Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Detalji ubojstva koje je šokiralo Hrvatsku

Sjekirom ga udario po glavi, pucao u njega, izbo ga pa bacio u bunar

djeca
Foto: Privatni album/Borna Filić/PIXSELL
1/4
07.09.2015.
u 08:08

Mato O. i Nedeljka K. upoznali su se preko zajedničke prijateljice na Facebooku. Mato O. tada je čuvao ovce na Pagu, dok je Nedeljka K. stotinama kilometara dalje nastojala prehraniti svoje troje djece (3, 10, 12).

– Mato, jel' istina da ste ti i Nedeljka "riješili" Ivicu K. – upitao je jednom prilikom poznanik Matu O. (25), koji je zajedno s Nedeljkom K. (36) optužen za ubojstvo Ivice K. (41) u Dubravi pokraj Vrbovca u studenom 2013., a optužnicu je prije mjesec dana podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici. Mračnu tajnu Mato O. nije mogao dugo držati u sebi. Dva mjeseca nakon zločina povjerio se bliskoj članici obitelji, a ona je to podijelila sa svojim partnerom.

Poznanstvo s Facebooka

– Istina je – odgovorio je Mato O. poznaniku na pitanje o ubojstvu. Priznanje zločina nemalo je šokiralo Matina poznanika. Zabrinuta izraza lica zurio je u Matu O. koji se preplašio da će ga poznanik "otkucati" policiji.

– Ma daj, šalim se. Što ti je, što misliš da bih ja to zbilja napravio? – nastojao je Mato O. okrenuti priču.

To mu je i uspjelo. Poznanik je sa svojom partnericom tajnu čuvao sljedećih godinu i pol dana. A onda, dva dana prije Uskrsa, u travnju ove godine, klupko se počelo odmotavati. Poznanik Mate O. ušetao je u policijsku postaju i razotkrio Matu O. i Nedeljku K. koji su, prema optužnici, tjednima smišljali plan kako se riješiti Nedeljkina supruga. A kako je ustvari sve počelo?

Mato O. i Nedeljka K. upoznali su se preko zajedničke prijateljice na Facebooku. Mato O. tada je čuvao ovce na Pagu, dok je Nedeljka K. stotinama kilometara dalje nastojala prehraniti svoje troje djece (3, 10, 12). Dok su se dopisivali preko društvene mreže, na pamet im je palo da bi Mate O. mogao doći živjeti u obitelj Nedeljke K. i Ivice K. Prvo su se njih dvoje dogovorili, a zatim je Nedeljka K. taj plan iznijela svom suprugu.

Ivice, ima jedan dečko, nema gdje biti. Što kažeš na to da dođe ovdje k nama i pomaže ti s radovima u šumi? – sugerirala je Nedeljka K. svom suprugu.

On je pristao i Mato O. ubrzo se doselio u njihovu trošnu kućicu u Dubravi pokraj Vrbovca. Osim što je Ivici K. pomagao s radovima u šumi, Mato O. svjedočio je i burnim svađama supružnika, koje su nerijetko završavale tako da bi Ivica K. premlatio Nedeljku K. Uz to, Mato O. svjedočio je i o tome kako Ivica K. za svoju djecu previše ne mari. Željan pažnje i ljubavi koju u udomiteljskoj obitelji u kojoj je odrastao nije dobivao, Mato O. u Nedeljki K. vidio je nadu. Brinuo je i o djeci, želeći preuzeti mjesto oca obitelji. Upravo zato Nedeljka K. i Mato O., tereti ih optužnica, skovali su plan. Nedeljka K. supruga je zamolila da joj posudi 1000 kuna, što je on i učinio, ne znajući da si time potpisuje smrtnu presudu.

Podvalio mu plinski pištolj

Novce je dala Mati O. koji je trebao kupiti pištolj kojim će se zauvijek riješiti Ivice K. Mato O. oružje je nabavio od mještanina koji mu je umjesto pravog podvalio plinski pištolj. Uloga Nedeljke K. bila je da se tog vikenda "riješi" kćeri. Djevojčice je poslala na vikend kod bake i djeda. Mato O. i Nedeljka K. pričekali su da njezin suprug, prethodno omamljen alkoholom, zaspi. A potom je Mato O. u ruke uzeo crvenu sjekiricu tešku oko 300 grama koja je danima prije stajala naslonjena na kauč. Ivicu K. dvaput je tupim dijelom sjekire udario u glavu. Potom mu je u glavu ispalio dva hica iz plinskog pištolja, a zatim ga je odvukao u podrum kuće gdje ga je navodno još nekoliko puta izbo nožem. Tijelo je potom ubacio u kombi i s Nedeljkom K. odvezao se do zapuštenog imanja u Novom Selu pokraj Vrbovca. Ivice K. riješili su se omotavši mu tijelo trakom i vežući za njega 53 kilograma tešku tramvajsku tračnicu. Bacili su ga u bunar udaljen samo nekoliko metara od kuće Ivičinih roditelja. Riješili su se i svih tragova osim nekoliko kapljica krvi koje su zasušene, istražitelji pronašli u podrumu godinu i pol kasnije. Djeci su kazali da ih je Ivica K. napustio te da je otišao sa starijom ženom u crnom automobilu. Nedugo nakon toga, u tu je priču Nedeljka K. uspjela uvjeriti i ostatak Hrvatske koji je nesebično za njezinu obitelj skupljao donacije. (Ne)djelo su prvotno zanijekali, ali nakon što su "pali" na poligrafu, istražiteljima su prvo ispričali što su učinili, a zatim su se odlučili braniti šutnjom. Mato O. navodno je i dalje zaljubljen u Nedeljku K. i spreman je cijelu krivnju preuzeti na sebe. Oboje su u istražnom zatvoru.

Prvotna psihijatrijska vještačenja upućuju na to da su i Nedeljka K. i Mato O. bili ubrojivi u trenutku ubojstva. Vještaci su kod Nedeljke K. zapazili elemente anksioznosti i nesigurnosti te povišene afektivne tenzije, dok su za Matu O. kazali da pati od poremećaja ličnosti.

>>Sestra ubojice: Neće suditi samo njoj, nego svima

>>Ubila muža i na TV-u lagala da ju je ostavio s djecom u bijedi

Komentara 12

MN
matija njavro
08:24 07.09.2015.

Početak tjedna, prvi dan je i vi objavite ovu pričicu kao naslovnu? Sramota. Ipak neki imaju mozak pa vide što se događa, nisu svi dio mase!

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:10 07.09.2015.

Hm, jača ekipa. Svi sirotinja, a još si slažu dodatnu muku. Kombinacija bračnog ludila i Facebooka. I da, stvarno nije u redu ovakve krvavice u ponedjeljak na sabajle. Degutantno je.

JO
Jose Oklahoma
13:21 07.09.2015.

Mato O. čuvao je ovce, a u Nedjeljku upoznao preko Facebooka. Sve dalje je kao iz Monty Pythona, i da nije žalosno bilo bi do bola smiješno. Teško je uopće povjerovati da takav primitivizam još postoji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije