Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Smiješak za sve

Osvojenom prvom nagradom na natječaju Moj Zaba Start Zagrebačke banke u kategoriji Društvo Udruga „Smiješak za sve“ uredit će jedan od postojećih objekata u Centru Stančić u kojem će studenti i volonteri moći prenoćiti za vrijeme volontiranja
22. studenoga 2018. u 15:45 263 prikaza
Smiješak za sve
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/3

Udruga „Smiješak za sve“ od travnja 2018. godine provodi u Centru za rehabilitaciju Stančić u Dugom Selu projekt „Danas sam tu! Za tebe!“. Volonteri Smiješka svake druge srijede odlaze tamo i druže se, šetaju i pjevaju s korisnicima Centra. Sve to doprinosi njihovoj boljoj prihvaćenosti u društvu i smanjenju stigmatizacije djece i osoba s mentalnim oštećenjima i tjelesnim invaliditetom.

Primarni cilj projekta „Danas sam tu! Za tebe!“ je vratiti osmijeh na lica ljudi koji su naočigled zaboravljeni u društvu i pomoći im da, kao i svi, barem na trenutak uživaju u šetnji, glazbi, pjesmi i druženju. Drugi cilj projekta je uređenje i opremanje Volonterskog centra s prenoćištem za studente Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Studija za socijalni rad, Zdravstvenog veleučilišta te studija sestrinstva i psihologije Hrvatskog katoličkog učilišta gdje bi dolazili na tjednu praksu i tako pomagali tamošnjem osoblju u njezi i radu s korisnicima.

Budući da u sklopu Centra već postoji objekt adekvatan za prenoćište, „Smiješak za sve“ je osmislio ideju, razradio projekt i prijavio ga na natječaj Moj Zaba Start. Upravo taj projekt je stručni žiri ocijenio najboljim u kategoriji Društvo i nagradio ga sa 120 tisuća kuna. Zahvaljujući toj potpori, Udruga će, uz donacije moći opremiti Centar s prenoćištem za volontere.

Smiješak za sve | Autor : PROMO Foto: PROMO

„Ljubav, plemenitost i dobrota tri su ključne riječi koje opisuju projekt „Danas sam tu! Za tebe!“ No, taj projekt ima i viši cilj – da se uređenje jednog od postojećih objekata pretvori u Volonterski centar s prenoćištem. U njemu bi studenti s nekoliko zagrebačkih studija i fakulteta odrađivali svoj praktični rad tijekom tjedna bez potrebe za svakodnevnim putovanjem“, objasnila je Marijana Jergović,  predsjednica udruge i voditeljica projekta dodajući da djelatnici Centra, njih 139  vrijedno brinu o 203 korisnika što je zapravo jedan do dva njegovatelja na 25 korisnika.

Smiješak za sve | Autor : PROMO Foto: PROMO

„To znači da u osam sati rada trebaju oprati, presvući i nahraniti dvanaest do dvadeset pet osoba. To je vrlo zahtjevno i teško. Upravo u tom zgusnutom rasporedu vrlo malo vremena im ostane da korisnike izvedu u šetnju, da se s njima zabavljaju, druže i smišljaju kreativne radionice. Zato smo tu mi i studenti zagrebačkih fakulteta. Prekrasni park Stančić tijekom tjedna uglavnom je prazan. No, kad dođu volonteri, park oživi, pa svi podjednako uživaju u zabavi i druženju – i korisnici i volonteri! Otvorenje Volonterskog centra planiramo u prosincu 2019. S preuređenjem počinjemo već krajem veljače“,  dodaje Marijana Jergović.

Gradilište novog mosta preko Save kod Stare Gradiške
POVEZIVANJE BIH I HRVATSKE
Na 4 traka novog mosta preko Save prolazit će 28.000 vozila dnevno
Poslovna odjeća koju je dizajnirao pobjednik natječaja "Ti kreiraš" Robert Sever
Poslovna odjeća s dizajnerskim potpisom
Prava stvar na pravom mjestu: Evo kako izgleda dizajn Roberta Severa