Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRUNO BULIĆ

Šef sindikata razočaran pregovorima Mosta sa strankama: 'Bogati će postati još bogatiji'

Bruno Bulić
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
25.11.2015.
u 10:41

Bruno Bulić izrazio je zabrinutost što pregovarači, kako je rekao, njeguju izuzetno ružan neoliberalni kapitalizam

Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić izrazio je danas razočaranost pregovorima Mosta s Domoljubnom i koalicijom Hrvatska raste, ocijenivši ih kao pregovore društveno neodgovornih osoba koje streme neoliberalnom kapitalizmu u kojemu će "bogati postati još bogatiji, a siromašni još siromašniji".

"Ovo što pratimo postaje pomalo zabrinjavajuće s pozicije sindikata i radništva, jer se ti razgovori uglavnom svode na to tko će se kome pridružiti i tko će doći na vlast. Dvije najveće stranke i njihovi koalicijski partneri nude sve, netko i sebe da bi netko došao, a netko ostao na vlasti", poručio je Bulić s konferencije za novinare u Puli.

Izrazio je zabrinutost što pregovarači, kako je rekao, njeguju izuzetno ružan neoliberalni kapitalizam, zapitavši se gdje su u toj priči radništvo, umirovljenici, zdravstvo te mirovinski i obrazovni sustav. Sindikat je, dodaje, zabrinut i traženjem daljnje fleksibilizacije radne snage, premda su radnici izmjenom Zakona o radu "došli u situaciju da su praktički postali robovi".

"Traženje konkurentnosti našeg gospodarstva na svjetskoj razini su obične floskule i gluposti koje nemaju veze s ničim, jer danas imamo situaciju da je gotov proizvod, koji se uveze iz država gdje je skroz jeftina radna snaga, za 20 posto jeftiniji nego samo repromaterijal koji bi došao u Hrvatsku da se napravi jedan takav proizvod. Problemi su drugdje, propadanje malih i srednjih poduzeća ili obrta u Hrvatskoj su rezultat uvozničke mafije", istaknuo je Bulić.

Osvrnuvši se na predloženu reformu jedinica lokalnih samouprava kazao je kako za sindikat nije najveći problem u broju općina, gradova i županija, već u "političkoj hobotnici koju su stvorili političari na razini jedinica lokalne samouprave, sa svojim dugogodišnjim pozicijama u koju su uvučeni i porezni sustav države, pravosuđe, policija i državno odvjetništvo, a sve na štetu građana".

"Tu hobotnicu treba uništiti, i to na način da netko ne može biti na istoj funkciji više od četiri godine", rekao je i ponovio kako je sindikat razočaran pristupom pregovorima o sastavljanju nove vlade. Kao jedinu pozitivnu stranu u tome smatra to da se u budućnosti neće dešavati "s jedne strane bahatost, arogancija i omalovažavanje, a s druge strane nacionalizam pod krinkom domoljublja".

>> Guverner Vujčić podržao većinu Mostovih ekonomskih reformi

>> Pregovaraju ljudi koji nemaju ni orijentir ni vodstvo

Komentara 21

DU
Deleted user
11:38 25.11.2015.

Zanimljivi su mi ti sindikalni predstavnici na višem nivou. Nabiju si plaću kao da su u Njemačkoj, povremeno ovako malo moraliziraju i to je to. Baš me zanima koliko uopće ima tih sindikata. Sjetimo se samo onog u Zagrebu koji se nije dao stjerati sa plaće od oko dvije tisuće eura. A šta radnici od njih dobiju, nekakvu puricu ili kokoš za Božić i komad vratine za Uskrs. Da se svi ujedine u jedan moćan sindikat onda bi od njih bilo koristi, ali onda se gube pozicije i dobre plaće.

LA
Latz
11:00 25.11.2015.

Ma da, uopće je nebitno koliko imamo nepotebnih jedinica lokalne samouprave, bitna je korupcija (što jest), samo što i imamo toliko jedinica lokalne samouprave upravo zbog korupcije jer nitko razuman i sposoban ne bi složio zakone da generiramo apsolutno nepotrebna radna mjesta. Odlično je također što vođe sindikata uz neke opravdane opaske o lakšem davanju otkaza nikada ne spominju ono što trenutni zakoni dopuštaju, a isto je problem -- nemogućnost davanja otkaza nekim radnicima čak iako u potpunosti ne rade (jer su tipa u nekoj dobnoj skupini - naravno u javnom sektoru), to također treba riješiti, a to ne spominju nikada. Općenito najbolji komentar na ikoje ponuđeno rješenje, i to općenito ne samo sada u slučaju MOSTa, je da to rješenje ne riješava sve probleme koji postoje jednim potezom štapica --- ako se netko sad koncentrira na gospodarstvo jer je baza svemu problem je što ne govori o školstvu i zdravstvu .... Kad smo ono čuli neku pametnu od vođa sindikata? Prošlo je barem 10 godina....

DU
Deleted user
15:17 25.11.2015.

Uhljebi su se na sve strane uznemirili pa laprdaju.... Neoliberalni kapitalizam u Hrvatskoj, pa veću glupost nisam čuo od plana 21... od 300 milijardi BDP-a samo centralna država tamani 120, a s državnim poduzećima i lokalnom državom barem 200... Ovo malo privatnih tvrtki i radnika izrabljuju upravo ovakvi hljebi jer se njih cijedi s najvećim porezima i doprinosima u EU samo da bi se zadržao status nerada i parazitiranja od zadnje male općinice do sabora...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije