Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Smiješak za sve

Osvojenom prvom nagradom na natječaju Moj Zaba Start Zagrebačke banke u kategoriji Društvo Udruga „Smiješak za sve“ uredit će jedan od postojećih objekata u Centru Stančić u kojem će studenti i volonteri moći prenoćiti za vrijeme volontiranja
22. studenoga 2018. u 15:45 259 prikaza
Smiješak za sve
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/3

Udruga „Smiješak za sve“ od travnja 2018. godine provodi u Centru za rehabilitaciju Stančić u Dugom Selu projekt „Danas sam tu! Za tebe!“. Volonteri Smiješka svake druge srijede odlaze tamo i druže se, šetaju i pjevaju s korisnicima Centra. Sve to doprinosi njihovoj boljoj prihvaćenosti u društvu i smanjenju stigmatizacije djece i osoba s mentalnim oštećenjima i tjelesnim invaliditetom.

Primarni cilj projekta „Danas sam tu! Za tebe!“ je vratiti osmijeh na lica ljudi koji su naočigled zaboravljeni u društvu i pomoći im da, kao i svi, barem na trenutak uživaju u šetnji, glazbi, pjesmi i druženju. Drugi cilj projekta je uređenje i opremanje Volonterskog centra s prenoćištem za studente Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Studija za socijalni rad, Zdravstvenog veleučilišta te studija sestrinstva i psihologije Hrvatskog katoličkog učilišta gdje bi dolazili na tjednu praksu i tako pomagali tamošnjem osoblju u njezi i radu s korisnicima.

Budući da u sklopu Centra već postoji objekt adekvatan za prenoćište, „Smiješak za sve“ je osmislio ideju, razradio projekt i prijavio ga na natječaj Moj Zaba Start. Upravo taj projekt je stručni žiri ocijenio najboljim u kategoriji Društvo i nagradio ga sa 120 tisuća kuna. Zahvaljujući toj potpori, Udruga će, uz donacije moći opremiti Centar s prenoćištem za volontere.

Smiješak za sve | Autor : PROMO Foto: PROMO

„Ljubav, plemenitost i dobrota tri su ključne riječi koje opisuju projekt „Danas sam tu! Za tebe!“ No, taj projekt ima i viši cilj – da se uređenje jednog od postojećih objekata pretvori u Volonterski centar s prenoćištem. U njemu bi studenti s nekoliko zagrebačkih studija i fakulteta odrađivali svoj praktični rad tijekom tjedna bez potrebe za svakodnevnim putovanjem“, objasnila je Marijana Jergović,  predsjednica udruge i voditeljica projekta dodajući da djelatnici Centra, njih 139  vrijedno brinu o 203 korisnika što je zapravo jedan do dva njegovatelja na 25 korisnika.

Smiješak za sve | Autor : PROMO Foto: PROMO

„To znači da u osam sati rada trebaju oprati, presvući i nahraniti dvanaest do dvadeset pet osoba. To je vrlo zahtjevno i teško. Upravo u tom zgusnutom rasporedu vrlo malo vremena im ostane da korisnike izvedu u šetnju, da se s njima zabavljaju, druže i smišljaju kreativne radionice. Zato smo tu mi i studenti zagrebačkih fakulteta. Prekrasni park Stančić tijekom tjedna uglavnom je prazan. No, kad dođu volonteri, park oživi, pa svi podjednako uživaju u zabavi i druženju – i korisnici i volonteri! Otvorenje Volonterskog centra planiramo u prosincu 2019. S preuređenjem počinjemo već krajem veljače“,  dodaje Marijana Jergović.

KRANJČAROV BRAT EKSKLUZIVNO
Otkrivamo gdje je Cico proveo zadnja tri mjeseca života, brat Damir opisao posljednje dane
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati