Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Sankcionirati svaku vrstu propagiranja Radovana Karadžića'

– Presudom Karadžiću potvrđena je istina o genocidnom projektu koji je imao cilj podjelu Bosne i Hercegovine sistematskim istrebljenjem prije svega Bošnjaka, ali i drugog nesrpskog stanovništva – priopćili su iz SDA.
21. ožujka 2019. u 08:55 8 komentara 884 prikaza
Prosvjed Srpske radikalne stranke
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Pravomoćna presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti ima povijesni značaj i nosi poruke koje trebaju uvažiti razumjeti svi u Bosni i Hercegovini i šire, poručili su jučer iz SDA Bakira Izetbegovića.

Radovan Karadžić Karadžić ide na doživotnu Za punu pravdu nedostaje samo presuda Beogradu

– Presudom Karadžiću potvrđena je istina o genocidnom projektu koji je imao cilj podjelu Bosne i Hercegovine sistematskim istrebljenjem prije svega Bošnjaka, ali i drugog nesrpskog stanovništva, s teritorija BiH pod političkom i vojnom kontrolom Karadžićeva režima – priopćili su iz SDA.

Razdor između naroda

Sva zlodjela koja su se u svijetu događala nakon 90-ih u Bosni i Hercegovini, samo su preslika zlodjela počinjeni pod vodstvom Radovana Karadžića, dok su teroristi Anders Breivik i Brenton Tarrant i javno pokazali da su inspirirani krvnikom Karadžićem. Bosna i Hercegovina hitno treba zakone koji će sankcionirati svaku vrstu propagiranja Karadžića i njegove ideologije, kao što je to učinila Njemačka i druge razvijene zemlje – reakcija je Građanskog saveza Bosne i Hercegovine.

Video - Naš novinar na izricanju presude: Karadžić nije pokazivao nikakve reakcije

Iz Republike Srpske, očekivano, stižu posve drukčiji tonovi.

– Ovom presudom potvrđeno je uvjerenje naroda Republike Srpske da je Haški tribunal pristran, selektivan i da je osnovan s ciljem da Srbe i njihove lidere proglasi isključivim krivcima za građanski rat u BiH. Haaški sud nije pridonio pomirenju u Bosni i Hercegovini, štoviše, produbio je razdor između naroda na ovim prostorima, stavljajući se u zaštitu jedne strane, a oslobađajući počinitelje dokumentiranih zločina počinjenih nad srpskim civilima – izjavio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Reakcije obitelji stradalih nakon presude Radovanu Karadžiću Doživotni zatvor Pogledajte prvu reakciju obitelji žrtava iz Srebrenice na presudu Karadžiću

Stop obrani zločinaca

Presudu Radovanu Karadžiću pozdravio je i beogradski glumac Sergej Trifunović, lider Pokreta slobodnih građana, koji je osudio pokušaj obrane “najgorih pojedinaca koji su svojim neodgovornim djelovanjem doveli do krvavih sukoba i velikog broja nevinih žrtava.

Video - reakcije na presudu Karadžiću: Ubili su mi oca i tri brata

– Adekvatno sankcioniranje odgovornih za ratne zločine znatno pridonosi pomirenju i da se osudama odgovornih pojedinaca skida teret krivnje s naroda i otvara prostor za normalan suživot na Balkanu – ističu u pokretu koji je na beogradske ulice izveo stotine tisuća prosvjednika.

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
 • nemirno more:

  To nije bio gradjanski rat, vec osvajacki od strane srbije, a glavni cilj je bio stvaranje tzv. velike srbije...nazalost iz presude karadzicu to nije ,bar za sada vidljivo...mozda bude kad se procita obrazlozenje presude u cijelosti...

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  hm, u bih u ratu je stradalo nešto više od 100 tisuća ljudi. kad maknete sve napuhane brojke i uzmete točne, dobijete 110.000. skoro 60% su muslimani, 20-ak posto srba, hrvata 7-8%, a ostalo su 'ostali'. muslimani su glavne i ... prikaži još! najveće žrtve tog građanskog rata u bosni, ali nisu jedini. nemoguće je srbima prihvatiti činjenicu da za preko 20.000 ubijenih od muslimana nitko nije odgovarao, osi mpar čisto principa i protokola, statistike, radi. teško je našim hrvatima objasniti da ni za 10-ak tisuća ubijenih hrvata nitko od muslimana nije odgovarao. muslimanima pak su brojke o žrtvama najveći adut u lokalpolitičkim prepucavanjima. al od rata je prošlo 25 godina. ni juga nije nijemcima 68-e nametala stigmu ratnih zločinaca, a bošnjacima pak je to jedino čime u raspravama mašu. i na račun toga traže više vlasti. vlast je jedino što muslimane u bih zanima. jer bez priče o srbima ratnim zločincima, kao razlogu 25 godina muslimanske bijede, teško je pogledati im u oči, i reći da su baš oni, bošnjaci političari, krivci za sistemski defolt bih-a, točnije fbih-a.

 • aabbcc:

  Mogli ste i neku sliku, video postaviti kako se ovaj junak sepuri iznad Sarajeva izjavama da grad moze pokoriti i osvojiti kad god hoce, ispaljuju granate po narodu i tako 4-5 godina ....