Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Smanjit ću liste čekanja, zaposliti nove ljude, ukinuti rad u smjenama

Masterplan neću provoditi kao zakon. Jedan dokument ne može promijeniti stvari u loše postavljenom sustavu
21. lipnja 2014. u 10:00 17 komentara 1810 prikaza
Foto: Marko Prpić/Pixsell

Nakon saborskog Odbora za zdravstvo rekao je kako se osjeća kao riba na gradelama, a nešto kasnije i otvoreno priznao da su mu kao pacijentu nasred hodnika brijali međunožje. Upravo takvom neusiljenom komunikacijom i otvorenim pristupom dr. Siniša Varga na prvu je pridobio simpatije javnosti. Ostala mu je svega jedna i pol ministarska godina, no njegovi su planovi za hrvatsko zdravstvo ambiciozni. Kad ga je Sabor potvrdio za novog ministra zdravlja, prvo što je napravio bio je sastanak s pacijentima, radnicima i sindikatima. Dok je došao do ureda na Ksaveru, s te su adrese već “izbjegli” brojni suradnici njegova prethodnika dr. Rajka Ostojića s kojim nije bio u “sretnom braku”. Ipak, među prvim čestitkama bila je upravo ona smijenjenog ministra.

– Znam da me želite isprovocirati, no ja vam moram reći da mi je kolega Ostojić među prvima čestitao. Do primopredaje službe imali smo više sastanaka, a ponudio mi je i pomoć u nastavku započetih reformskih ciljeva kako su definirani u programu Vlade RH.

Bez viška ega

Često ste imali različita mišljenja, kako ocjenjujete njegov ministarski rad?

Kolega Ostojić nije došao u uređen sustav pa ga pokvario i to je valjda svima jasno. Ogromna količina truda i energije uložena je u sređivanje i popravljanje onoga što su mu prethodnici ostavili u naslijeđe, a naročito u sferi analitike jer je previše toga bilo prikriveno ili nepoznato. I nemojmo zaboraviti da je kolega Ostojić sa svojim timom izradio i proveo kroz saborsku proceduru 26 zakona u skladu s direktivama EU. To nije opravdanje, to je činjenica. Svi koji su ikad radili u velikim sustavima znaju da su promjene, nažalost, spore i teško ih je prepoznati. Sada je sve poznato, a na teren izlazi nova ekipa koja će provedene mjere učiniti puno jasnijima i vidljivijima.

Nemate puno vremena, što će vam biti prvi potez, što ćete uvesti, urediti ili promijeniti?

Sustav je prenapregnut u svim dijelovima, a nezadovoljstvo postoji i vidljivo je kod svih dionika. I to s pravom. Recesija i mjere štednje uzele su svoj danak u svim zdravstvenim sustavima u EU, ali u Hrvatskoj je to još i izraženije jer su naši građani naviknuti na mnogo viši stupanj zdravstvene zaštite o trošku države nego u većini drugih, mnogo bogatijih zemalja. Stoga će moja misija biti postaviti zdrave i ekonomski održive temelje na kojima će se zdravstvo promišljati dugoročno i tako imati mogućnost kontinuirane nadogradnje. Mi više ne smijemo niti imamo pravo misliti u okvirima politički ograničenih mandata. Osobno mislim da je već krajnje vrijeme da tako postupimo jer ova zemlja i naši građani to nesumnjivo zaslužuju. Dakle, najprije ću otvoriti komunikaciju sa svima, a tražit ću jedino da budu konstruktivni i bez viška ega te da preuzmu dio odgovornosti ne samo za svoj posao nego i odgovornost za procese nakon kojih ćemo donositi odluke. A te se odluke moraju donositi brzo, odlučno i iskreno u interesu svih pacijenata. Prvog dana mandata sastao sam se s glavnim dionicima sustava, udrugama pacijenata, udrugama zdravstvenih radnika i sindikatima.

Najavite što možemo očekivati, hoće li pacijenti konkretno vidjeti promjenu, u čemu i kako?

Naravno da imam jasan plan jer, da ga nemam, ne bih se prihvatio ovog posla. Moj su fokus ljudi, pacijenti i zdravstveni radnici, a tek potom zgrade i institucije. Krovni su ciljevi smanjenje lista čekanja i povećanje dostupnosti kvalitetnih usluga. To su više puta izrazili svi dionici u sustavu i meni je imperativ zadovoljstvo pacijenata i zdravstvenih radnika. Ono u što sam sad siguran jest da masterplan neću provoditi kao krutu zakonsku odredbu nego kao vodič i mjerilo za poboljšanje, a sam dokument s vremenom će se prilagođavati stvarnosti na terenu. Dakle, neće biti promjena preko koljena jer jedan dokument ne može promijeniti stvari u loše postavljenom sustavu.

Siniša Varga masovna čistka Varga smijenio sve Ostojićeve ljude iz sanacijskih vijeća Zoran Milanović,Siniša Varga Promjene u zdravstvu Evo što je novi ministar Varga obećao pacijentima i sindikatima!

Sve naše mjere usko su povezane: masterplan, izlazak iz riznice, novi model ugovaranja bolničke zdravstvene zaštite, projekt Svjetske banke za poboljšanje kvalitete, projekt Svjetske banke za planiranje ljudskih resursa, pregovaranje o kolektivnom ugovoru i još desetak drugih mjera. Početkom srpnja na našu web stranicu www.zdravlje.hr stavit ćemo sve planirane mjere kako bi što više dionika bilo uključeno u ovaj proces. Ovo se naročito odnosi na liječnike, medicinske sestre i sve ostale djelatnike u zdravstvu koji su stupovi sustava. Ono što već sada mogu sa sigurnošću reći jest da ću se boriti svim snagama i raspoloživim sredstvima da pacijentima usluge pružaju zdravstveni radnici koje se uvažava i čije se dostojanstvo brani.

Vrijeme za brze odluke

Koji su konkretni amandmani na masterplan?

Same ciljeve iz masterplana, vjerujte, ispunit ćemo. Način provedbe uvelike će ovisiti ne samo o kvaliteti predloženih mjera nego i o vremenskom tjesnacu s kojim smo suočeni.

Borit ću se svim snagama da pacijentima usluge pružaju zdravstveni radnici koje se uvažava

Kako ćete i dokad smanjiti liste čekanja i što ćete sa sanacijskim upraviteljima?

Sanacijski upravitelji ključni su u provedbi masterplana jer svaki od njih donio je svoj program sanacije. Na svakom sanacijskom upravitelju osobna je fiskalna odgovornost provoditi što je i sam definirao ili prepustiti drugome koji to može. S druge strane Ministarstvo zdravlja mora s ostalim institucijama smanjiti liste čekanja, ukinuti smjenski rad, ali i poraditi na novom zapošljavanju zdravstvenih radnika i njihovoj edukaciji. Molio bih vas da pričekate 10-ak dana kako bih vam predočio konkretne mjere nakon što ih usuglasim sa svojom ekipom. Mi idejno stojimo na istim pozicijama i još trebamo samo usuglasiti praktične mjere provedbe i terminski plan. Kao što sam rekao, sve to ćemo usuglasiti s liječnicima, medicinskim sestrama, svim relevantnim udrugama i sindikatima. Ovo nije borba mene kao ministra, nego je ovo posao za sve one koji imaju dužnost, ali i osjećaj odgovornosti prema sustavu zdravstva i za tu odgovornost primaju plaću.

Prije ste govorili da nemate ministarske ambicije. Zašto ste onda ipak prihvatili ovu ponudu, poziv?

Ono što se promijenilo jesu okolnosti. Ja zaista nisam imao ambicija preuzeti ovu dužnost. I sami znate da nema puno vremena do kraja ovoga mandata za ostvarivanje zadanih ciljeva, a recesija još traje. Odluke će se morati donositi brzo jer i javnost i moji kolege u sustavu to očekuju. Kad bih samo uspio pokrenuti energiju koja će malim dijelom izmijeniti sadašnju atmosferu, ja bih se smatrao uspješnim. No brzo ne znači i brzopleto. Ne zaboravite da ja poznajem i bolnički sustav i sustav financiranja zdravstva, a jako dobro poznajem i rad Ministarstva zdravlja iznutra jer sam u njemu već obnašao dužnost pomoćnika ministra. Zato pozivam sve na otvorenu suradnju jer nikad ne smijemo ispustiti iz vida ono što nam je osnovni cilj – zdravlje nacije te zadovoljni građani i zdravstveni radnici.

Inventura projekata

Koliko je suradnika po objavi smjene Rajka Ostojića napustilo Ministarstvo?

Ministarstvo su napustili ljudi kako bi se stvorio prostor za ekipu koja dijeli iste vrijednosti i viziju sustava zdravstva sa mnom. Znate i sami da su očekivanja pozitivnih promjena velika i mi smo spremni provesti ih iako je nam je ostalo malo vremena u ovom mandatu. Dakle, vjerujemo da vrijedi uložiti napor u puno radnih sati radi boljitka sustava. Entuzijazam onih koji su došli i meni služi kao poticaj, a HZZO nastavlja provoditi sve mjere koje su zacrtane u programu rada 2012.-2016.

Znate li i hoćete li ispitati postoji li još kakvih neopravdanih kupnji poput one 37 milijuna kuna vrijednih ECMO uređaja što stoje neiskorišteni?

Žurno će se provesti inventura projekata koji su dosad provedeni u Ministarstvu zdravlja, uključujući centralne nabave. Budući da poznajem metodologiju rada službe za nabavu Ministarstva, ne vjerujem da je bilo proceduralnih propusta, a stručne procjene opravdanosti broja i vrste pojedinih uređaja prepustit ćemo stručnjacima i zatvoriti to poglavlje.e 2006. godine, kao 24-godišnjak kazneno prijavljen zbog reketarenja i maltretiranja sedamnaestogodišnjaka.

>> Siniša Varga izrazio interes za poboljšanje kvalitete zdravstvenih usluga

Kakav bih ja to bio čovjek kad bih svoj interes nadredio javnom?

Što kažete na komentare da vam se nema na čemu čestitati i da je neshvatljivo kako ste komociju Zavoda koji ste uspješno vodili zamijenili najtežom foteljom u Vladi?Želio bih sve podsjetiti da je pozicija ministra u svojoj osnovi pozicija javnog službenika, a to u svojoj biti znači odricanje i želju za gradnjom boljeg i sretnijeg društva. Kakav bih ja to bio čovjek i socijaldemokrat kad bih privatni interes, svoj komoditet stavio ispred javnoga!? Uostalom, sam liječnički poziv i zakletva koju sam dao govore upravo o tome. Budite uvjereni da ću takav pristup javnoj odgovornosti zahtijevati od svih u sustavu.

Plazma keksi
PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH
Predsjednik Europske nogometne federacije podržao važan projekt u Hrvatskoj
Bambi
DRUŠTVENA SOLIDARNOST
Jedna od najvažnijih regionalnih konditorskih tvrtki ugradila je društveno poslovanje u svoju poslovnu filozofiju
  • aabbcc:

    ukinuti rad u smjenama____ Tamo gdje Gazde nisu dovoljno bogate treba raditi u smjenama a gdje jesu ukinuti Rad, jer nema potrebe..

  • Alkana:

    Najveća glupost koju je napravio dr. Ostojić bila je ta što se je dao upregnuti u kola koja vozi Milanović jer ta kola jure samo u propast i to zbog kočijaša. Ostojić se odrekao vlastite pameti i podredio ju stranačkoj ... prikaži još! stezi. Jako se čudim tako dobrom liječniku i tako pametnom čovjeku da je mogao učiniti tako veliku pogrešku i to mu se sada i osvetilo. Ne razumijem samo druge SDP-ovce, zar ne vide kuda ih vodi njihov nesposobni narcisoidni predsjednik???

  • prdavac:

    isto to je i ĐUUROO prije tebe obećavao-kako vas nije više stid lagati,samo vam je bitno obogatiti se na grbači ovog jadnog naroda.a kad gospodin misli odjahati u gunju? ili mu tamo smrdi?