Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Naglo je porastao uvoz hemoglobina iz Južne Koreje, država mora dati odgovore'

Varga je naglasio kako su krv i krvni derivati izrazito regulirani od strane Europske unije te da Hrvatska kao članica EU mora provoditi sve uredbe i direktive vezane uz krv i krvne derivate
20. veljače 2017. u 14:45 3 komentara 723 prikaza
Imunološki zavod
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

- Državni zavod za statistiku danas je izvijestio kako je u posljednje vrijeme naglo porastao uvoz hemoglobina iz Južne Koreje, a ta informacija trenutno je puna nepoznanica i nejasnoća - rekao je Siniša Varga, potpredsjednik saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i bivši ministar zdravstva, na današnjoj konferenciji za medije o stanju u Imunološkom zavodu.

Varga je naglasio kako su krv i krvni derivati izrazito regulirani od strane Europske unije te da Hrvatska kao članica EU mora provoditi sve uredbe i direktive vezane uz krv i krvne derivate, priopćio je SDP.  

- Podatak s Carine kako je u Hrvatsku u 2016. godini uvezeno 970 milijuna kuna vrijednosti hemoglobina iz trećih zemalja, pa i Južne Koreje, smatram informacijom na koju država i prvenstveno ministarstvo zdravstva, mora dati odgovore u koju svrhu se taj hemoglobin uvozi, koji je njegov slijed i kamo se on dalje plasira - upozorio je Varga.  

Uvoz se događa istovremeno s odugovlačenjem definiranja budućnosti Imunološkog zavoda, što Varga smatra izuzetno važnim za Republiku Hrvatsku, budući da je riječ o strateškoj industrijskoj grani. Imunološki kao državni zdravstveni zavod koji mora osiguravati kontinuitet opskrbe hrvatskih građana s izrazito visoko kvalitetnim proizvodima, iz područja derivata krvi i krvne plazme, te iz područja bakterijskih i virusnih cjepiva.  

Milan Kujundžić MINISTAR KUJUNDŽIĆ: Ispituje se mogućnost nastavka proizvodnje u Imunološkom zavodu Ivan Vilibor Sinčić OSNIVANJE ISTRAŽNOG POVJERENSTVA Sinčić za stanje u Imunološkom odgovornim drži Silobrčića: 'Zavod je protiv njega 2000. podignuo kaznenu prijavu'

- Imunološki zavod velika je odgovornost i Andreja Plenkovića i ministra zdravstva i ministrice gospodarstva, moraju pronaći način kako na brz i efikasan način provesti odluku iz 2015. godine kako bi se konačno taj tranzicijski proces završio. Osnovan je Državni zdravstveni zavod, osigurana su radna mjesta za sve zaposlenike, međutim nikako da se odvije onaj konačni tranzicijski korak, a to je preseljenje imovine u obliku infrastrukture i opreme iz vlasništva Imunološkog zavoda d.d. u Imunološki zavod - Državni zdravstveni zavod - rekao je Varga.  

Varga je također poručio kako poziva "nevidljivu ruku" koja rukovodi s tim procesom i sprječava odvijanje skupštine na kojoj bi se prenijela ta imovina i oprema, da se konačno taj proces završi jer je na postojećem lokalitetu uz minimalna ulaganja moguće ishoditi privremenu proizvodnu dozvolu, započeti proizvoditi i tako osigurati visoko vrijedne proizvode za hrvatsko tržište.

>> Ministar Kujundžić osnovao povjerenstvo za Imunološki zavod

VIŠE PUTA ZABRANJENI
Masoni su u Hrvatsku došli u 18. stoljeću, a trenutno ih je 800
Valamar
Dobar posao u Valamaru
Ako volite ljude, kao animator u hotelu uopće nemate osjećaj da radite. To je posao mojeg života
 • Malinac:

  Kaze 970 mil. milijuna kuna uvezeno hemoglobina u 2016 koliko znam krajem 2016 je dosao novi ministar pa za tako kratko vrijeme i nije mogao uvesti toliko da to nisu mozda Vargine narudjbe iz 2015.

 • branko.mihalic1:

  Pa zato se i uništava imunološki da si i krv uvozi sve je to lobi ko i za sve

 • Avatar Prodanović
  Prodanović:

  Tko uzme hemoglobin iz Južne Koreje, odmah dobije Samsung 7.