Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

SAD od Saudijske Arabije traži naftu za Kinu kako bi dobio sankcije za Iran

hi
web
14.02.2010.
u 16:45

Uoči odlaska državne tajnice SAD-a Hillary Clinton na arapsku turneju, na kojoj će lobirati za sankcije Iranu, izjave iz State Departmenta svjetske agencije tumače kao znak da će SAD od S. Arabije tražiti osiguranje nafte za Kinu. Riječ je o velikom obratu, jer se SAD i Kina posljednjih mjeseci žestoko sukobljavaju otkako SAD traži uvođenje sankcija Iranu zbog nuklearnog programa, a Kina na njih ne pristaje

Uoči odlaska državne tajnice SAD-a Hillary Clinton na arapsku turneju, na kojoj će lobirati za sankcije Iranu, izjave iz State Departmenta svjetske agencije tumače kao znak da će SAD od S. Arabije tražiti osiguranje nafte za Kinu. Riječ je o velikom obratu, jer se SAD i Kina posljednjih mjeseci žestoko sukobljavaju otkako SAD traži uvođenje sankcija Iranu zbog nuklearnog programa, a Kina na njih ne pristaje.

Dogovor već postignut? 

Vijeće sigurnosti sankcije do sada nije izglasalo isključivo zbog veta Kine koja bi time izgubila pristup iranskoj nafti kojom podmiruje 14 posto svojih potreba. Riješen udariti po Iranu četvrtim ciklusom sankcija, SAD se okrenuo S. Arabiji koja je uz Angolu najveći izvoznik nafte u Kinu, ali i inače njen važan trgovinski partner. 

– Očekujemo da će Saudijci iskoristiti svoje odnose i pomoći izvršiti pritisak na Iran – citirao je Reuters J. Feltmana, podtajnika Hillary Clinton. Al-Jazeera je pak navela signale State Departmenta da je S. Arabija već dala Kini prva jamstva osiguranja dovoljnih količina nafte.

Zaredali incidenti 

U diplomatskoj ofenzivi na arapske zemlje H. Clinton će posjetiti S. Arabiju i Katar, a njeni će podtajnici obići Palestinsku samoupravu, Egipat i Libanon, koji ima privremeno mjesto u Vijeću sigurnosti, te Siriju s kojom SAD obnavlja diplomatske veze i pokušava je udaljiti od Irana. BBC navodi da će SAD svojim arapskim partnerima ponuditi raketne sustave za odvraćanje mogućih napada u Perzijskom zaljevu. Ovakvi potezi veliki su obrat u odnosima SAD-a prema Kini. Zbog Irana između njih su zaredali incidenti s hakiranjem Googlea, isporukom oružja Tajvanu, najavom posjeta Dalaj Lame Washingtonu, prijetnjama sankcijama Boeingu i prekidom vojne suradnje Kine sa SAD-om, a sukob je kulminirao trgovinskim i financijskim prijetnjama.

Komentara 77

OB
-obrisani-
18:38 14.02.2010.

Mislim da ce Kinezi slediti svoju politiku,nemaju potrebe sklapati kompromise!Verovatno je ovo opipavanje snaga,Ameri su izgubili kredibilitet i pokusavaju makar i na ovaj nacin zadrzati pozicije.Ali tekst mi je previse naivan da bi bio istinit,vise jedna igra reci nego informacija od znacaja,jer odnosi se znaju i Kinezi sigurno nece dozvoliti jos jedan rat u blizini....

OB
-obrisani-
21:22 14.02.2010.

Mozda je dobro znati da je USA uspjesno testirala laserski top postavljen na zrakoplovu......U 20 sekundi \"snimi\' raketu i unisti je na udaljenosti i do 200 km........ a sto se Kineza tice .....vec odavno su oni shvatili kako ih \"Ameri\' vuku za nos kao ono nedavno kad su im pokusali podvaliti \"zlatne\' poluge punjene tungstenom

UK
Ugo Kajvez
17:13 14.02.2010.

Uahahaha, ... pa nemreš vjerovati kaj ovima pada na pamet. Pa nisu vam kinezi tak naivni kao što si vi zamislite ..... svašta, ovakve bedastoće mogu samo od amera doć .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije