Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vijeće ministara EU

Siniša Varga izrazio interes za poboljšanje kvalitete zdravstvenih usluga

Siniša Varga
Foto: Robert Anić/PIXSELL
20.06.2014.
u 14:15

Na satanku je istaknuta potreba za snažnijom suradnjom u području lijekova, razvoja medicine i unapređenju eZdravstva

Novi ministar zdravlja Siniša Varga danas sudjeluje na sastanku ministara zdravlja Vijeća Europske unije za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i zaštitu potrošača (EPSCO) u Luxembourgu. Središnja tema sastanka je regulativa u području medicinskih proizvoda i in-vitro dijagnostičkih medicinskih proizvoda, s ciljem povećanja sigurnosti medicinskih proizvoda i zaštite zdravlja pacijenata.  

Na sastanku su usvojeni zaključci Vijeća EU o ekonomskoj krizi i zdravlju te je istaknuta potreba za snažnijom suradnjom u području lijekova, razvoja medicine i unapređenju eZdravstva. Ministar Varga je izrazio interes Republike Hrvatske za poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite kroz suradnju, naročito u području određivanja cijena lijekova, osnovnom paketu zdravstvenih usluga, implementaciji inovativnih informatičkih rješenja i pitanja vezanih uz prekograničnu suradnju.

Bilo je riječi o neadekvatnoj prehrani, nedovoljnoj tjelesnoj aktivnosti te problemu debljine koji sve više pogađa europsko stanovništvo. Debljina doprinosi razvoju kroničnih bolesti, što povećava broj akutnih pacijenata u sustavima javnog zdravstva kao i troškove njihovog liječenja. 

Na sastanku je potpisan sporazum o zajedničkoj nabavi lijekova, cjepiva i medicinskih uređaja za suzbijanje prekograničnih zdravstvenih prijetnji, čime bi se postigli povoljniji uvjeti nabave i niža cijena. Predstavljeni su glavni prioriteti Italije koja od 1. srpnja ove godine preuzima predsjedanje EU. Prioriteti su sigurnost pacijenata, inovacije u brizi o pacijentima, transparentnost cijena lijekova, nova hrana te mogućnost ograničenja ili zabrane uzgoja genetski modificiranih organizama.

>> Evo što je novi ministar Varga obećao pacijentima i sindikatima!

Komentara 7

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
15:40 20.06.2014.

...zar ne bi prvo trebalo donijeti dugoročnu strategiju razvoja zdravstvenog sustava, zatim provesti ili ne provesti masterplan, utvrditi smjernice daljneg razvoja... pa tek onda razgovarati o izlasku HZZO-a iz državne riznice???

NV
novo vriijeme
20:16 20.06.2014.

Hoće li Varga biti taj koji je uveo sustav standarda i mjerila kvalitete liječenja u Hrvatsko zdravstvo za javno i privatno zdravstvo. Onda može biti siguran da je ugovorio usluge sa najbioljim ponuđačem. Hoće li pomoću HTA ili health tehnologyy assesment ili procjena zdravstvenih tehnologija posebno za lijekove i medicinske aparate odabrajati najisplativije lijekove i opremu, koja nije uvijek najejftinija kod kupnje ali je najjeftinija kod rezultata liječenja. Kad bi on pohvatao te konce bio bi car i za politiku i za pacijente. Za te zahvate treba visoko stručne osobe. Čekamo da vidimo! Šta kažeš @upitnik.pita?

ZA
Zagorakis
14:40 20.06.2014.

Običan glumac. Ako ga je postavio Milanović onda jednostavno nije dobar izbor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije