozdravljenje sina Tonćija

Smrt sina nakon 20 godina kome

10.06.2009.
u 09:31

Svim majkama ovog svijeta želim poslati poruku nade. Budite hrabre, ne odustajte nikad, budite uza svoju djecu i onda kad svima izgleda da se više ništa ne može učiniti, bilo da je riječ o bolesti ili nekoj drugoj životnoj nedaći. Meni su rekli da za Tonća nema nikakve šanse, a ipak smo zajedno proživjeli lijepe godine. Bilo je borbe, a svaki se trud oko Tonća isplatio.

Pogled kao plaća
Plaća mi je bila njegova blizina i njegov pogled, uza svu muku sretni smo bili svaki dan zajedničkog života, a fešta je bila kad bi uspio popiti čašu vode. Nagrada je i njegovo ipak vrlo dobro stanje, to što je nakon dva desetljeća ležanja u grob otišao bez jedne jedine ranice, dekubitusa, što je nezamislivo i nakon mnogo kraće bolesti - kaže Mirjana Sladoljev (70), požrtvovna majka koja je upravo ostala bez svoga sina Tonća (41) koji je 20 godina ležao u tzv. budnoj komi.

Tonći je stradao na dočeku Nove 1989. godine, kada je oko dva sata u noći u blizini vodičke plaže s motociklom doživio nesreću. Zbog teške ozljede glave i mozga od tada je vegetirao prikovan za postelju, u stanju tzv. budne kome. Tih 20 godina Tonći bi otvarao oči i micao se, ali, prema mišljenju stručnjaka, i dalje ničega nije bio svjestan.

Budući da je tako dug život u ovakvu stanju gotovo nemoguć, Tonći je proglašen medicinskim čudom. Ipak, Vodičani znaju da ga je na životu držala majčina ljubav kojom joj nije bilo teško svake noći i dana u tih 20 godina probdjeti kraj njegova uzglavlja, njegujući ga i čekajući da se probudi.

Sina je hranila uz pomoć sonde, prala ga, mijenjala mu pelene, čistila mu rane nastale od ležanja... Najvažnije je kako je vjerovala da će se Tonći probuditi. Unatoč tvrdnjama liječnika da Tonći samo vegetira, Mirjana je bila sigurna da je on prepoznaje, da razumije što mu govori i sve što se događa. Razgovarala je s njim o svim događanjima u Vodicama i zemlji, čitala mu, mijenjala programe na radiju i televiziji, brinula se da mu ne bude dosadno.

Mučio se dva dana
Na početku prošlog tjedna počele su komplikacije, Tonća su vodili na pretrage, a u petak u podne umro je od posljedica upale pluća i zapetljaja crijeva.

– Mislila sam da će s ovog svijeta otići tako što će jednog dana samo zaspati, ali unatoč nesebičnu zalaganju liječnika i medicinskih sestara, dva se dana mučio. Hvala svim dobrim ljudima koji su nam pomagali sve ove godine, hvala liječnicima, sestrama, mojim Vodičanima i ljudima sa svih strana svijeta koji su nam sve ovo vrijeme pomagali, materijalno i na bilo koji drugi način – rekla je majka Mirjana.

Budući da je ostala bez sina, ostaje joj briga o suprugu Blažu (72) koji boluje od karcinoma.


Nije moguće komunicirati

Tonći je 20 godina proveo u vegetativnom stanju, a to je stanje svijesti osobe s teškom ozljedom mozga, pri čemu je ona budna, ali nije i svjesna svoje okoline ili sebe. Osobe s ovom dijagnozom imaju otvorene oči, budne su, ali s njima nije moguća nikakva smislena komunikacija. Ne reagiraju na vanjske podražaje i nepokretne su.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije