Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pogoršana humanitarna situacija

Međunarodni sud pravde naredio je Izraelu da zaustavi ofenzivu na Rafah

FILE PHOTO: Smoke rises following Israeli strikes, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in Rafah
Foto: HATEM KHALED/REUTERS
1/6
24.05.2024.
u 15:57

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je kako će eliminirati Hamas i vratiti sve taoce koji su oteti u napadima 7. listopada

Međunarodni sud pravde (ICJ) naredio je Izraelu da zaustavi vojnu ofenzivu na grad Rafah na jugu Gaze. Sud je rekao da se humanitarna situacija "dodatno pogoršala" od njegovog prethodnog naloga, dodajući da je tamošnja situacija klasificirana kao "katastrofalna". Do toga je došlo nakon što je Južna Afrika podnijela hitan zahtjev ICJ-u da naredi Izraelu da zaustavi svoju ofenzivu.

U siječnju je afrička država službeno optužila Izrael za počinjenje genocida nad Palestincima na saslušanju pred sudom Ujedinjenih naroda. Tijekom uvodnih riječi, odvjetnik Južne Afrike rekao je da je posljednji rat dio desetljeća izraelskog ugnjetavanja. Izrael je oštro odbacio optužbe. Kako piše Sky News, vjeruje se da je malo vjerojatno da će Izrael postupiti u skladu s najnovijim nalogom ICJ-a.

Izrael kaže da nema izbora nego napasti Rafah kako bi iskorijenio posljednje bataljune Hamasovih boraca za koje misli da skrivaju tamo. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je kako će eliminirati Hamas i vratiti sve taoce koji su oteti u napadima 7. listopada.

"Hamas je u Rafahu, Hamas drži naše taoce u Rafahu, zbog toga naše snage manevriraju u Rafahu. Činimo to ciljano i precizno", rekao je u četvrtak glavni izraelski vojni glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagari. Ali SAD - najmoćniji izraelski saveznik - zaprijetio je smanjenjem svoje potpore zbog sve gore humanitarne situacije u Gazi.

 

GALERIJA Rat u Gazi: Život u Rafahu
FILE PHOTO: Smoke rises following Israeli strikes, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in Rafah
1/23

Komentara 9

Avatar Tombstone
Tombstone
18:27 24.05.2024.

Aha. Naredil je I nama vise puta u ratu da se nakon osvojenih sela vratimo na pocetne polozaje, da bi nas srbi iz tih istih sela (mjesta) ponovo bombardirali. I Francek je kleknul I povukel nas. Pa su srbima naredil da prestanu granatirati, kaj ovima nije padalo na pamet. Pa smo napokon napravili Bljesak I Oluju, nakon cega su mnogi EU liberali trazili opet da se vratimo, al ovaj put je bilo dosta. Naredili su srbima I oko Srebrenice da ne ubijaju, pogotovo ne civile, poslali nizozemski bataljon da to osigura I znamo kaj se desilo. Ok, poslije je Mladic zavrsio u zatvoru, ali to je jedan covjek. Srbi I dan danas zive u bosanakim kucama u Srebrenici I pojel vuk magarca. Je li casino sud naredio I Hamasu da prestane s terorizmom? I ak je, jesu li poslusali?

Avatar pendreck
pendreck
16:30 24.05.2024.

...mislim da i vecina Izraelaca kuzi da je netanyahu nesposoban, i mjesto mu je i Hagu.

UK
ukrajina
19:33 24.05.2024.

Sada će se vidjeti koliko židovi cijene ostali svijet !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije