Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIKVIDIRANI FRANJEVCI

Škrapa na Beliću: Među tijelima i ujak Ljube Jurčića

09.06.2009.
u 18:29

Na splitskoj Patologiji dovršena je identifikacija posmrtnih ostataka fra Maksimilijana (Ljube) Jurčića, inače ujaka esdepeovca Ljube Jurčića, kojega su partizani brutalno likvidirali te s još petoricom, najvjerojatnije civila, zakopali u blizini Vrgorca.

Ime po ubijenom rođaku
Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u listopadu prošle godine prilikom iskapanja dviju škrapa na lokaciji Belića gumno pokraj Vrgorca. SDP-ov saborski zastupnik Ljubo Jurčić kazao je kako mu je iznimno drago da je cijeli taj proces napokon završen, ponajviše zbog svoje majke, sestre ubijenog franjevca Milke Jurčić, koja je jako teško proživljavala ponovno otvaranje slučaja.

– Kada se otkrila grobnica u Vrgorcu, morao sam od majke kriti novine jer bi je sigurno jako pogodilo da čita o tim strahotama, o tome kako su bili vezani, mučeni i ubijani – kaže Jurčić. Posmrtni ostaci njegova ujaka bit će pokopani u crkvi u Širokom Brijegu, gdje su pokopani i ostali ubijeni hercegovački franjevci.

– Ako nas Crkva pozove, mi ćemo naravno doći na pokop – kaže Jurčić, koji je po ubijenom ujaku i dobio ime.

– Rođen sam na Svetog Josipa, i trebao sam se zvati Josip. No, kako su još bile svježe rane i sjećanje na ubijenog ujaka, majka mi je dala ime Ljubo, prema njemu, prije nego što je odlučio uzeti crkveno ime Maksimilijan – dodaje Lj. Jurčić.

DNK analiza
Inače, identifikacija posmrtnih ostataka, koju su na splitskoj Patologiji vodile Marija Definis-Gojanović i Davorka Sutlović, bila je moguća zahvaljujući DNK uzorku koji su liječnici uzeli od Jurčićeve majke. Na Patologiji su prije identificirani i posmrtni ostaci još trojice hercegovačkih franjevaca čiji su kosturi pronađeni u masovnoj grobnici u Vrgorcu.

Iz Vicepostulature Hercegovačke franjevačke provincije, koja je pokrenula proces kauze mučenika “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, ističu da su te identifikacije posmrtnih ostataka nekoga iz II. svjetskog rata ujedno prve na prostoru bivše Jugoslavije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije