Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opća skupština donijela rezoluciju

VIDEO Pojavila se snimka emotivnog Vučića tijekom glasanja u UN-u: Komentari su urnebesni...

UN General Assembly votes on Srebrenica genocide resolution in New York
Foto: EDUARDO MUNOZ/REUTERS
1/12
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.05.2024.
u 10:52

Pokazali smo kako se bori za Srbiju, rekao je u četvrtak u New Yorku srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić

Opća skupština Ujedinjenih naroda u četvrtak je donijela rezoluciju kojom podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice 1995., poziva na poštovanje žrtava i činjenica utvrđenih sudskim presudama te na uspostavu međunarodnog dana sjećanja na taj zločin. Za neobvezujuću rezoluciju glasale su 84 od 193 država članica UN-a, protiv je bilo 19 i suzdržano 68, uglavnom uz obrazloženje da nije bilo potrebnog konsenzusa. Rezoluciju su predložile Njemačka i Ruanda, a sponzori su joj četrdesetak država, uključujući Hrvatsku koja je također glasala "za". Osim Srbije, protiv su bile Rusija, Kina i Mađarska te neke afričke i azijske države Kube, Nikaragve, Venezuele i Azerbajdžana. 

"Pokazali smo kako se bori za Srbiju", rekao je u četvrtak u New Yorku srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Istaknuo je da su 84 zemlje glasale za rezoluciju, ali 87 nije. "U bilo kojem nacionalnom parlamentu takav akt ne bi uspio." 

Vučić je poimence zahvaljivao državama koje su glasale protiv ili su bile suzdržane. Srbijanski predsjednik istaknuo je da su se i tri zemlje koje su bile među sponzorima rezolucije na kraju suzdržale od glasanja. Pogrešno su radili oni koji su ovo osmislili, ocijenio je Vučić, sve su učinili da bi ponizili Srbiju, ocijenio je Vučić. On je i na Instagramu objavio poruku: "Predaja za nas nikada nije opcija! Ponosan na slobodnu Srbiju i herojski srpski narod", uz fotografiju sa sjednice u New Yorku na kojoj sjedi ogrnut zastavom Srbije.

 

FOTO/VIDEO Srpske zastave preplavile Beograd, ljudi na ulicama prosvjeduju: 'Uvijek slobodni, nikada poraženi!'
UN General Assembly votes on Srebrenica genocide resolution in New York
1/12

Upravo su njegove fotografije i snimke na kojima je ogrnut zastavom postale viralne na društvenim mrežama. Mnogi su jednu snimku, na kojoj Vučić čvrsto drži zastavu te je približava licu, komentirali na platformi X. "Uzrujan je zbog reputacijske štete", "Pokušava li osvojiti Oscara za lošu glumu?", "On je prevarant", "Zašto je jeo zastavu?" neki su komentara. 

 

Rezolucijom se 11. srpnja proglašava Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida 1995. u Srebrenici. Taj je datum izabran u znak sjećanja na dan kada su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba okupirali zonu pod zaštitom UN-a i odmah nakon toga počele su masovne likvidacije bošnjačkih muškaraca i dječaka, dok su žene i djecu prognali. U ostalih šest točaka osuđuje se negiranje genocida u Srebrenici i pozivaju države članice svjetske organizacije da poštuju sudski utvrđene činjenice o tom zločinu, uključujući da se na njega podsjeća u školskim programima. Također se osuđuje veličanje osoba osuđenih za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, uključujući i odgovorne za genocid u Srebrenici. Rezolucija ukazuje na važnost dovršetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida i njihov dostojanstveni pokop te poziva na nastavak procesuiranja počinitelja genocida koji su još uvijek na slobodi.

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik ranije je u četvrtak izjavio da Republika Srpska (RS) neće prihvatiti preporuke iz rezolucije. Ponovno je ustvrdio kako genocida u Srebrenici uopće nije bilo i da je broj bošnjačkih žrtava znatno manji nego što je utvrđeno sudskim presudama. "Mi to nećemo prihvatiti i nećemo obilježavati 11. srpnja", rekao je nakon sjednice vlade RS-a održane u Srebrenici i najavio je kako će zbog usvajanja tražiti potporu Srbije i neimenovanih prijatelja u inozemstvu za proces "razdruživanja" odnosno ukidanja BiH.

 

FOTO/VIDEO Srbi izašli na ulice: Mahali zastavama i formirali kolonu vozila u Beogradu
UN General Assembly votes on Srebrenica genocide resolution in New York
1/10

Komentara 23

FU
Fusnota
11:04 24.05.2024.

Glumac na čelu pripadnika nacije čija je vojska izvršila genocid u Srebrenici

PS
Petar.Stijena
12:04 24.05.2024.

Gle sad jad od naroda kako se izvrće istina. Pravo srpski; 84 su glasale za 87 nije. A ja kažem 19 je glasalo protiv a 154 NIJE !

Avatar Ivankodil
Ivankodil
12:32 24.05.2024.

Na sta bi nama zemlja danas licila da se tog otpada nismo u Oluji rijesili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije