Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED

Seljaci se dogovorili s Kosor, čeka se blagoslov svih udruga

seljaci
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/8
23.06.2010.
u 11:42

Premijerka Kosor zadovoljna je razgovorom, za koje je kazala da su bili konstruktivni i u dobrom ozračju, kao i postignutim dogovorom.

Vjerujem da se će potpisano i ispuniti. Ako se sporazum ne bi ispunio, mi znamo gdje su naši traktori i gdje je cesta. No, ovoga puta ćemo stvarno probati vjerovati da do toga više neće doći - kazao je Tomislav Pokrovac, predsjednik vukovarsko-srijemskoga Hrvatskog seljačkog saveza, nakon trosatnih pregovora i postignutog dogovora seljaka s premijerkom Jadrankom Kosor u Vladi.

Izjavio je kako će sporazum od osam točaka prezentirati svojoj bazi i ako im to bude prihvatljivo, najavio je da će se traktori odmah maknuti s ceste.

- Nema smisla ljude držati na cesti do ponedjeljka - kazao je Pokrovac, ispred koordinacije seljačkih udruga iz pet slavonskih županija.

Spomenitim sporazumom predviđeno je da se do ponedjeljka regulira odnos s bankama odnosno da se uz pomoć mjenica prebiju dugovi prema seljacima zbog neisplaćenih poticaja za 2008. godinu. Premijerka Kosor zadovoljna je razgovorom, za koje je kazala da su bili konstruktivni i u dobrom ozračju, kao i postignutim dogovorom. Drago joj je da poljoprivredni proizvođači razumiju proračunsku situaciju te je obećala da će osobno nadzirati provođenje sporazuma.

Premijerka je najavila u srpnju sastanak s poljoprivrednicima kako bi se podrobnije upoznala s njihovim problemima i životom. Dodala je kako je dobar dio sastanka bio posvećen odštetama zbog poplava. Kazala je da će uložiti maksimalan napor da se tim seljacima koji su ostali bez cijele ljetine uložiti što prije i što pravednije odštete. Na pitanje je li dogovorena cijena pšenice, kratko je uzvratila kako se će o tome raspravljati idućih dana.

Seljaci od jutra na punktovima
U 14 sati na 22 lokacije bilo je 195 prosvjednika sa 436 traktora i tri kombajna. Seljaci su od jutra na punktovima i vrlo su napeti:

- Dosta nam je izigravanja dogovorenog i sada smo odlučni ići do kraja dok se ne izborimo za svoja prava. Ostat ćemo na punktovima dok ne izgubimo strpljenje ili dok se premijerka ne smiluje i prihvati razgovor s nama. Prije smo tražili da premijerka dođe među nas, a ne da mi njoj idemo na noge, ali malo smo razmislili i, stvarno, kako kaže ministar Čobanković, možda ima jako puno posla pa ne stigne doći do nas. Nema problema, ići ćemo mi u Zagreb, ako treba i razgovarati - rekao je na početku današnjih prosvjeda Tomislav Pokrovac, predsjednik vukovarsko-srijemskog Hrvatskog seljačkog saveza.

Razgovor predstavnika seljačkih udruga s ministrom Petrom Čobankovićem jučer u Vukovaru nije donio rezultata jer ni nakon višesatnog uvjeravanja ministra i njegova najbližeg suradnika za pitanja pregovora sa seljacima Mladena Pavića, seljaci nisu popustili i ustrajni su prosvjedima doći do svojih prava i novca. Bilo je i povišenih tonova, ali bez grubih riječi pa su uglavnom žešći istupi "ublaženi" smijehom. Bila je vidljiva netrpeljivost između Pokrovca i ministra Čobankovića.

Kada je ulazio u zgradu županije u Vukovaru, ministar se rukovao i s Pokrovcem, ali ga ovaj nije ni pogledao nego je nastavio razgovarati na mobitel. Na sastanku ministar nije uopće gledao u Pokrovca kad bi on govorio.

Uz punktove na prometnici Jarmina - južna vinkovačka obilaznica, kod Bošnjaka, i na cesti Ilača - Tovarnik, gdje su parkirani traktori uz cestu i dijelom ometaju promet, otvoren je punkt i kod Babine Grede gdje primjenjuju istu taktiku.

Pridružili se i varaždinski seljaci

Oko 30-ak traktorista pridružilo se u Poljancu kod Ludbrega u znak potpore slavonskim seljacima. Nezadovoljni ratari i stočari ludbreškog kraja za sada nisu blokirali cestu, no poručili su da hoće ako razgovori s predsjednicom Vlade ne urode plodom. Računaju na još 20-ak traktorista koji će im se pridružiti do kraja dana.
- Prosvjedovat ćemo sve dok se ne riješe svi naši problemi kao što su nepoštivanje Đakovačkog sporazuma, dug iz 2008. i 2009. godine i drugo. Poticajima za pšenicu od svega 1,20 kuna mi se ne možemo pokriti te ćemo tražiti da pri otkupu pšenice, čiji će ovogodišnji urod biti i 50 posto manji, onaj postotak koji će nam odbiti i vrate - kaže Miljenko Ivanuša, koordinator prosvjeda ludbreških stočara i ratara. Traktore su parkirali na praznom prostoru ispred ugostiteljskog objekta "K Joži".

Komentara 223

OB
-obrisani-
18:05 23.06.2010.

....Mayhaelo.. .NAZOVI SAM...UVJERI SE....!!!........01/610 3100

OB
-obrisani-
18:06 23.06.2010.

pogledajte te ljude sa slike na što liče, izgledaju lošije od robova u rimskom kameleonu,pogledajte jednog EU seljaka.. ovaj seljak je ogledalo lopovske i lihvaske države,profit naših seljaka je gnoj.. a svi ovi koji zagovaraju masne lopove su plaćeni poltronini za dnevno političke svrhe što vlad aima ispunjavat,zna se koliko vrijedi 1kg poštenog zdravog mesa i 1 kg poštene pšenice, plaćajte seljacima poštenu cijenu,a ne uvozite smeće

OB
-obrisani-
17:42 23.06.2010.

...............OBAVIJEST..................................... Bas sam sada nazvo redakciju Jutarnjeg da pitam zasto se ne mogu na tom portalu ostavljati komentari vise i gle cuda..... Odgovorili su mi da je KRADEZE izvrsio pritisak na njih pa su bili primoreni obustaviti daljnju mogucnost komentiranja.anja. Ako mislite da lazem evo vam broj njihive redakcije pa provjerite. 01/610 3100

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije