Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ATACMS U AKCIJI

VIDEO Ukrajinci američkim raketama uništili najmoderniji ruski sustav protuzračne obrane

Foto: Screenshot
24.05.2024.
u 12:33

Napad se dogodio 22. svibnja, a prije ovog prikaza pojavile su se snimke uništenih sustava koje su snimili lokalni stanovnici, a na jednoj od njih vidljivi su ostaci motora i kazetnog punjenja balističke rakete ATACMS-a.

Ukrajina je objavila snimku uništenja iznimno skupog ruskog sustava protuzračne obrane S-400 na starom aerodromu pokraj mjesta Mospine, u Donjeckoj regiji. Ispaljeni su projektili ATACMS na sustave koji su se nalazili oko 40 kilometara od prve linije bojišnice.

Snimka koja je napravljena ukrajinskim promatračkim dronom jedna je od najimpresivnijih do sada te pokazuje kako su se ruski protuzračni sustavi aktivirali prilikom dolaska ATACMS projektila, no najmanje jedan od njih ipak je uspio pogoditi metu, što je dovelo do uništenja nekoliko lansera i popratnih eksplozija.

Napad se dogodio 22. svibnja, a prije ove pojavile su se snimke uništenih sustava koje su napravili lokalni stanovnici, a na jednoj od njih vidljivi su ostaci motora i kasetnog punjenja balističke rakete ATACMS-a.

VEZANI ČLANCI

Prema nepotvrđenim informacijama, dva lansera su uništena, a jedan oštećen. Radar 96L6 i kontrolna točka su uništeni. Rusi su tvrdili kako nema gubitaka u ljudstvu, no s obzirom na to da su lanseri bili u pogonu neposredno prije eksplozija, to se čini nerealnim.

Rusi su tako izgubili još jedan sustav protuzračne obrane nakon što je istim projektilima nekoliko njih proteklih tjedana uništeno na Krimu. A svi su uništeni iz sustava ATACMS, koji se pokazao vrlo učinkovitim i na kojeg za sada ruska vojska nema pravog odgovora. Krim je gađan i noćas na više lokacija.

Ključne riječi

Komentara 67

Avatar Dars
Dars
13:01 24.05.2024.

Serengeti koja je fora podržavati agresora? Ja tebe doživljavam kao da podržavaš srpske okupatore u domovinskom ratu. Jasno ti je što bi se desilo da si na javnom mjestu u Hrvatskoj sa takvim stavovima.

Avatar Platonix
Platonix
13:12 24.05.2024.

prekrasan vatromet, milina za gledati

RE
reborn
13:03 24.05.2024.

S400 je kao gromobran - privlači udarce na sebe :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije