Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLEŠE SE, PJEVA...

Automobili im trube, turisti ih slikaju, pleše se kolo: Pogledajte kako se norijada slavi diljem cijele Hrvatske

Foto: Nel Pavletic/Davor Javorovic/Sanjin Strukic/PIXSELL
1/106
24.05.2024.
u 20:35

Policija i Hitna pomoć paze na vesele maturante cijelog dana, pa sve do kasnih noćnih sati

Odlično vrijeme i zadnji dan srednjoškolskog obrazovanja dobitna su kombinacija za ludnicu koja je nastala ovog petka! Danas se, naime, održala norijada u svim gradovima Hrvatske, a najveća ludnica tradicionalno je bila u Zagrebu gdje su maturanti nakon okupljanja na Trgu bana Josipa Jelačića ''cipelcugom'' otišli na organiziranu proslavu na Bundeku.

1/98

Tijek događaja:

20:30 - U centru Vinkovaca okupilo se nekoliko stotina maturanata, iz svih vinkovačkih srednjih škola, a vrhunac je bilo Šokačko kolo. Šokačko kolo u Vinkovcima se umjesto quadrille pleše od 2012. godine. 


14.20 - S maturantima je i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević koji se obratio javnosti. Sve hitne službe su ovdje, objasnio je, koje paze na sigurnost maturanata, a zasad nije bilo incidenata. - Danas se u Zagrebu održava 21. norijada. Imamo 9000 maturantica i maturanata i danas je njihov dan i njihova proslava. Za njih je priređen zabavni i glazbeni program koji će trajati do 20 sati. Želim sreću onima koji nastavljaju obrazovanje, upisuju fakultete, a onima koji se odmah žele zaposliti želim da nađu posao kakav žele. I jednima i drugima želim dugo i dobro ljeto - poručio je Tomašević.

Gradonačelnik se prisjetio i svoje norijade.

- Nije bilo ovako organizirano kao danas i odvijala se na Jarunu - kaže. 


13:22 - Zvučnici na kojima trešte razni žanrovi, od Miroslava Škora i Marka Perkovića Thompsona sve do folk glazbe, zauzeli su omiljeni zagrebački park. S obzirom na vrućine potrebno je ostati hidratiziran, a to su maturanti izgleda shvatili doslovno pa se piće na Bundek donosi čak i kolicima za kupovinu.

- Nakon četiri godine, zaslužili smo feštu. Večeras nećemo uopće kući. A budućnost i mature? O tome ćemo razmišljati sutra -  kazao nam je maturant Petar.

Foto: Gabrijela Krešić


13:16 - Maturanti pristižu na Bundek. Da bi bili sigurni, osim hitne službe i policije zaduženi su i spasioci. Njih čak 12 će do 20 sati osiguravati prostor, a na Bundeku je zabranjeno kupanje. Ali, ne očekuju da će se svi zabrane pridržavati. "Osigurali smo plovila i spremni smo na sve, nadamo se da nećemo imati posla. Prijašnjih godina se najviše radilo o intervencijama vezanim za tučnjavu", kazali su nam.


13:00 - Dok zagrebački maturanti pristižu na Bundek, pristižu i snimke iz drugih gradova u Hrvatskoj. Čini se kako je veselja i u Rijeci, Sisku, Osijeku...

1/39

12:43 - Dok hodaju u povorci, zaustavljaju automobile, a brojni vozači im mašu i pozdravljaju trubom. S nekima smo malo i popričali.

- Jedva smo dočekali kraj, mislim da smo zaslužili slaviti. Danas ćemo malo smetati ljudima, nadam se da će razumjeti i oni su nekada bili u našim godinama - poručuje Noa. 

- Trenutno me ne zanima koji ću faks upisati, živim u trenutku. Samo je jednom norijada, danas slavim, a sutra razmišljam o svojoj budućnosti - kroz smijeh kaže Ivana. 

- Napokon smo gotovi, feštat ćemo do zore, ne zanima nas. Ovo je samo naš dan - ispričala nam je Petra.


12:25 - Reporterke s terena javljaju nam kako su maturanti putem do Tomislavca sa sobom ponijeli prometne znakove, stupiće, zaštitnu ogradu... Penjali su se po skelama, srušili kante za smeće. Pojedini su se okupali u fontani na Zrinjevcu. Brojni turisti i Zagrepčani zastali su kako bi ih snimili i fotografirali. Tražili su se potpisi na majice i od policajaca, zaštitara, ali i slučajnih prolaznika.


12:20 - Kreativniji i šareniji no ikad, maturanti su sa svakakvim majicama stigli danas u središte Zagreba. Kakve sve duhovite natpise imaju, pogledajte u nastavku.

1/22

12:00 - Povorka maturanata krenula je prema Bundeku gdje će feštati do večeri. Na Trgu bana Jelačića je veselo, sve je šareno od raznobojnih majici.


11:30 - Stotine maturanata je na Trgu bana Josipa Jelačića, a pristiže ih još. Pjeva se i pleše uz pjesme Severine, Plavog okrestra, Novih Fosila, Prljavog Kazališta, Jelene Rozge, E.T.-ja, Grše... Očekuje se da će povorka maturanata za pola sata krenuti prema Bundeku. Policija i Hitna pomoć su na terenu, a zaštitar nam otkriva da za sada sve prolazi u najboljem redu, a provjerava se i što maturanti donose sa sobom.


11:27 - U odličnom raspoloženju trenutno prolazi norijada u Zagrebu. Maturantima se i ''posrećilo'' jer je vrijeme u glavnom gradu odlično, bez tračka oblaka.

 


11:10 - Pjevaju se Prljavci, Tajči i ostali legendarni izvođači dok se čeka službeni početak norijade. Trg je obojan u šareno od svih majci i natpisa, a maturanti su već krenuli bacati brašno i paliti baklje. Ludnica!

 


11:00 - Prvi maturanti se počeli okupljati na Trgu bana Josipa Jelačića, a čini se kako su svi u potpunom deliriju. Kamere Pixella uspjele su snimiti i jednog maturanta koji je molio za ''autogram'' jednog policajca.


8:00 - Ovo su detalji regulacije prometa:

Od 11 do 12 sati bit će obustavljen tramvajski promet preko Trga bana Josipa Jelačića. Linije 1, 6, 11, 13, 14 i 17 prometovat će preko Glavnog kolodvora, a linija 12 Ulicom grada Vukovara. Trasa dolaska na Bundek s Trga bana Jelačića: Praška – Trg N. Š. Zrinskog – Strossmayerov trg – Tomislavov trg – Mihanovićeva - Miramarska - Ulica grada Vukovara - Hrvatske bratske zajednice (most Slobode) – Damira Tomljanovića-Gavrana - Bundek. Povorku će pratiti ekipa hitne pomoći, prometna policija i zaštitari.

Oko 12.15 sati slijedi kratkotrajni prekid prometa Mihanovićevom i Vodnikovom ulicom, a oko 12.25 sati očekuje se i kratkotrajni prekid tramvajskog prometa Ulicom grada Vukovara, kod Miramarske (oko 15 minuta, dok kolona ne skrene u Aveniju Hrvatske bratske zajednice). Od 12.10 do 13 sati očekuje se i preusmjeravanje autobusnih linija koje pripadaju terminalu Glavni kolodvor. Autobusi će voziti prohodnim dionicama, odnosno Ulicom grada Vukovara, Držićevom i Avenijom Dubrovnik do svojih uobičajenih trasa. Za to vrijeme bit će ukinuta autobusna stajališta Lisinski, NSK, Kruge, Bundek, Muzej suvremene umjetnosti-istok i Sopot.

VEZANI ČLANCI:

– U parku Bundek, s ciljem sigurnog i primjerenog obilježavanja Dana zagrebačkih maturanata, tijekom održavanja programa dežurat će zdravstvene službe, vatrogasci, spasioci, redarska i zaštitarska služba, a nakon završetka programa, radi lakšeg i bržeg povratka mladih svojim domovima, organizirane su pojačane linije javnog gradskog prijevoza – poručili su iz Grada.

Voditelj ovogodišnjeg programa bit će animator Marko Petar Orešković. U bogatom glazbenom programu na Bundeku od 13 do 20 sati sudjelovat će Bore Balboa, Peki, Baks, Hrvoje Turcin TURKDJ, DJ Filip Jurković, Band Kings, Jakša Jordes, DJ Zordan, DJ Vermont i DJ Go Cut. A maturantima će se na Bundeku pridružiti i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Komentara 14

Avatar Tombstone
Tombstone
12:57 24.05.2024.

Slave kraj bezbriznosti! Slave kraj najljepseg perioda zivota. Doduse I ja sam, ali to onda jos nisam znal.

Avatar VargaiBoric
VargaiBoric
12:06 24.05.2024.

Slave završetak najbezbrižnije faze života.. ajd ok.

IM
imota
14:58 24.05.2024.

tt je u vrijeme svoje norijade vec bio prekaljeni skojevac..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije