Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZ U PROMETU

Situacija se drastično mijenja: Znate li koliko se povećava put kočenja na snijegu i ledu?

Rijeka: Gust snijeg pada širom grada
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/16
19.01.2024.
u 23:32

Ono što brojni ne znaju je da se put kočenja na cesti prekrivenoj snijegom povećava za oko četiri puta

Vozači su za vrijeme obilnih padalina, posebice snijega, svijesni da moraju biti na pojačanom oprezu zbog uvjeta koji vladaju na cesti. U to spada čišćenje automobila, sporija vožnja i - kočenje. Ono što brojni ne znaju je da se put kočenja na cesti prekrivenoj snijegom povećava za oko četiri puta, prenosi Revija HAK.

To znači da vozač koji vozi brzinom od 50 km/h mora početi kočiti već na 100 metara udaljenosti, nasuprot 25 metara koja vrijede inače. Ako je u pitanju pak i smrznuta cesta, ta se brojka još drastično povećava - do 265 metara. Na važnost opreza u prometu ovih dana opetovano upozorava i HAK.

- Zbog promjenljive vremenske situacije i otežanih uvjeta vožnje koji su najavljeni savjetujemo vozačima da se prije polaska na put informiraju o stanju i prohodnosti cesta na mrežnim stranicama Hrvatskog autokluba - naveli su.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Hrvatska pod snijegom: Na snazi crveni meteoalarm

Ključne riječi

Komentara 1

MI
mikimouse12
05:18 20.01.2024.

Zasto ista povecat? kad ima uvijek toliko ljudi koji se plase cak i kad malo jaca kisa odmah voze 40-50 na sat. Cak i 5 km ispod ogranicenja u gradu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije